Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-03-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,14/03/1997 (ΚΥΠΕ) Η απόφαση του Γιαννάκη Μάτση να μην επαναδιεκδικήσει την προεδρία του ΔΗΣΥ και τα διάφορα σενάρια γύρω από τις εξελίξεις στο κόμμα, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η σημερινή συνάντηση ξένων επισήμων στις Βρυξέλλες, η χθεσινή εκδήλωση των φοιτητών του ΑΤΙ και η απεργία των κυβερνητικών ιατρών είναι τα κύρια θέματα που προβάλλει σήμερα ο Τύπος. Οι εφημερίδες κάνουν εκτενή αναφορά και στις δραματικές εξελίξεις στην Αλβανία καθώς και στη δολοφονία επτά Ισραηλινών μαθητριών από Ιορδανό στρατιώτη.

"Ο Αγών" με κύριο τίτλο "Αμετάπειστος ο Μάτσης" γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ παραμένει αμετακίνητος στη θέση του να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος από το Μάιο, ενώ επικαλείται έγκυρες πληροφορίες που φέρουν το Σπύρο Κυπριανού να αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να τον μεταπείσει. Αναφέρεται επίσης σε χθεσινή "εισβολή" φοιτητών του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου στο Υπουργείο Οικονομικών, οι οποίοι ζητούσαν άμεση επίλυση των προβλημάτων τους.

Η "Αλήθεια" έχει πρωτοσέλιδο τίτλο "Ξεκαθάρισμα από Μάτση" και επικαλείται έγκυρες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η απόφαση του Νίκου Αναστασιάδη να διεκδικήσει την προεδρία του ΔΗΣΥ είναι τελεσίδικη και ανεξάρτητη από τις προθέσεις του Γιαννάκη Μάτση. Γράφει ακόμη ότι "χώρισαν οι δρόμοι" των συντεχνιών αφού ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ δεν κατάφεραν ούτε και χθες να ομοφωνήσουν ως προς το πώς θα αντικρίσουν την πρόταση Γλαύκου Κληρίδη για διαφοροποίηση του θεσμού της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Μάτσης: Αποχωρεί μετά το Συνέδριο" αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι ο Γιαννάκης Μάτσης δεν υπέβαλε την παραίτησή του από την προεδρία του ΔΗΣΥ, αλλά εξεδήλωσε την πρόθεσή του μην επαναδιεκδικήσει τη θέση αυτή. Γράφει επίσης ότι οι έρευνες της Αστυνομίας για την υπόθεση κατασκοπείας στρέφονται τώρα σε άτομα που κατασκεύασαν έργα για λογαριασμό της Εθνικής Φρουράς, κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης καθώς και σε εκείνα που είχαν εύκολη πρόσβαση σε συγκεκριμένα τμήματα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Προεδρικό: Αποτρέπει τάσεις αναμετρήσεως" επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Πρόεδρος Κληρίδης παρακολουθεί από μακριά τα δρώμενα στο ΔΗΣΥ αποφεύγοντας οποιαδήποτε κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στον ίδιο ή πολιτικό κόστος στο κόμμα. Σε άλλη είδηση γράφει ότι οριστικά πωλείται μεγάλο μέρος μετοχών του τσιμεντοποιείου Βασιλικού, ενώ το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας θα κριθεί από τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Σκληρή κούρσα διαδοχής" γράφει ότι επικρατεί "οργιώδες παρασκήνιο" ενόψει των εκλογών για ανανέωση της ηγεσίας του ΔΗΣΥ τον Ιούνιο ενώ αναφέρεται και στις διαφορετικές θέσεις στελεχών του κόμματος γύρω από την απόφαση Μάτση. Αναφέρεται επίσης σε "παρασυμφωνία" του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου με τον επιχειρηματία Σταύρο Γαλαταριώτη, την οποία αποκάλυψε ο ίδιος σε χθεσινή συνάντηση που είχε με τις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Σε αδιέξοδα οδήγησε τον τόπο η κυβέρνηση Κληρίδη", αναφέρεται σε δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια σύμφωνα με τις οποίες οι χειρισμοί της κυβέρνησης Κληρίδη "δεν αποσκοπούν στην ουσιαστική και σωστή προώθηση του Κυπριακού, αλλά στο πώς θα κρατηθεί στα ύψη η δημοτικότητα της κυβέρνησης." Γράφει επίσης ότι οξύνεται η ένταση στις σχέσεις του Υπουργείου Υγείας και των κυβερνητικών γιατρών αφού η επίσημη πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να υπαναχωρήσει από τις αρχικές αρνητικές της θέσεις.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται σε δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη ότι θα διεκδικήσει την προεδρία του ΔΗΣΥ μόνο εάν η απόφαση του Γιαννάκη Μάτση είναι τελεσίδικη. Γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου εξέφρασε λύπη για τη χθεσινή συμπεριφορά των φοιτητών του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου, την οποία χαρακτήρισε "συμπεριφορά κατευθυνόμενης αγέλης".

Η εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" αναφέρεται στην επίσκεψη του Κοινοτικού Επιτρόπου Χρήστου Παπουτσή, ο οποίος δήλωσε ότι η Κύπρος βρίσκεται καθοδόν προς την ΕΕ και η πορεία της δεν μπορεί να ανακοπεί. Γράφει επίσης ότι σήμερα συναντώνται στις Βρυξέλλες διάφοροι ξένοι επίσημοι, οι οποίοι ασχολούνται με το Κυπριακό, και για σειρά επαφών του Κοινοτικού Επιτρόπου Χανς Βαν ντεν Μπρουκ μαζί τους.

(ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Friday, 14 March 1997 - 8:24:44 UTC