Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-03-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,17/03/1997 (ΚΥΠΕ) Οι πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα από την ΕΕ για χρηματοδοτήσεις στην Τουρκία, οι εξελίξεις που αναμένονται αυτή την εβδομάδα στο ΔΗΣΥ, το Ατυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ στο Απελντόορν και η επαναβεβαίωση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην ΕΕ, είναι μερικά από τα βασικά θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας του κυπριακού Τύπου.

"Ο Αγών" σε κύριο θέμα προβάλλει την πρόθεση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιαννάκη Κασουλίδη να παραιτηθεί από την κυβέρνηση σε περίπτωση που αποφασίσει να διεκδικήσει κομματικό αξίωμα στο ΔΗΣΥ και ο Πρόεδρος Κληρίδης επιμένει στο ασυμβίβαστο των δύο αξιωμάτων. Σε άλλο θέμα ο "Α" γράφει ότι η Ελλάδα δέχτηκε ισχυρές πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με στόχο την άρση των επιφυλάξεων που έχει για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από ευρωπαϊκά ταμεία, όπως προβλέπεται από τις συμφωνίες της Τελωνειακής Ενωσης.

Η "Αλήθεια" αναφέρεται στη σημαντικότερη πρωτοβουλία για τη λύση του Κυπριακού από το 1974, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Κατά τις εργασίες του Ατυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών στο Απελντόορν της Ολλανδίας, επαναβεβαιώθηκε η ενταξιακή πορεία της Κύπρου και η δέσμευση της ΕΕ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο έξι μήνες μετά το τέλος των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα διεκδικήσει την προεδρία του ΔΗΣΥ, ενώ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης θα διεκδικήσει τη θέση του αναπληρωτή προέδρου.

Το "Θάρρος" γράφει ότι ο Ελληνας ΥΠΕΞ Θεόδωρος Πάγκαλος, είπε τριπλό όχι στον Γερμανό ομόλογό του Κλάους Κίνκελ, ο οποίος ζητούσε επιτακτικά απάντηση σε ερώτηση "αν η Αθήνα αίρει το βέτο για χρηματοδότηση της Τουρκίας." Το Ατυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ των "15" επαναβεβαίωσε την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και τη δέσμευση της ΕΕ για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Σε άλλο θέμα το "Θ" γράφει ότι υπάρχουν διχογνωμίες στο ΑΚΕΛ για τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού, ενώ συζητούν και το όνομά του.

Η "Σημερινή" προβάλλει εισήγηση των Βρετανών για συγκρότηση κοινών επιτροπών, οι οποίες θα επεξεργάζονται σημεία που θα αποφασίζονται στις απευθείας συνομιλίες. Επισημαίνει ότι στο θέμα των εγγυήσεων, η Βρετανία τάσσεται εναντίον της διεύρυνσης του συστήματος του 1960. Για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, οι Βρετανοί θεωρούν ότι η επίλυση του πολιτικού προβλήματος δεν συνδέεται με την εισδοχή της Κύπρου στην Ενωση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αναμένονται καθοριστικές εξελίξεις αυτή την εβδομάδα στο ΔΗΣΥ, με τη δημοσιοποίηση υποψηφιοτήτων για τις ηγετικές θέσεις του κόμματος.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι ξένοι διπλωμάτες θεωρούν τις διεργασίες για το Κυπριακό, "ασκήσεις επί χάρτου", αφού όπως εξηγούν, από τουρκικής πλευράς, η αλλαγή θέσεων εξαρτάται απόλυτα από την πορεία που θα πάρουν οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Οι ΗΠΑ εξάλλου, θεωρούν "τρομακτικά περίπλοκη" τη σύνδεση Κυπριακού - τουρκοκοινοτικών σχέσεων, ενώ το Λονδίνο υπόσχεται ότι στις απευθείας συνομιλίες θα εκδηλωθούν οι θετικές τουρκικές προθέσεις. Σε άλλο θέμα ο "Φ" γράφει ότι το ιρακινό πετρέλαιο θα επανέλθει στην κυπριακή αγορά για πρώτη φορά από τον πόλεμο του Κόλπου.

Η "Χαραυγή" στο σημερινό πρωτοσέλιδό της, κάτω από τον κύριο τίτλο, "Η ασφάλεια πρώτο θέμα", γράφει ότι ανάμεσα στα θέματα των εντατικών συνομιλιών, μεταξύ των Κληρίδη - Ντενκτάς, το κυρίαρχο είναι αυτό της ασφάλειας. Το θέμα αυτό, συνεχίζει, έχει συζητηθεί σε μεγάλο βάθος, σε συνδυασμό με τις "ιδέες", τις οποίες ο κ. Χάνεϊ, μετέφερε στη Λευκωσία. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στο σεμινάριο που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ, αναφορικά με ζητήματα που αφορούν στην τοπική αυτοδιοίκηση.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Monday, 17 March 1997 - 12:55:40 UTC