Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-05-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,03/05/1997 (ΚΥΠΕ) Η πρόσκληση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, προς τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για συνάντηση υψηλού επιπέδου μετά την ολοκλήρωση του εκ του σύνεγγυς διαλόγου, η επιθυμία της κυπριακής κυβέρνησης για υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του βρετανικού Εργατικού κόμματος αναφορικά με το Κυπριακό, οι τεράστιες ζημιές της Αρχής Λιμένων λόγω έλλλειψης συντονισμού, καθώς και η προσέλευση Ευρωπαίων τουριστών στην Κύπρο χωρίς διαβατήρια, είναι μερικά από τα βασικά θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας στον κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Πρόσκληση Ανάν προς Κληρίδη - Ντενκτάς" αναφέρεται στη δηλώση του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννου Κρανιδιώτη, ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, απηύθυνε πρόσκληση στον Πρόεδρο της Κύπρου, Γλαύκο Κληρίδη, και στον κατοχικό ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, για συνάντηση μόλις ολοκληρωθεί ο εκ του σύνεγγυς διάλογος. Σε άλλο θέμα, εξάλλου, ο "Α" γράφει ότι οι Γερμανοί επιδιώκουν ενεργότερη εμπλοκή στο Κυπριακό και, ως εκ τούτου, βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Κύπρο ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Γερμανίας Ντέτλεβ Κούντσου Ράντσαου, ο οποίος είχε χθες επαφές με τον Πρόεδρο Κληρίδη και με τον ΥΠΕΞ Γιαννάκη Κασουλίδη.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι ενώ η Κύπρος προσβλέπει με συγκρατημένη αισιοδοξία προς τη νέα βρετανική κυβέρνηση των Εργατικών, οι προγραμματισμοί των Ηνωμένων Εθνών προχωρούν, ενώ, σύμφωνα με τον Γιάννο Κρανιδιώτη, έχουν απευθύνει στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων προσκλήσεις για συνάντηση υψηλού επιπέδου, όταν ολοκληρωθούν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες. Σε άλλο θέμα, η "Α" αναφέρεται σε οδηγίες που δόθηκαν από τον ΥΠΕΞ Γιαννάκη Κασουλίδη προς τους Πρέσβεις της Κύπρου στο εξωτερικό, για προώθηση κυπριακών προϊόντων στο εξωτερικό και προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στην Κύπρο.

"Η Μάχη" με κύριο θέμα "Εκποδών οι Τασσικοί από το ΔΗΚΟ", γράφει ότι η κυριαρχία του Σπύρου Κυπριανού στο ΔΗΚΟ, η οποία αποδείχθηκε με τη διατήρηση στην ηγετική πυραμίδα των Κιττή και Κυριακίδη, και την αναμενόμενη εκλογή Μιχαηλίδη στη θέση του Αντιπροέδρου, σημειώνει, έθεσε τέρμα στα όποια σχέδια της ομάδας των "Τασσικών" οι οποίοι έμειναν εκτός ηγεσίας στο συγκυβερνών κόμμα. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης υποστηρίζει ότι οποιοσδήποτε δημόσιος διάλογος είναι ζημιογόνος για την ενότητα και το συμφέρον του ΔΗΣΥ, ενώ ο ίδιος απορρίπτει την πρόταση του ανθυποψηφίου του για την προεδρία του κόμματος, Δημήτρη Συλλούρη.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Τεράστιες Ζημιές" γράφει ότι η ερευνητική Επιτροπή επισημαίνει ολιγωρία και έλλειψη συντονισμού μεταξύ διαφόρων τμημάτων της Αρχής Λιμένων, για τις γερανογέφυρες και το σύστημα μηχανογράφησης. Στο πόρισμά της, προσθέτει, τονίζεται ότι λόγω αυτής της κατάστασης και των σχετικών καθυστερήσεων, η Αρχή υπέστη ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων λιρών. Σε άλλη είδηση, η "Σ" γράφει ότι η νίκη του Τόνι Μπλερ αντιμετωπίζεται με "συγκρατημένη" αισιοδοξία από την κυπριακή κυβέρνηση και τα κόμματα, ενώ η κυπριακή πλευρά αναμένει υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του Εργατικού κόμματος στο Κυπριακό.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του αναφέρεται σε γερμανικό μήνυμα για το Κυπριακό, στο οποίο τονίζεται ότι δεν θα είναι δυνατό για την Κύπρο να ενταχθεί στην ΕΕ, "μεταφέροντας σ' αυτήν τα προβλήματα της". Γράφει επίσης ότι το μήνυμα αυτό εκτιμάται από κυβερνητικούς κύκλους και εντάσσεται στα πλαίσια παρεμβολών που θα κλιμακωθούν από πλευράς ευρωπαϊκών κέντρων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ότι οι υπήκοοι των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ευρωπαϊκού χώρου θα μπορούν να εισέρχονται στην Κύπρο χωρίς διαβατήριο, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσέλυση των Ευρωπαίων τουριστών στην Κύπρο.

Η "Χαραυγή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Η Αριστερά είναι εδώ", αναφέρεται στη συνάντηση κομμουνιστικών, σοσιαλιστικών και εργατικών κομμάτων, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Λάρνακα και στην οποία λαμβάνουν μέρος 39 κόμματα από 27 χώρες, στο πλαίσιο των γιορτασμών των 70χρονων του ΑΚΕΛ, για να συζητήσουν τρόπους αντίδρασης στη νέα τάξη πραγμάτων. Σε άλλο θέμα, η "Χ" γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, αναμένει από τους Εργατικούς μεγαλύτερη συνέπεια στο Κυπριακό, σε θέματα όπως αυτό της κυριαρχίας και της προσπάθειας ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται σε τεράστιες ζημιές που υπέστη από λάθη η Αρχή Λιμένων, λόγω ολιγωρίας και έλλειψης συντονισμού. Στο πόρισμα αυτό, προσθέτει, κατέληξε ειδική ερευνητική Επιτροπή που διόρισε για το σκοπό αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση κάλεσε τον νέο Πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλέρ, να υλοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του Εργατικού κόμματος αναφορικά με το Κυπριακό.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Επιλογή" γράφει ότι φαίνεται πως οι Γιώργος Βασιλείου και Γιώργος Ιακώβου αποτελούν τις δύο πιθανές υποψηφιότητες της αντιπολίτευσης που έχει το ΑΚΕΛ στον τελικό του κατάλογο για την προεδρία της Δημοκρατίας. Η ΕΔΕΚ, προσθέτει, κατεβαίνει στον πρώτο γύρο των εκλογών με τον Πρόεδρό της Βάσο Λυσσαρίδη. Σε άλλο θέμα, εξάλλου, η "Ε" γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει λάβει διαβεβαιώσεις από το Ισραήλ ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγει από κοινού με την Τουρκία δεν απειλούν με κανένα τρόπο την Κύπρο.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΑΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Saturday, 3 May 1997 - 8:24:41 UTC