Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-05-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,04/05/1997 (ΚΥΠΕ) Η διάψευση τόσο από τον Πρόεδρο Κληρίδη όσο και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννο Κρανιδιώτη ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ δεν απηύθυνε πρόσκληση για απευθείας συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ραούφ Ντενκτάς - μόλις ολοκληρωθούν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, η αντίδραση του Υπουργού Αμυνας για τις επικείμενες στρατιωτικές ασκήσεις Τουρκίας - Ισραήλ - ΗΠΑ στην περιοχή της Κύπρου, η επίσκεψη Ρώσων βουλευτών στο ψευδοκράτος, οι διεργασίες για τις υποψηφιότητες στις προεδρικές εκλογές του 1998 κι η διεθνής συνάντηση αριστερών κομμάτων ση Λάρνακα, αποτελούν τους βασικούς άξονες στην ειδησεογραφία του σημερινού κυπριακού Τύπου.

"Ο Αγών" τιτλοφορεί το κύριο θέμα του "Οι "14" θέλουν επαφές με τα κατεχόμενα" και γράφει ότι οι ΥΠΕΞ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πλην της Ελλάδας, εξέφρασαν πρόθεση να διεξαγάγουν επίσημες επαφές με το ψευδοκράτος, κατά τις επισκέψεις τους στην Κύπρο, θέμα που αποτελεί έμμεση αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος από την ΕΕ. Γράφει ότι έντονη υπήρξε η αντίδραση της Κύπρου στις προγραμματιζόμενες για τις επόμενες μέρες στρατιωτικές ασκήσεις που θα διεξαχθούν στην περιοχή από την Τουρκία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Προβάλλει δήλωση του Υπουργού Αμυνας, Κώστα Ηλιάδη, ο οποίος χαρακτήρισε τις ασκήσεις "προκλητικές" λέγοντας ότι η κυβέρνηση προβαίνει σε διαμαρτυρίες στα Ηνωμένα Εθνη.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα της γράφει ότι η νέα αναλογιστική μελέτη για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων εισηγείται αύξηση της εισφοράς και των ποσών που πρέπει να καταβάλλει η κυβέρνηση, η οποία πρέπει να εισφέρει μέχρι και 685 εκατομμύρια λίρες στο Ταμείο, το οποίο προσθέτει, ως έχουν τα πράγματα, θα είναι βιώσιμο μέχρι το 2020. Τόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης όσο και ο Γιάννος Κρανιδιώτης, γράφει η "Α", διέψευσαν χθες πληροφορίες ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ απηύθυνε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την οποία εκαλείτο σε απευθείας συνάντηση με τον Ραούφ Ντενκτάς, με την ολοκλήρωση των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

"Η Μάχη" αναφέρεται στη διάψευση των Κληρίδη - Κρανιδιώτη ότι στάληκε επιστολή Ανάν για απευθείας διαπραγματεύσεις και γράφει ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο θα είναι κρίσιμο για το Κυπριακό, αφού οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες μπαίνουν στην τελική τους ευθεία. Προβάλλει τις πληροφορίες του Τ/κ Τύπου για επίσκεψη βουλευτών της ρωσικής Δούμας στο ψευδοκράτος καθώς και τη διευκρίνιση της εδώ ρωσικής πρεσβείας στο ΚΥΠΕ ότι οι Ρώσοι βουλευτές βρίσκονται στα κατεχόμενα ως ιδιώτες κι ότι ουδέποτε ενημέρωσαν ή πήραν άδεια από την πρεσβεία. Προβάλλει την επίσκεψη στον Πρόεδρο Κληρίδη των αντιπροσωπειών των αριστερών κομμάτων που παίρνουν μέρος σε διεθνή συνάντηση που διοργανώνει το ΑΚΕΛ. Ο Πρόεδρος, αναφέρει, τους υπέδειξε να δουν τη διαίρεση του νησιού για να αντιληφθούν στην πράξη πόσο άσχημη είναι.

"Η Σημερινή" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Πλήρης κατάρρευση της Αρχής Λιμένων" και γράφει ότι μέχρι τον επόμενο χρόνο θα υπάρξει ένα οικονομικό έλλειμμα - μαμμούθ, ύψους 10 εκατομμυρίων λιρών, που θα έχει δραματικές επιπτώσεις τόσο στη λιμενική βιομηχανία της Κύπρου όσο και στην οικονομία του τόπου, γενικότερα. Γράφει ότι την κακή οικονομική κατάσταση της Αρχής διεκτραγωδεί ο Πρόεδρος της σε επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο Κληρίδη. Γράφει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών, με συγκεκριμένες παραλείψεις του, παρέχει εφαλτήριο για αναγνώριση κρατικής οντότητας στο ψευδοκράτος. Η "Σ", επικαλούμενη πληροφορίες, γράφει ότι το Υπουργείο θεωρεί φυσιολογική κατάσταση ο γεγονός ότι εταιρείες εγγεγραμμένες στις παράνομες αρχές του ψευδοκράτους δικαιούνται να συμμετέχουν σε προσφορές της ΟΥΝΦΙΣΥΠ.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του αναφέρεται στις ζυμώσεις των υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές του 1998 και γράφει ότι οι ζυμώσεις στην αντιπολίτευση μπαίνουν τώρα σε οριακή φάση αφού μπαίνουν ήδη κάτω ονόματα υποψηφίων. Το ΑΚΕΛ προχωρεί σε νέο κύκλο διαβουλεύσεων, ενώ την Τετάρτη στην Κεντρική Επιτροπή, προσθέτει, θα γίνει το πρώτο ξεκαθάρισμα. Από την άλλη, η ΕΔΕΚ στέλλει σαφή προειδοποίηση ότι δεν θα συνεργαστεί ούτε στο δεύτερο γύρο εάν τελικά υποστηριχθεί η υποψηφιότητα Γιώργου Βασιλείου. Γράφει ότι "σφίγγουν τα ζωνάρια στο δημόσιο τομέα" καθώς η κυβέρνηση έδωσε ρητές εντολές για αυστηρές περικοπές σε όλα τα κονδύλια ενώ, ταυτόχρονα, αρχίζει εκστρατεία για είσπραξη ανείσπρακτων φόρων.

Η "Χαραυγή" στο πρωτοσέλιδό της προβάλλει τις εργασίες της διεθνούς συνάντησης κομμουνιστικών, σοσιαλιστικών κι εργατικών κομμάτων που πραγματοποιείται το Σαββατοκυρίακο στη Λάρνακα, στο πλαίσιο των γιορτασμών των 70χρονων του ΑΚΕΛ. Παραθέτει την ομιλία του ΓΓ του ΑΚΕΛ στη συνάντηση όπου τόνισε την αναγκαιότητα για κοινή δράση κι ότι η ριζική απάντηση στα προβλήματα της εποχής βρίσκεται στο σοσιαλισμό. Γράφει ότι η εναρμόνιση της τουριστικής βιομηχανίας με το Κοινοτικό κεκτημένο μπήκε σε ευθεία υλοποίησης, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι από την υιοθέτηση οδηγίας για την κατάργηση των περιορισμών στη διακίνηση και διαμονή εντός της Κοινότητας των υπηκόων από κράτη - μέλη σε σχέση με τη διεξαγωγή επιχειρήσεων και παροχή υπηρεσιών.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ο 23χρονος Παλαιστίνιος Νάσερ Χουσείν Μοχάμεντ κατηγορήθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού σε σχέση με εκβιασμό ότι τον περασμένο Δεκέμβριο θα ανατίναζε τη γαλλική πρεσβεία στη Λευκωσία κι άλλα γαλλικά συμφέροντα στην Κύπρο και το Κουβέιτ, αν δεν του δίνονταν 2 εκατομμύρια δολλάρια. Η δίκη του ορίστηκε για τις 11 Ιουλίου, προσθέτει. Προβάλλει επίσης τη συνέντευξη του Αργεντινού Διοικητή της ΟΥΝΦΙΣΥΠ στο ΚΥΠΕ, όπου δήλωσε ότι η τουρκική κατοχή δεν οδηγεί πουθενά κι ότι μια στρατιωτική λύση στο Κυπριακό δεν θα διαρκέσει.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Τα Νέα" γράφει ότι "φιάσκο" αποδεικνύεται ο Φορέας Ισης Κατανομής Βαρών, αφού απογοητευμένοι οι πρόσφυγες μιλούν για "κοροϊδία" κι ότι μελετάται η κατάργηση των κριτηρίων που διέπουν την παραχώρηση χαμηλότοκων δανείων. Προβάλλει δήλωση του Αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου, ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν πρέπει να συνδέεται με τη λύση του Κυπριακού.

(ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΑΧΡ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Sunday, 4 May 1997 - 14:10:52 UTC