Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-05-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,12/05/1997 (ΚΥΠΕ) Ολες σχεδόν οι εφημερίδες ασχολούνται στα πρωτοσέλιδά τους με τις εξελίξεις στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ). Αναφέρονται επίσης στις διεργασίες για το Κυπριακό, στον πνιγμό τρίχρονου αγοριού στην Αγία Νάπα και στις έρευνες για ανεύρεση νέου που χάθηκε στη θάλασσα.

Ο "Αγών" κάτω από τον τίτλο "Επεισοδιακό συνέδριο" αναφέρεται στο Παγκύπριο Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος όπου αποφασίστηκε να μην διεξαχθεί η καταμέτρηση των ψήφων για την Κεντρική Επιτροπή και το Εκτελεστικό Γραφείο λόγω της σύγχυσης και της έντονης δυσφορίας κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Αλλού, ο "Α" γράφει ότι το Κυπριακό αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα που αναμένεται να συζητήσει στη Μόσχα την ερχόμενη βδομάδα ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Αναν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ, ο Γεβκένι Πριμακόφ αναμένεται να εκφράσει στο Γ.Γ. την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει καθολική προσέγγιση στη διαμόρφωση των βασικών κατευθύνσεων που θα διέπουν τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Αταξία στην ψηφοφορία" γράφει ότι ακυρώθηκαν οι εκλογές για το Εκτελεστικό Γραφείο και την Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ αλλά αναμένεται ότι η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκυρίακο. Ο Ντίνος Μιχαηλίδης εξελέγη αντιπρόεδρος αλλά οι ενστάσεις του αντιπάλου του, Κύπρου Χρυσοστομίδη προκάλεσαν αντιδράσεις. Αλλού η "Α" αναφέρεται στον πνιγμό του τρίχρονου Επιφάνειου Ανδρέα Ελευθερίου σε πισίνα ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Αγία Νάπα.

Το "Θάρρος" κάτω από τον τίτλο "Ακύρωση Εκλογών για Κ.Ε." και υπότιτλο "Με αντεγκλήσεις και ενστάσεις έληξε το συνέδριο" αναφέρεται στο παγκύπριο συνέδριο του ΔΗΚΟ. Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού απηύθυνε έκκληση για ομόνοια στο κόμμα, τονίζοντας ότι το συνέδριο απεδείχθη ότι αποτέλεσε συνέδριο νέας πορείας για το ΔΗΚΟ με νέους στόχους. Το "Θ" γράφει επίσης ότι οι χθεσινές έρευνες για τον ερασιτέχνη ψαρά Λοϊζο Ασκάνη απέβησαν άκαρπες.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα της κάτω από τον τίτλο "Στον αέρα οι εκλογές του ΔΗΚΟ" γράφει ότι οι ψηφοφόροι ψήφιζαν κατά δεκάδες στους κήπους του ξενοδοχείου όπου διεξαγόταν το συνέδριο ύστερα από ομαδικές διαβουλεύσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, αναφέρει, υποψήφιοι πλησίαζαν τους ψηφοφόρους και δεν έφευγαν από εκεί παρά μόνο αν έβλεπαν ότι έπαιρναν την ψήφο του συνέδρου. Αλλού, η "Σ" προβάλλει τις δηλώσεις του αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ., Γκουστάβ Φεϊσέλ κατά την επιστροφή του χθες από τη Νέα Υόρκη, ο οποίος δήλωσε ότι ο Κόφι Ανάν θα αποφασίσει για τη σύγκληση απευθείας συνάντησης του Προέδρου Κληρίδη με το Ραούφ Ντενκτάς μετά την περιοδεία του βοηθού του, Σερ Κιέραν Πρέντεργκαστ.

Ο "Φιλελεύθερος" στον κύριο τίτλο αναφέρει "Με ασφάλεια - ένταξη αρχίζουν οι απευθείας" γράφει ότι τα θέματα αυτά θα συνθέτουν την ημερήσια διάταξη του πρώτου γύρου απευθείας συνομιλιών, γιατί βλέπουν μεγαλύτερες πιθανότητες για πρόοδο σε αυτές τις δύο πτυχές. Ο κάθε γύρος, αναφέρει ο "Φ", θα διαρκεί μεταξύ μίας και δύο βδομάδων. Εξάλλου, γράφει ότι σκοπός της επίσκεψης του βοηθού Γ.Γ. Σερ Κιέραν Πρέντεργκαστ που θα φθάσει στην Κύπρο την ερχόμενη Τετάρτη είναι να ρυθμίσει τις λεπτομέρειες για τις προσκλήσεις. Ο "Φ" αναφέρεται επίσης στη νέα αυτοκτονία, αυτή τη φορά του οικογενειάρχη Στέλιου Ιακώβου, 48 χρόνων από την Πάφο, ο οποίος τελευταία φαινόταν προβληματισμένος λόγω της επαγγελματικής του απραξίας.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Ακυρώθηκαν οι εκλογές" γράφει ότι μέσα σε πρωτοφανές κλίμα διαξιφισμών, αντεγκλήσεων και έντασης, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου του ΔΗΚΟ. Ο Ντίνος Μιχαηλίδης πήρε 856 ψήφους ένταντι 741 του ανθυποψηφίου του, Κύπρου Χρυσοστομίδη, ο οποίος κατάγγειλε ότι η εκλογή Μιχαηλίδη ήταν διαβλητή. Η "Χ" αναφέρεται σε δηλώσεις του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης σίγουρα θα φύγει από το Προεδρικό αν όλες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης υποστηρίξουν έναν από τους υποψηφίους που προτείνει το ΑΚΕΛ.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Monday, 12 May 1997 - 6:24:40 UTC