Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-05-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,11/05/1997 (ΚΥΠΕ) Η χθεσινή τραγωδία στα ανοικτά της Πάφου και το Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΚΟ δεσπόζουν της σημερινής ειδησεογραφίας, η οποία ασχολείται επίσης με τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων για το Κυπριακό καθώς και τις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη και του ΥΠΕΞ, Γιαννάκη Κασουλίδη. Ο Τύπος αναφέρεται ακόμα στις συνεχιζόμενες διεργασίες, κυρίως της αντιπολίτευσης, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου 1998, τις αντιδράσεις για το νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας και τις απειλές Τούρκου στρατηγού εναντίον της Κύπρου.

Ο "Αγών" προβάλλει την πρόταση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού, στην ομιλία του στο συνέδριο του κόμματός του, για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό κάποιες προϋποθέσεις και την πρόσκληση του στα κόμματα να βρούν όλα μια κοινή γλώσσα, ένα κοινό παρονομαστή. Ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών τονίζει ότι, σε περίπτωση φιλελευθεροποίησης των ασφαλίστρων μηχανοκινήτων οχημάτων, θα μπορεί να εφαρμοστεί η βασική αρχή της τμηματοποίησης της αγοράς ώστε να επωφελείται ο καλός οδηγός και να τιμωρείται ο κακός.

Η "Αλήθεια" προβάλλει τον θάνατο του 12-χρονου Μάριου Κυριάκου, στη θαλάσσια τραγωδία που συγκλόνισε τη κοινή γνώμη όταν η βάρκα της οποίας επέβαινε, άρχισε να βάλλει νερό. Ο πατέρας του παιδιού βρίσκεται στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης στο Νοσοκομείο Πάφου, ενώ η τύχη του Λοϊζου Ασκάνη, που ήταν μαζί τους, αγνοείται. Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν τόσο την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να μην καλέσει ελληνικά μαχητικά να πετάξουν κατά τη διάρκεια της άσκησης Τοξότης - Βεργίνα, όσο και (σύμφωνα με πληροφορίες από) την Τουρκία, για την απόφαση της κυβέρνησή της να μην προγραμματίσει πτήσεις πάνω από την Κύπρο ενόσω ελληνικά μαχητικά δεν πετούν πάνω από το νησί. Χαρακτήρισαν τις κινήσεις αυτές ως ένα σημαντικό βήμα εμπρός.

Η "Μάχη" αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της στις προσπάθειες των δύο ψαράδων στην Πάφο να σώσουν τον άτυχο Μάριο Κυριάκου, κουβαλώντας τον στη πλάτη τους. Γράφει ότι οι προσπάθειες του Μιχάλη Παπαπέτρου να παρουσιαστεί ως ο φυσικός διάδοχος του Γιώργου Βασιλείου στην ιεραρχία των Ενωμένων Δημοκρατών έχει προκαλεί έντονες αντιδράσεις ανάμεσα στα στελέχη του κόμματος. Απειλές κατά της Κύπρου εκτόξευσε ο Τούρκος στρατηγός Τσεβίκ Μπιρ, που βρίσκεται παράνομα στα κατεχόμενα, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία δεν θα παραμείνει θεατής αν εγκατασταθούν οι ρωσικοί πύραυλοι στο νησί.

Τα "Νέα" αναφέρονται σε "καθοριστική εβδομάδα για τις προεδρικές" ενόψη της συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ με αποκλειστικό θέμα τις προεδρικές εκλογές, ενώ αξιωματούχος του κόμματος δήλωσε ότι η υποψηφιότητα Λυσσαρίδη δεν θα αποσυρθεί. Προβάλλει τις δηλώσεις Κληρίδη, στη χθεσινή ομιλία του στο συνέδριο του ΔΗΚΟ, ότι πολύ σύντομα αναμένεται να εκδηλωθεί η πιο σημαντική πρωτοβουλία στο Κυπριακό, η οποία, όπως επεσήμανε, απαιτεί τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση από τα κόμματα και υπεύθυνη συμπεριφορά για αξιοποίηση κάθε δυνατότητας με στόχο την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής επίλυσης του Κυπριακού.

Η "Σημερινή" έχει ως κύριο θέμα το συνέδριο του ΔΗΚΟ και γράφει ότι το επίκεντρο του συνεδρίου ήταν οι προεδρικές εκλογές αφού ο Πρόεδρος Κληρίδης και οι πολιτικοί αρχηγοί αναφέρθηκαν, άμεσα ή έμμεσα, στις εκλογές και εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για συνεργασία. Αναφέρει επίσης, ότι η κυπριακή κυβέρνηση παρουσίασε στους συνομιλητές της τη θέση ότι επιθυμεί την επίτευξη προόδου πριν τις απευθείας συνομιλίες, αίτημα που θεωρείται φυσιολογικό από τους ξένους, πλην όμως, είναι θέμα εκτίμησης το τί θα καθοριστεί τελικά ως πρόοδος. Στο μεταξύ, αναφέρει η "Σ", πραγματοποιούνται αυτή τη βδομάδα στην Κύπρο συσκέψεις του ΥΠΕΞ με τους επικεφαλής των διπλωματικών μας αποστολών στο εξωτερικό για ενημέρωση.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι στην Αθήνα έγιναν αποδεκτές προτροπές του ΑΚΕΛ να αποτραπεί η κατάθεση υποψηφιότητας του Γιάννου Κρανιδιώτη, για τις προεδρικές εκλογές, με το σκεπτικό ότι τέτοιο ενδεχόμενο θα πλήξει την κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προσθέτει ακόμα, ότι το ΑΚΕΛ φλερτάρει παράλληλα το ΔΗΚΟ, λέγοντας ότι είναι έτοιμο να συζητήσει οποιονδήποτε υποψήφιο εκτός του Προέδρου του κόμματος, Σπύρο Κυπριανού. Επικαλείται διπλωματικούς κύκλους στην Ουάσιγκτον, που τονίζουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν προτίθεται να παρέμβει προς την Τουρκία ειδικά αυτή την περίοδο, λόγω της εσωτερικής πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφέρει, επικεντρώνεται στην προσπάθεια προώθησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης για την αποκλιμάκωση της έντασης και τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος στην Κύπρο και στο Αιγαίο.

Η "Χαραυγή" προβάλλει την ομιλία του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στο συνέδριο του ΔΗΚΟ, στην οποία τόνισε ότι το κόμμα του μπορεί και πρέπει να συμπορευτεί και με το ΔΗΚΟ στα πλαίσια ενός μετώπου των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων. Αναφέρεται στις δηλώσεις του ΥΠΕΞ, Γιαννάκη Κασουλίδη, στο περιθώριο του συνεδρίου του ΔΗΚΟ, ότι οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και μετά να αξιολογηθεί το αποτέλεσμά τους. Είπε επίσης ότι "είμαστε μερικές βδομάδες μπροστά για να μιλούμε (για το ενδεχόμενο σύγκλησης απευθείας συνομιλιών).

Η Cyprus Mail γράφει ότι τα ΗΕ εργάζονται σκληρά για την πραγματοποίηση της δικοινοτικής συναυλίας του Σάκη Ρούβα και του Μπουράτ Κούτ στις 19 Μαίου, σε στάδιο κοντά στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας στη "νεκρή ζώνη", και είπε ότι θα διανεμηθούν δωρεάν 6,000 εισιτήρια σε Ε/Κ και Τ/Κ. Παρουσιάζει το αποτέλεσμα δημοσκόπησης, περιορισμένης κλίμακας, που έγινε χθες στην εμπορική οδό Λήδρας, σύμφωνα με το οποίο η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της αποποινικοποίησης της ομοφυλοφιλίας, παρόλο που η Εκκλησία τάχθηκε εναντίον τέτοιας εξέλιξης. Προσθέτει ότι η κυβέρνηση παρότρυνε τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΚΚ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Sunday, 11 May 1997 - 9:24:39 UTC