Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-05-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,18/05/1997 (ΚΥΠΕ) Οι δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν για σύγκλιση απευθείας συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς τον Ιούνιο, οι κυβερνητικές δηλώσεις και οι αντιδράσεις των κομμάτων για τις απευθείας συνομιλίες, οι εσωκομματικές εκλογές στον ΔΗΣΥ και στο ΔΗΚΟ και οι διαβουλεύσεις των κομμάτων για τις προεδρικές εκλογές είναι τα κυριότερα θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλλουν πρωτοσέλιδα το τέλος της διακυβέρνησης του Προέδρου Μομπούτου Σέσε Σέκο στο Ζαϊρ και την κατάληψη της πρωτεύουσας της χώρας Κινσάσα από τους αντάρτες του Λοράν Καμπίλα.

"Ο Αγών" προβάλλει τις δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στη Μόσχα, με τις οποίες επιβεβαιώνει ότι θα καλέσει σε απευθείας συνομιλίες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη το δεύτερο δεπανθέημερο του Ιουνίου. Επίσης αναφέρεται στις ανησυχίες του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού, αναφορικά με τις απευθείας συνομιλίες καθώς και στην αντίθεση του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη, για τη διεξαγωγή τους.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι "δεχτήκαμε τις απευθείας μονάχα για να μην εκτεθεί η πλευρά μας" και σημειώνει ότι όλοι στην Ε/κ ηγεσία συμφωνούν πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στη διεξαγωγή όλων των επαρχιακών συνεδρίων του ΔΗΣΥ και στην αυριανή υποβολή υποψηφιοτήτων για την κεντρική ηγεσία του κόμματος και σημειώνει το μήνυμα του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Γιαννάκη Μάτση με το οποίο καλεί τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του κόμματος.

"Η Μάχη", με τίτλο "αρχίζει η μάχη των εκλογών" αναφέρεται επίσης στα σημερινά επαρχιακά συνέδρια του ΔΗΣΥ και στις αυριανές υποψηφιότητες για το Πολιτικό Γραφείο και σημειώνει ότι το ενδιαφέρον είναι τεράστιον ανάμεσα στα στελέχη του κόμματος. Αναφέρεται ακόμη στα δύο χθεσινά αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, στα οποία έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα και τραυματίστηκε κρίσιμα άλλο ένα.

"Τα Νέα" γράφουν ότι έντονες επικρίσεις δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για την απόφασή της να συμμετάσχει σε απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ακόμη γράφουν ότι η ΕΔΕΚ μένει σταθερή στην απόφασή της να φύγει η σημερινή συγκυβέρνηση και κατάθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εναλλακτική υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, η οποία, όπως υποστηρίζει, μπορεί να οδηγήσει τις αντιπολιτευτικές δυνάμεις στην εξουσία.

"Η Σημερινή" αναφερόμενη επίσης στις απευθείας συνομιλίες, επικαλείται πληροφορίες της γράφει ότι κατά τη συνάντηση των πρεσβευτών των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας με τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ, Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, ο τελευταίος παραδέχθηκε ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε διαφοροποίηση του Ντενκτάς από τις πάγιες τουρκικές θέσεις. Αλλού γράφει ότι τα ελλείμματα και τα τοκοχρεωλύσια βουλιάζουν, κυριολεκτικά τα κυπριακά λιμάνια.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι το ΑΚΕΛ θα απαιτήσει σαφή θέση από το ΔΗΚΟ για το τι προτίθεται να πράξει σχετικά με τις προεδρικές εκλογές, εάν θα παραμείνει στο στρατόπεδο της συμπολίτευσης ή εάν θα προχωρήσει στο υπό συγκρότηση μέτωπο της αντιπολίτευσης. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στα έκτακτα μέτρα της Αστυνομίας για τη συναυλία Ρουβά - Κουτ και σημειώνει ότι οι Αρχές κρατούν μυστικά τη μέρα και την ώρα άφιξης του Ελληνα τραγουδιστή.

Η "Χαραυγή" προβάλλει δηλώσεις του προέδρου του Ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Γενάντι Ζουγκάνοφ, με τις οποίες τονίζει την ανάγκη μεγαλύτερης ανάνμειξης της χώρας του στα προβλήματα που απασχολούν τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Σε άλλη είδηση, προβάλλει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, με τις οποίες σημειώνει ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό δικαιώνουν τις προβλέψεις του ΑΚΕΛ ότι η Ε/κ πλευρά θα αναγκαστεί τελικά να συρθεί σε διαπραγματεύσεις χωρίς όρους.

Η "Cyprus Mail" αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για σύγκλιση απευθείας συνομιλιών τον Ιούνιο, ενώ παράλληλα προβάλλει τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ, Γιαννάκη Κασουλίδη ότι μια διαδικασία τύπου Ντέιτον θα είναι καταστροφική. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η Λεμεσός αποχαιρέτησε χθες τα εννέα λιονταράκια τα οποία αναχώρησαν για τη Νότια Αφρική.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΝ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Sunday, 18 May 1997 - 8:24:41 UTC