Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-05-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,23/05/1997 (ΚΥΠΕ) Η άρνηση του Ντενκτάς να επιτρέψει στην άρρωστη δασκάλα της Καρπασίας, Ελένη Φωκά, να έρθει για εξετάσεις στις ελεύθερες περιοχές, οι πληροφορίες για τις απευθείας συνομιλίες τον Ιούλιο, η δίκη για το AIDS, με Βρετανίδα να κατηγορεί Κύπριο ότι της μετέδωσε τον ιό και η έκθεση της ΟΥΝΕΣΚΟ για το εκπαιδευτκό σύστημα στην Κύπρο, είναι τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

"Ο Αγών" με βασικό τίτλο "Απανθρωπιά και πρόκληση", επισημαίνει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και άρρωστη ταλαιπωρεί την Ελένη Φωκά, απαιτώντας από την άρρωστη εδώ και καιρό, ηρωίδα δασκάλα της Καρπασίας, να υπογράψει έγγραφο αναγνώρισης του ψευδοκράτους προτού της επιτρέψει να έρθει για θεραπεία στις ελεύθερες περιοχές. Γράφει επίσης ότι η Εθνική Φρουρά παίρνει δραστικά μέτρα στο χωριό Πυργά, από τις ασκήσεις στο πεδίο βολής Καλού Χωριού.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Βλάπτουν την οικονομία τα επεισόδια και η πολιτική αστάθεια", αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρία και στις επισημάνσεις της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής, με αφορμή τους βανδαλισμούς που έγιναν την περασμένη Δευτέρα. Γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, θα καλέσει τις δύο πλευρές για απευθείας συνομιλίες στις αρχές Ιουλίου, στο νησί Γκάβερνορς στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας ότι αυτές θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών.

"Η Μάχη" γράφει στο κύριο της θέμα, ότι "Οριστικά 1 - 10 Ιουλίου οι απευθείας", επικαλούμενη διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία, ενώ αναφέρεται και στις πληροφορίες τουρκοκυπριακών εφημερίδων γύρω από το θέμα των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς. Η "Μ" χαρακτηρίζει ως "κίνηση απελπισίας" την πρόταση Λυσσαρίδη για συγχώνευση ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ.

"Η Σημερινή" με βασικό θέμα, "Θανατώνουν την Ελένη Φωκά στα κατεχόμενα", αναφέρεται στη βαριά άρρωστη δασκάλα της Καρπασίας η οποία ζητά να έρθει στις ελεύθερες περιοχές για ιατρικές εξετάσεις και ο Ντενκτάς δεν το επιτρέπει αν δεν αναγνωρίσει το ψευδοκράτος του. Προσθέτει ότι η βουλή αποφάσισε να προβεί σε διάβημα προς τον Αντρας Μπαρσόνι εισηγητή για το Κυπριακό της Κοινοβουλευτικής Συνελευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Γράφει ότι οι πιλότοι απάντησαν θετικά σε πρόταση των Κυπριακών Αερογραμμών να πετούν ανά δύο υπεράριθμοι καπετάνιοι.

"Ο Φιλελεύθερος" με βασικό τίτλο "Σκληρύνουν οι θέσεις κι ανεβαίνουν οι τόνοι" αναφέρεται στις κατηγορίες Ντενκτάς κατά του Προέδρου Κληρίδη, παραμονές των απευθείας συνομιλιών και σημειώνει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας από τη Νέα Υόρκη, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών υπάρχει έντονος προβληματισμός, δεδομένου ότι όλες οι ενδείξεις δεικνύουν ότι οι συνομιλίες δεν θα οδηγήσουν πουθενά. Αναφερόμενος στη δίκη όπου η Τζάνετ Πινκ κατηγορεί Κύπριο φίλο της ότι της μετέδωσε τον ιό του AIDS, ο "Φ" πλαισιώνει το θέμα με φωτογραφία της Βρετανίδας, με τίτλο "το βλέμμα μιας ανθρώπινης τραγωδίας".

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Οικονομική οπισθοδρόμηση" τονίζει ότι σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στη Συμβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών από το Γενικό Γραμματέα της ΠΕΟ, ο προϋπολογισμός ανάπτυξης του 1996, υλοποιήθηκε "μόνο κατά 60%". Αναφέρεται επίσης, στις πληροφορίες που φέρουν τον Νίκολας Μπερνς, εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, να διορίζεται πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Η αγγλόφωνη καθημερινή "Cyprus Mail", αναφέρεται στην Εκθεση της ΟΥΝΕΣΚΟ για το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου και τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι αποτελεί "χαστούκι" για την εκπαίδευσή μας, καθώς και ότι η κυβερνητική πολιτική κινείται προς την ικανοποίηση των συνθηκών εργασίας των καθηγητών, παρά των αναγκών (εκπαίδευσης) των μαθητών. Προβάλλει επίσης εκτενή αποσπάσματα, από τη δίκη της Βρετανίδας που κατηγορεί Κύπριο, ότι της μετέδωσε τον ιό του AIDS.

Η εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" με τίτλο "Η δίκη για το AIDS αρχίζει" αναφέρεται στη χθεσινή πρώτη μέρα της πολύκροτης δίκης, στην οποία η Βρετανίδα Τζάνετ Πινκ κατηγορεί τον Κύπριο πρώην φίλο της Παύλο Γεωργίου, ότι της μετέδωσε το θανατηφόρο ιό, χωρίς να την ενημερώσει για το πρόβλημα που αντιμετώπιζε και το οποίο ο ίδιος γνώριζε. Γράφει επίσης, ότι οι απευθείας συνομιλίες μετατέθηκαν τώρα από τον Ιούνιο, για τον Ιούλιο.

(ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Friday, 23 May 1997 - 7:24:41 UTC