Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-05-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,29/05/1997 (ΚΥΠΕ) Το θέμα των απευθείας συνομιλιών, και οι πιθανές προοπτικές αποτυχίας τους, οι διαβουλεύσεις για τις προεδρικές εκλογές, η κατάσταση στις Κυπριακές Αερογραμμές καθώς και η απόφαση να πραγματοποιηθούν οι ποδοσφαιρικές συναντήσεις Ε/κ και Τ/κ ομάδων, είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

"Ο Αγών" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Σε δύο γύρους οι απευθείας", γράφει ότι ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών Γκούσταβ Φεϊσέλ ενημερώνοντας χθες τους αρχηγούς των Ε/κ και Τ/κ κομμάτων σε συνάντηση μαζί τους στο Λήδρα Πάλας ανέφερε ότι θα γίνουν δυο γύροι συνομιλιών, ο ένας θα γίνει κάπου στη Νέα Υόρκη και ο δεύτερος στην Ευρώπη και πιθανότατα στην Ελβετία. Σε άλλο θέμα, ο "Α" αναφέρεται σε δηλώσεις του Επιτρόπου Βαν Ντεν Μπρουκ για το Κυπριακό, ότι ελπίζει μέχρι το τέλος του χρόνου να σημειωθεί ένα σοβαρό βήμα για την επίλυση του Κυπριακού.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα της γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη κάνουν λόγο για δύο γύρους απευθείας συνομιλιών, χωρίς όμως να αναφέρονται σε ημερομηνίες και στο χώρο διεξαγωγής τους, ενώ, ο Γκούσταβ Φεϊσέλ είπε ότι σύντομα θα σταλούν οι προσκλήσεις για τον πρώτο γύρο που θα γίνει κάπου στη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας ότι στη συνέχεια θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος συνομιλιών στην Ελβετία. Σε άλλο θέμα η "Α" αναφέρεται σε αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταλήξουν σε κοινό υποψήφιο για τις Προεδρικές εκλογές.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα της γράφει ότι το πολιτικό σκηνικό φαίνεται να οδεύει προς οκτάδα υποψηφίων προέδρων στον πρώτο γύρο, μετά την κατάρρευση των προσπαθειών για σύμπηξη λαϊκού μετώπου, αλλά και την αναμενόμενη εξαγγελία μεμονωμένων υποψηφίων που θα διεκδικήσουν το ύπατο κρατικό αξίωμα. Σε άλλη είδηση η "Μ" γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου απηύθυνε νέα αυστηρή προειδοποίηση προς τους υπαλλήλους των Κυπριακών Αερογραμμών, για αλλαγή νοοτροπίας, τονίζοντας ότι οι ΚΑ δεν έχουν μέλλον αν συνεχίσουν να λειτουργούν όπως σήμερα.

"Η Σημερινή" σε πρωτοσέλιδο θέμα της γράφει ότι η διαδικασία εξεύρεσης του υποψηφίου της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές, έχει μετατραπεί σε λαβύρινθο, αφού χθεσινές δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών περιπλέκουν πολύ τα πράγματα. Σύμφωνα με τη "Σ", ο Σπύρος Κυπριανού φέρεται να δήλωσε ότι η δεύτερη επιλογή του κόμματος σε περίπτωση που ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος, είναι ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Σε άλλο θέμα εξάλλου, η "Σ" γράφει ότι κατά το πρόσφατο φόρουμ επιχειρηματιών στην Κωνσταντινούπολη, Τούρκοι επιχειρηματίες έθεσαν θέμα αναγνώρισης δύο κρατών στην Κύπρο και η συνεργασία με αυτό το δεδομένο.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του, γράφει ότι ο πρώτος γύρος των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη θα αρχίσουν μέσα σε κλίμα μειωμένων προσδοκιών αφού δεν υπάρχει μετακίνηση θέσεων της τουρκικής πλευράς, λόγω της εσωτερικής κατάστασης στην Τουρκία και το ενδεχόμενο σύντομης κατάρρευσης της κυβέρνησης συνασπισμού στη χώρα. Προβληματισμό λόγω της κατάστασης στην Τουρκία εξέφρασε και ο Κοινοτικός Επίτροπος Χανς βαν ντεν Μπρουκ. Παράλληλα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης, δεν επέδωσε το μνημόνιο με τις ελληνικές θέσεις στο Κυπριακό. Αλλού, ο "Φ" γράφει ότι όπως άφησε χθες να νοηθεί ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να διεξάγει και τη δική της έρευνα για το ποιός ευθύνεται για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Κυπριακές Αερογραμμές.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Απαισιοδοξία για τις συνομιλίες" γράφει ότι τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα αλλά και διπλωματικές πηγές του ΟΗΕ εκφράζουν απαισιοδοξία εάν θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στις απευθείας συνομιλίες. Οπως ανέφερε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, το κόμμα θα συμβάλει εποικοδομητικά για ξεπέρασμα των αδιεξόδων και για λύση του Κυπριακού. Η "Χ" γράφει επίσης ότι αύξηση κατά 31,7% των αναγκών των νοσοκομείων σε αίμα σημειώθηκε μέσα σε 20 χρόνια, με αποτέλεσμα 272 ασθενείς να χρειάζονται καθημερινά 108 φιάλες αίματος.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι αποφασίστηκαν οι ημερομηνίες για τις δικοινοτικές ποδοσφαιρικές συναντήσεις. Ο πρώτος αγώνας μεταξύ της ΑΕΛ και της Τσετίν Καγιά θα γίνει στις 12 Ιουνίου στο Μακάρειο Στάδιο και ο επόμενος στο γήπεδο Ατατούρκ στις 19 Ιουνίου. Η "CM" αναφέρεται επίσης στη μονοήμερη επίσκεψη του Προέδρου της Αργεντινής, Κάρλος Μένεμ, ο οποίος επιθεώρησε το Αργεντινό απόσπασμα στη Σκουριώτισσα. Ο Αργεντινός Πρόεδρος εξέφρασε την ευχή για υλοποίηση όλων των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κύπρο.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΑΧΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Thursday, 29 May 1997 - 7:24:41 UTC