Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-05-30

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,30/05/1997 (ΚΥΠΕ) Η απόπειρα φόνου κατά του Αντώνη Φανιέρου και οι πληροφορίες των εφημερίδων για τις επικείμενες απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, στη Νέα Υόρκη, είναι τα βασικά θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Προβάλλονται επίσης οι διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές και άλλα εσωτερικά θέματα.

"Ο Αγών" με κύριο τίτλο, "Προσχέδιο συμφωνίας στις απευθείας" αναφέρει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τα Ηνωμένα Εθνη, προτίθενται να υποβάλουν προσχέδιο συμφωνίας ή διαζευκτικές προτάσεις επί όλων των πτυχών, στον πρώτο γύρο των συνομιλιών. Το προσχέδιο ετοίμασε ο απεσταλμένος της Βρετανίας Ντέιβιντ Χάνεϊ. Αλλού, προβάλλει τη δήλωση του Σπύρου Κυπριανού, ότι σε περίπτωση που αποσύρει την υποψηφιότητα του για τις Προεδρικές, τότε θα τον διαδεχθεί ο Τάσσος Παπαδόπουλος.

Η "Αλήθεια" έχοντας βασικό πρωτοσέλιδο θέμα, "Απόπειρα κατά του Φανιέρου - κρίσιμα τραυματισμένος από σφαίρα στο λαιμό", αναφέρεται στην ψεσινή δολοφονική απόπειρα εναντίον του Φανιέρου έξω σπό τη λέσχη που διατηρεί στη Λάρνακα, από δύο άγνωστους μοτοσυκλετιστές. Γράφει, ότι οι δράστες έφυγαν προς τη Λεμεσό, όπου παρά την καταδίωξή τους, λόγω και του σκότους δεν εντοπίσθηκαν. Σε άλλη είδηση, η "Α" γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές προχωρούν σε πειθαρχική έρευνα εναντίον τριών πιλότων.

"Η Μάχη" στο βασικό της θέμα και κάτω από τον τίτλο "Ριπές κατά Φανιέρου" αναφέρεται στην απόπειρα φόνου κατά του 56χρονου Λαρνακέα, ο οποίος στο παρελθόν, μαζί με το γιο του Λούκα, που βρίσκεται στη φυλακή, απασχόλησαν επανειλημμένα την αστυνομία. Αλλού, γράφει ότι υπάρχει στασιμότητα στο στρατιωτικό διάλογο, γεγονός που, κατά την εφημερίδα, προοιωνίζει και την τύχη και των απευθείας συνομιλιών.

"Η Σημερινή" με κύριο πρωτοσέλιδο τίτλο, "Δεκαπέντε σφαίρες στο Φανιέρο", αναφέρεται στον κρίσιμο τραυματισμό του Αντώνη Φανιέρου, τονίζοντας ότι "το οργανωμένο έγκλημα, βρυκολάκιασε στη Λάρνακα". Για το Κυπριακό γράφει ότι οι Αγγλοαμερικάνοι ρίχνουν τώρα το βάρος τους στις επαφές μεταξύ επιχειρηματιών, μετά την αποτυχία τους σε πολιτικό επίπεδο για να διασπάσουν το αδιέξοδο, επιδιώκοντας να δημιουργήσουν "καλό κλίμα", ξεφεύγοντας όμως, όπως παρατηρεί η "Σ", από την ουσία του Κυπριακού.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του, γράφει ότι παρατείνονται τα αδιέξοδα στις διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την επιλογή κοινώς αποδεκτού υποψηφίου και αναμένεται νέος γύρος επαφών σε ηγετικό επίπεδο και τροχιοδρομούνται νέες χωριστές προτάσεις κυρίως από το ΑΚΕΛ, με αποδέχτες το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ. Σε άλλη είδηση, ο "Φ" αναφέρει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, η Εθνική Φρουρά σε μια κίνησή της για να αρθεί η στασιμότητα στο στρατιωτικό διάλογο, θα υποβάλει πρόταση για μη επάνδρωση των φυλακίων στην εντός των τειχών Λευκωσία, όχι όμως ως μέρος της απαγκίστρωσης.

Η "Χαραυγή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Απόπειρα δολοφονίας του Αντώνη Φανιέρου", γράφει ότι ο Αντώνης Φανιέρος τραυματίστηκε κρίσιμα στο λαιμό από δύο άτομα που επέβαιναν αγωνιστικής μοτοσυκλέτας μεγάλου κυβισμού και έφεραν μαύρα κράνη. Ο Φανιέρος την ώρα της απόπειρας δολοφονίας βρισκόταν στο μπαλκόνι της λέσχης του στη Λάρνακα. Σε άλλο θέμα, η "Χ" γράφει ότι η αμετάκλητη απόφαση του Σπύρου Κυπριανού να μην αποσύρει τη δική του υποψηφιότητα και η κατηγορηματική απόρριψη χθες από τον ίδιο, στο θέμα αρχής που του έθεσε το ΑΚΕΛ για άλλο υποψήφιο από το χώρο του ΔΗΚΟ, προδιαγράφουν το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν οι διαβουλεύσεις για συνεργασία στις Προεδρικές εκλογές.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι σύμφωνα με το εκπρόσωπο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν, οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, αναμένεται να ξεκινήσουν στις 9 Ιουλίου στη Νέα Υόρκη. Επισημαίνει επίσης, ότι οι συνομιλίες αυτές θα είναι οι πρώτες ύστερα από πάροδο τριών χρόνων. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στην εκδίκαση της υπόθεσης Τζιάνετ Πινκ και Παύλου Γεωργίου Κρεμμαστού, ο οποίος στην κατάθεσή του στην αστυνομία, άφησε αιχμές ότι η Βρετανίδα Τζάνετ ήταν ήδη φορέας του ΑIDS και παρόλο που η ίδια ήξερε ότι ο Κρεμμαστός ήταν φορέας της ίδιας ασθένειας, δεν δέχτηκε να λάβουν οποιεσδήποτε προφυλάξεις.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "The Cyprus Weekly", γράφει ότι ο Αντώνης Φανιέρος, βρίσκεται κρίσιμα τραυματισμένος στο Νοσοκομείο Λευκωσίας. Ο Φανιέρος, πυροβολήθηκε στο λαιμό χθες βράδυ σε απόπειρα φόνου εναντίον του. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ως αρχική ημερομηνία έναρξης των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, την 9η Ιουλίου, ενώ και οι δύο ηγέτες φαίνεται ότι θα αποδεχθούν την πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΚΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Friday, 30 May 1997 - 11:09:22 UTC