Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-05-31

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,31/05/1997 (ΚΥΠΕ) Οι έρευνες της Αστυνομίας και το κυνηγητό που εξαπέλυσε για διαλεύκανση της υπόθεσης για απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Αντώνη Φανιέρου, οι εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει των απευθείας συνομιλιών και οι διαβουλεύσεις των κομμάτων για τις προεδρικές εκλογές του 1998 είναι τα κύρια θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

"Ο Αγών" επικαλείται πληροφορίες της Αστυνομίας, σύμφωνα με τις οποίες ο Αντώνης Φανιέρος έπεσε σε παγίδα που του έστησαν οι επίδοξοι δολοφόνοι, οι οποίοι τον ανάγκασαν να βγει στο παράθυρο της λέσχης του με δαιμονιώδη θόρυβο που προκάλεσαν με τη μοτοσικλέτα τους. Γράφει ακόμη ότι, αναστάτωση προκάλεσε στο ΡΙΚ η ανακοίνωση στις συντεχνίες για πρόθεση της διεύθυνσης να προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων του Ιδρύματος.

Η "Αλήθεια" αναφέρεται σε αισιοδοξία της Αστυνομίας ότι τελικά θα εξιχνιάσει την υπόθεση απόπειρας φόνου του Αντώνη Φανιέρου, ενώ επικαλούμενη ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες γράφει ότι ήδη έχει εντοπιστεί η μοτοσικλέτα των δραστών. Γράφει ότι το ΑΚΕΛ προβληματίζεται πώς να βγει από το διάλογο με τα άλλα κόμματα για εξεύρεση κοινού υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές του 1998. Σε μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση προς τον Σπύρο Κυπριανού, προσθέτει, επιφέροντας διχασμό μεταξύ των στελεχών του ΔΗΚΟ, άφησε χθες να διαρρεύσει ότι στη λίστα του ΑΚΕΛ παραμένουν όλα τα γνωστά ονόματα, συμπεριλαμβανομένου και του Τάσσου Παπαδόπουλου.

"Η Μάχη" αναφέρεται σε πρωτοφανή κινητοποίηση της Αστυνομίας στην υπόθεση απόπειρας φόνου εναντίον του Φανιέρου, στο πλαίσιο της οποίας γίνονται εξονυχιστικές έρευνες σε σπίτια και υποστατικά, ενώ εγκληματικά στοιχεία υποβάλλονται σε εξαντλητικές ανακρίσεις και διερευνάται επισταμένα το άλλοθί τους. Γράφει ότι με τις συγκεντρώσεις που διοργανώνουν οι Νίκος Αναστασιάδης και Δημήτρης Συλλούρης, οι μονομάχοι για την προεδρία του ΔΗΣΥ, καταβάλλουν τις τελευταίες προσπάθειες για προσηλυτισμό των εκλεκτόρων του κόμματος.

"Η Σημερινή" επικαλούμενη έγκυρες πληροφορίες της, γράφει ότι το ελατήριο της απόπειρας φόνου εναντίον του Φανιέρου ήταν η εκδίκηση συγκεκριμένης φατρίας, που θεωρεί ότι πίσω από παλαιότερη εγκληματική ενέργεια βρίσκεται ο Φανιέρος. Γράφει ότι ο πρώτος γύρος των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ντενκτάς θα είναι περισσότερο "ανιχνευτικός" για το νέο Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ κ. Γκόρτοβεζ. Ωστόσο, γράφει, οι συνομιλίες θα είναι εντατικές και οι συνομιλητές θα έχουν επαφές μόνο με τους στενούς τους συνεργάτες.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι η Αστυνομία πιστεύει πως, με την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Φανιέρου, η Κύπρος έχει εισέλθει στον πλέον εξοντωτικό και ανελέητο πόλεμο ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος και ότι ο νέος κύκλος αίματος θα κλείσει μόνο με τελική αναμέτρηση και πραγματική αιματοχυσία. Γράφει ακόμη ότι η προτεραιότητα του ΟΗΕ στις επικείμενες απευθείας συνομιλίες είναι η συντήρηση της διαδικασίας, και για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένεται να παρουσιαστεί οποιοδήποτε έγγραφο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η "Χαραυγή" προβάλλει τη σύλληψη του Τάσου Σιμιλλίδη, 28 χρονών, από τη Λεμεσό, ο οποίος στο παρελθόν απασχόλησε επανειλημμένα την Αστυνομία, στο πλαίσιο των ερευνών για εξιχνίαση της υπόθεσης απόπειρας δολοφονίας εναντίον του Φανιέρου. Αναφέρεται ακόμη στη συνάντηση του Γιαννάκη Κασουλίδη με τον Γιάννο Κρανιδιώτη, ύστερα από την οποία οι δύο αξιωματούχοι εξέφρασαν επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα των διακοινοτικών συνομιλιών κι ότι, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, "δεν είναι θετικό το γεγονός ότι οι συνομιλίες ξεκινούν χωρίς να έχει προκύψει κοινό έδαφος".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Τ/Κ επιχειρηματίας Ασίλ Ναδίρ, ο οποίος καταζητείται στη Βρετανία σχετικά με υπόθεση απάτης, απειλεί τώρα να κινήσει δικαστική διαδικασία ενατίον των αρχών της χώρας, σε σχέση με την κατάρρευση της αυτοκρατορίας του. Γράφει ακόμη ότι Λεμεσιανός αλυσοδέθηκε σε κρεβάτι, έξω από τον Αστυνομικό Σταθμό της Γερμασόγειας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θόρυβο που προέρχεται από ξενοδοχείο δίπλα από το σπίτι του.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Επιλογή" με κύριο τίτλο "Δυστοκία στο θέμα ημερήσιας διάταξης" αναφέρεται σε πληροφορίες της, σύμφωνα με τις οποίες οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό αντιμετωπίζουν δυσκολίες ως προς τον καθορισμό της ημερήσιας διάταξης των απευθείας συνομιλιών. Επικαλούμενη αποκλειστικές πληροφορίες της, η "Ε" γράφει ότι έντονες πιέσεις ασκεί ο Σπύρος Κυπριανού στον Τάσσο Παπαδόπουλο, ώστε ο δεύτερος να δεσμευτεί δημοσίως με δήλωση ότι δεν ενδιαφέρεται για τις προεδρικές εκλογές του 1998.

(ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Saturday, 31 May 1997 - 7:24:39 UTC