Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-07-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,03/07/1997 (ΚΥΠΕ) Οι εξελίξεις γύρω από την προετοιμασία των απευθείας συνομιλιών, τα αποτελέσματα της επίσκεψης Κληρίδη στην Αθήνα και οι διεργασίες γύρω από τις προσεχείς προεδρικές εκλογές, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Ο "Αγών" στο κύριο θέμα του με τίτλο "Νέο χρώμα στο τοπίο" αναφέρεται στις εξελίξεις στο θέμα των προεδρικών εκλογών και γράφει ότι ο Πρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων Νίκος Ρολάνδης επισημοποίησε την κάθοδό του στις εκλογές, ενώ η ΕΔΕΚ αποφάσισε ομόφωνα τη στήριξη της υποψηφιότητας Μάριου Ηλιάδη. Αλλού γράφει ότι κατά την επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα, καθορίστηκαν τα όρια ασφαλείας της πλευράς μας για τις απευθείας συνομιλίες και παραθέτει δηλώσεις Κληρίδη ότι στις συνομιλίες δεν θα κατατεθεί οποιοδήποτε έγγραφο, αλλά κάποια σημεία αναφοράς για τις βασικές πτυχές του Κυπριακού.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι ικανοποιήθηκαν οι απαιτήσεις του Ντενκτάς όσον αφορά στο έγγραφο Κόρντοβεζ, με αποτέλεσμα τελικά να τεθούν από τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο στην Κύπρο του ΓΓ του ΟΗΕ Γκούσταβ Φεϊσέλ προφορικά κάποια σημεία αναφοράς, κατά τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης, ενώ ο Τ/Κ ηγέτης ενημερώθηκε ήδη από τον κ. Φεϊσέλ και δηλώνει ικανοποιημένος. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ενώ οι δυτικές δυνάμεις επικροτούν τη μονομερή κίνηση της Αγκυρας για μονομερή αποχή από ασκήσεις μέχρι τις 15 Αυγούστου, η Αθήνα επιμένει σε τρίμηνη ισχύ του μορατόριουμ πτήσεων στο Αιγαίο.

Η "Μάχη" γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη έκαναν πίσω μετά τον εκβιασμό Ντενκτάς και έτσι δεν θα επιδοθεί κανένα έγγραφο στις δυο πλευρές στην έναρξη των συνομιλών, αλλά θα παρουσιαστούν προφορικά κάποιες ιδέες από τον κ. Κόρντοβεζ, σηματοδοτώντας προσπάθεια των Τούρκων να μεταφέρουν οποιεσδήποτε πιέσεις από πάνω τους, στη δική μας πλευρά. Αλλού γράφει ότι ύστερα από οδηγίες του Υπουργού Οικονομικών, εντείνονται οι προσπάθειες για εντοπισμό παρατυπιών στις αποθήκες αποταμίευσης (μπόντετ) με αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε όλες τις πόλεις.

Η "Σημερινή" γράφει ότι σύμφωνα με συγκλονιστικά στοιχεία που κατατέθηκαν χθες στην κοινοβουλευτική επιτροπή για την εγκληματικότητα, το ψευδοκράτος έχει μετατραπεί σε άντρο μαφιόζων και ότι ορισμένοι από αυτούς, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων, συνεργάζονται με εγκληματικά στοιχεία των ελεύθερων περιοχών. Σε άλλο σημείο γράφει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τουρκικά τεχνάσματα για παρεμπόδιση της κυπριακής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφερόμενη στη γνωμοδότηση Μέντελσον, αλλά και σε μια νέα από Γερμανό καθηγητή.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα του ότι το Κυπριακό έχει επιστρέψει στα χέρια του Πρωθυπουργού της εισβολής Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο οποίος από τη θέση του αντιπροέδρου της νέας τουρκικής κυβέρνησης αναμένεται να αναλάβει την εποπτεία των χειρισμών του προβλήματος στην κρίσιμη περίοδο των συνομιλιών. Σε άλλο θέμα, ο "Φ" γράφει ότι αρκετοί απόδημοι οι οποίοι επιστρέφουν ύστερα από πολλά χρόνια να ζήσουν στην Κύπρο, φεύγουν απογοητευμένοι και πικραμένοι λόγω των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όταν έρθουν για επανεγκατάσταση στην Κύπρο και λόγω της παραγνώρισής τους από το κράτος.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, που συνήλθε χθες, ενέκρινε ομόφωνα τη συνομολόγηση του "Συνασπισμού της Ελπίδας" και προτείνει στις Κεντρικές Οργανώσεις Βάσης του κόμματος ως κοινό υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας το Μάριο Ηλιάδη. Σε άλλο θέμα, η "Χ" γράφει ότι το έγγραφο που ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, θα παρουσιάσει στους Κληρίδη και Ντενκτας στο Τράουτμκεκ, θα διαλαμβάνει "σημεία αναφοράς" για το περιεχόμενο των απευθείας συνομιλιών.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" σε κύριο θέμα της γράφει ότι, όπως αναφέρουν πηγές των Ηνωμένων Εθνών, οι αντιδράσεις προς τα λεγόμενα "σημεία αναφοράς" που θα παρουσιαστούν στους δύο ηγέτες κατά των συνομιλιών ήταν υπερβολικές. Σε άλλο θέμα, η "CM" γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού έχει δώσει στο ΔΗΣΥ χρονοδιάγραμμα μέχρι τα μέσα Αυγούστου για να αποφασίσει αν θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας στις προεδρικές εκλογές αν τελικά ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν υποβάλει υποψηφιότητα.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΚΧ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Thursday, 3 July 1997 - 9:24:40 UTC