Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-07-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,04/07/1997 (ΚΥΠΕ) Το κύριο θέμα των εφημερίδων σήμερα είναι οι εξελίξεις ενόψει των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για το Κυπριακό. Αλλα θέματα που απασχολούν τον Τύπο είναι το θέμα των αγνοουμένων, η απεργία στο σφαγείο Κοφίνου, η εγκληματικότητα στα κατεχόμενα, οι αδέσποτοι σκύλοι και η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή.

Ο "Αγών" γράφει ότι τα σημεία αναφοράς του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ θα παρουσιαστούν τελικά προφορικά. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης διαβεβαίωσε τους συγγενείς αγνοουμένων ότι το θέμα των αγαπημένων τους προσώπων θα τεθεί στις απευθείας συνομιλίες.

Η "Αλήθεια" δημοσιεύει δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μανώλη Χριστοφίδη ότι καθώς πλησιάζουν οι συνομιλίες, ο Ντενκτάς και Τούρκοι αξιωματούχοι αρέσκονται να προβαίνουν σε ψευδείς ισχυρισμούς και διαβολές, με στόχο την όξυνση του κλίματος. Γράφει, επίσης, ότι βαθαίνει η κρίση στο σφαγείο Κοφίνου, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται έλλειψη κρέατος, και ότι καταναλωτές καταγγέλλουν την πώληση κρέατος στη μαύρη αγορά.

Η "Μάχη" γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη υπέκυψαν τελικά στον εκβιασμό της Αγκυρας και δεν πρόκειται να παρουσιάσουν κανένα έγγραφο στις απευθείας συνομιλίες, σε μιαν προσπάθεια να διασώσουν τη διαδικασία. Γράφει, επισης, ότι η κυβέρνηση θα εξαγγείλει σύντομα δέσμη μέτρων της τάξης των 26 εκατομμυρίων λιρών περίπου, για στήριξη της αγροτικής οικονομίας.

Η "Σημερινή" γράφει ότι λαθρέμποροι, μαφιόζοι και άλλοι εγκληματίες δρουν στα κατεχόμενα με την ανοχή της τουρκικής κυβέρνησης και του ψευδοκράτους και σε αγαστή συνεργασία με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Γράφει, επίσης, ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός κλείνει σήμερα 21 χρόνια από της ίδρυσής του και ότι η επέτειος θα γιορταστεί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι ο Μπουλέντ Ετζεβίτ προωθεί σοβαρή αλλαγή στην τουρκική πολιτική στο Κυπριακό, η οποία αν εγκριθεί θα τροχιοδρομήσει την ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία και ταυτόχρονα θα προσδιορίζει την Αγκυρα ως τον επίσημο συνομιλητή για το Κυπριακό, αντί τον Ντενκτάς. Γράφει, επίσης, ότι οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ θεωρούν πλέον αναπόφευκτη τη λήψη απεργιακών μέτρων σε ξενοδοχεία της Λεμεσού, επειδή εξακολουθούν να παραβιάζουν τη συλλογική σύμβαση.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι βασικός στόχος των Ηνωμένων Εθνών στον πρώτο γύρο των απευθείας συνομιλιών είναι να εξασφαλιστεί πάση θυσία η προοπτική του διαλόγου και να τεθούν οι βάσεις των συζητήσεων των επόμενων γύρων των συνομιλιών. Γράφει, επίσης, ότι στις ελεύθερες περιοχές υπάρχουν 100 χιλιάδες σκύλοι, από τους οποίους μόνο οι 10 χιλιάδες είναι εγγεγραμμένοι, ενώ 5 χιλιάδες κυκλοφορούν αδέσποτοι, συνιστώντας άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Η "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Ντενκτάς αναχωρεί σήμερα για την Αγκυρα για συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση ενόψει των απευθείας συνομιλιών στη Νέα Υόρκη. Αναφέρεται, επίσης, σε δήλωση εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων ότι το τιμαριθμικό επίδομα θα στοιχίσει εκατομμύρια στους εργοδότες.

Η "Cyprus Weekly" αναφέρεται σε δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς ότι οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν την έντονη υποστήριξή τους στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό. Γράφει, επίσης, ότι η Πρέσβειρα της Ιταλίας στη Λευκωσία Γκρατζιέλα Σιμπολότι συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο Κληρίδη, με την ευκαιρία της αναχώρησής της από την Κύπρο.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Friday, 4 July 1997 - 7:24:40 UTC