Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-07-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,05/07/1997 (ΚΥΠΕ) Οι νέες προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, λίγες μόνο μέρες πριν την έναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, οι διεργασίες ενόψει των προεδρικών εκλογών του 1998 και ειδικότερα η στάση των Ενωμένων Δημοκρατών, τα 21α γενεθλια του ΔΗΣΥ και η άρνηση του κατοχικού καθεστώτος να αφήσει τνη Ελένη Φωκά να επιστρέψει στο σπίτι της, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών", γράφει ότι λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη των απευθείας συνομιλιών τα πνεύματα φαίνεται να οξύνονται λόγω της προκλητικότητας της τουρκικής πλευράς και προβάλλει τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την οποία χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς του Μπουλέντ Ετσεβίτ "άκρον άωτον του παραλογισμού". Αλλού επικαλούμενος διπλωματικές πηγές, γράφει ότι τα ΗΕ ετοίμασαν διαζευτικές ιδέες για το συνταγματικό και χάρτες για το εδαφικό.

Η "Αλήθεια", γράφει ότι σε προετοιμασία του 1998 μετατρέπονται οι απευθείας συνομιλίες και σημειώνει ότι παρόλο που η κυπριακή κυβέρνηση νοιώθει ενοχλημένη από τη στάση των ΗΕ στο θέμα του εγγράφου, προσπερνά το ζήτημα και ευελπιστεί. Αλλού γράφει ότι οι Ε.ΔΗ δεν κατέληξαν τελικά μετά τη χθεσινοβραδινή συνεδρία τους σε απόφαση σχετικά με την έγκριση της υποψηφιότητας του Μάριου Ηλιάδη.

Η "Επιλογή", επικαλούμενη πληροφορίες της αναφρει ότι μερίδα της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας φαίνεται να είναι δυσαρεστημένη αναφορικά με τις εξελίξεις που διαμορφώνονται στην κούρσα των προεδρικών εκλογών. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του ΥΠΕΞ Γιαννάκη Κασουλίδη στην εφημερίδα, στην οποία δηλώνει ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι ο ξένος παράγοντας έχει εκμαιεύσει κάτι συγκεκριμένο από την Αγκυρα για το Κυπριακό.

"Η Μάχη" γράφει ότι η Τουρκία σκληρύνει τη στάση της στο Κυπριακό, προφανώς, όπως σημειώνει, για να διευκολύνει τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στους χειρισμούς του στις απευθείας συνομιλίες και για να προετοιμάσει το έδαφος ώστε να αποτραπεί η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε άλη είδηση γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας υποσχέθηκε στην Αντρούλα Βασιλείου το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για να κατεβάσουν τους τόνους οι Ε.ΔΗ.

Η "Σημερινή", στο κύριο θέμα της γράφει ότι η αισθητά μειωμένη, μέχρι και 40% σε σύγκριση με πέρσι, είναι πληρότητα μεγάλου αριθμού καταλυμάτων για τον Ιούλιο, ενώ, όπως σημειώνει, το ισχυρότερο πλήγμα δέχονται τα οργανωμένα διαμερίσματα και οι ξενοδοχειακές μονάδες χαμηλής κατηγορίας. Σε άλλο θέμα της, γράφει ότι με την ευχή να κόβουν τούρτα πάντοτε στο Προεδρικό γιόρτασαν χθες τα 21α γενέθλια του ΔΗΣΥ ο Πρόεδρος Κληρίδης και αξιωματούχοι του κόμματος.

Ο "Φιλελεύθερος" αναφέρεται στην άμεση αντίδραση του Προέδρου Κληρίδη στις δηλώσεις Μπουλέντ Ετσεβίτ που επικαλείται τους εξοπλισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας για να αιτιολογήσει την απόφαση του για αλλαγή της τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό. Σε γραπτή δήλωσή του, ο Πρόεδρος Κληρίδης αποκάλεσε τις θέσεις Ετσεβίτ "κακό οιωνό" για τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι έφεδροι λοκατζήδες θέτουν τον εαυτό τους στη διάθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, έτοιμοι να συμμετάσχουν σε ομάδες για πάταξη του λαθρεμπορίου και του οργανωμένου εγκλήματος.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της, γράφει ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξεντής Αυξεντίου χαρακτήρισε την οικονομίκη δραστηριότητα στην Κύπρο το πρώτο εξάμηνο του 1997, υποτονική, ενώ στοιχεία που αφορούν οικονομικούς δείκτες κατά το 1996, επιβεβαίωσαν τη δραματική επιδείνωση της οικονομικής ζωής της Κύπρου. Αλλού χαρακτηρίζει τις προοπτικές για το συνασπισμό των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης ευοίωνες, αφού, όπως σημειώνει, ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κρίση στις σχέσεις του κόμματός του με την υποψηφιότητα Μάριου Ηλιάδη ούτε και ουσιαστικές διαφωνίες πάνω στις προγραμματικές αρχές.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι η ηρωϊκή δασκάλα της Καρπασίας Ελένη Φωκά δέχτηκε επίθεση από ψευδοαστυνομικούς στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας όταν προσπάθησε να μεταβεί στο σπίτι της στα κατεχόμενα. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στη δίκη εναντίον του Παύλου Γεωργίου που κατηγορείται ότι μετέδωσε τον ιό του AIDS στη Βρετανίδα φίλη του, Τζανέτ Πινκ και γράφει ότι μάρτυρας υπεράσπισης στην δίκη κατέθεσε ότι η Πινκ είχε μακροχρόνιο δεσμό με άλλο Κύπριο πριν γνωρίσει τον Γεωργίου.

(ΚΥΠΕ/ΜΚΧ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Saturday, 5 July 1997 - 6:24:40 UTC