Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-07-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,08/07/1997 (ΚΥΠΕ) Οι δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη στη Νέα Υόρκη, η επιβεβαίωση της ύπαρξης εγγράφου με το δεκάλογο Ρίφκιντ και οι απειλές και η σκλήρυνση της τουρκικής στάσης λίγο πριν από την έναρξη των συνομιλιών, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό πρωϊνό Τύπο.

Ο "Αγών" στο κύριο θέμα του με τίτλο "Επαφές με Αναν - Χόλμπρουκ" γράφει ότι οι σημερινές συναντήσεις που θα έχει ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και το γεύμα που θα παραχωρήσει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν, κατά το οποίο θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση οι Κληρίδης - Ντενκτάς, αποτελούν το κλειδί της επιτυχίας ή αποτυχίας των συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι σε δήλωσή του ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι η ασφάλεια θα είναι από τα βασικότερα θέματα που θα τεθούν στις συνομιλίες και υπενθύμισε την πρότασή του για αποστρατικοποίηση, ώστε να εξουδετερωθούν οι ανησυχίες των δυο πλευρών.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι ενώ ο Πρόεδρος Κληρίδης δηλώνει έτοιμος να υπογράψει σαφή νέα συμφωνία κορυφής, αναφέρθηκε σε έγγραφο που επέδωσαν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί του πρώην Βρετανού ΥΠΕΞ, Μάλκολμ Ρίφκιντ, που αφορά στα βασικά θέματα του Κυπριακού. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στις απειλητικές διαθέσεις της Αγκυρας και γράφει ότι οι Τούρκοι σχεδιάζουν να κατασκευάσουν ναυτική βάση στα κατεχόμενα.

Η "Μάχη" αναφέρεται στην αποκάλυψη του Προέδρου Κληρίδη γύρω από την ύπαρξη εγγράφου με τα δέκα σημεία που ετοίμασε ο πρώην ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Μάλκολμ Ρίφκιντ, με τη βοήθεια του σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ και τα οποία αφού έτυχαν επεξεργασίας από τους Αμερικανούς, διαβιβάστηκαν στα Ηνωμένα Εθνη, τα οποία μελέτησαν το έγγραφο, αλλά δεν δεσμεύτηκαν πως θα το χρησιμοποιήσουν. Αλλού αναφέρεται στο δυστύχημα κατά το οποίο 11χρονος από το Παραλίμνι, ο Χριστόφορς Μιχαήλ Φούρη, καταπλακώθηκε από κιβώτιο κεραμικών ενώ κοιμόταν στο μπαλκόνι ανεγειρόμενης οικοδομής.

Η "Σημερινή" γράφει ότι στις απευθείας συνομιλίες που αρχίζουν αύριο στη Νέα Υόρκη, ορόσημο θα αποτελέσει ο δεκάλογος Ρίφκιντ, αφού οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί έχουν διαβιβάσει έγγραφο στα Ηνωμένα Εθνη, αναφορικά με τα σημεία που συζητήθηκαν πριν και μετά την επίσκεψη Ρίφκιντ στην Κύπρο. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γεώργιος Πικής, "έδωσε χαστούκι", όπως γράφει, στη Βουλή, ακυρώνοντας τη νομιμοποίηση του διορισμού 129 ωρομισθίων υπαλλήλων της Δημόσιας Υπηρεσίας, ως δημοσίων υπαλλήλων.

Ο "Φιλελεύθερος" αναφέρει στο κύριο θέμα του με τίτλο "Προεμβολίζουν με νέες απειλές τις συνομιλίες", πως ο Μπουλέντ Ετζεβίτ "ξανακτύπησε", όπως γράφει, διατυπώνοντας ακόμη πιο σκληρές προδιαγραφές για τις τουρκικές θέσεις, μεταξύ των οποίων οι απειλές για ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των κατοχικών δυνάμεων. Σε άλλο σημείο γράφει ότι παρά τα χαμηλά επίπεδα πληρότητας των τουριστικών καταλυμάτων, αυτή τη στιγμή ανεγείρονται, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, άλλες 2.627 κλίνες, με βάση άδειες που δόθηκαν στο παρελθόν.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Ανάμειξη τελωνειακών σε σωματεμπόριο", αναφέρεται σε καταγγελίες που διατύπωσε χθες ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κίκης Γιάγκου, ο οποίος είπε πως σε μια περίπτωση, τελωνειακοί παρέλαβαν καλλιτέχνιδες από τη σκάλα του αεροπλάνου. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις Χριστόφια σύμφωνα με τις οποίες το ΑΚΕΛ είναι αρκετά συγκρατημένο όσον αφορά στην έκβαση των συνομιλιών, ενώ η πλευρά μας πάει στις συνομιλίες χωρίς ικανοποιητική προετοιμασία.

Η αγγλόγωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στην έναρξη των απευθείας συνομιλιών και γράφει ότι με την άφιξη του Προέδρου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη στη Νέα Υόρκη, και οι δυο πλευρές με δηλώσεις τους εκεί, εμφανίζονται απρόθυμες για συμβιβασμούς. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στην πρόθεση της εγκλωβισμένης δασκάλας, Ελένης Φωκά, να προσφύγει στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, καταγγέλλοντας το κατοχικό καθεστώς που της απαγορεύει την επιστροφή της στο σπίτι της στην Καρπασία.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Tuesday, 8 July 1997 - 8:24:42 UTC