Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-07-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,09/07/1997 (ΚΥΠΕ) Οι απευθείας συνομιλίες που αρχίζουν σήμερα στο Τράουτμπεκ, η "συσκότιση" που επιβλήθηκε σε αυτές και η χθεσινή ελληνοτουρκική συμφωνία στη Μαδρίτη, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό πρωϊνό Τύπο.

Ο "Αγών" γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη επιβάλλουν στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης συσκότιση, με στόχο να διασφαλίσουν ένα θετικό κλίμα μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ενώ πραγματοποιείται σήμερα η πρώτη συνάντησή τους. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σε μια εβδομάδα ξεκαθαρίζει οριστικά το σκηνικό στον τομέα της υγείας, αφού οι κυβερνητικοί γιατροί στο διάστημα αυτό, θα τοποθετηθούν πάνω στις τελικές προτάσεις της κυβέρνησης, αναφορικά με τα εκκρεμούντα αιτήματά τους.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση συστήνει ανοικτό μυαλό και ο Χόλμπρουκ μιλά για υποβοηθητική διαδικασία, μακριά από κάθε μάτι, με πλήρη συσκότιση ειδήσεων και ανεπηρέαστοι από οποιοδήποτε ξένο στοιχείο, οι Κληρίδης και Ντενκτάς μπαίνουν από απόψε σε μια έντονη διαδικασία διαπραγματεύσεων. Αλλού γράφει ότι χθες, σε μια αιφνίδια κίνηση, Σημίτης και Ντεμιρέλ συναντήθηκαν στη Μαδρίτη και κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν, για θέματα που αφορούν τις δυο χώρες.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα της γράφει ότι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ κάλεσε σε ξεχωριστές συναντήσεις του, τους Κληρίδη - Ντενκτάς να επιδείξουν διαλλακτικότητα, ενώ προετοιμάζει το έδαφος ώστε οι απευθείας συνομιλίες της Νέας Υόρκης που αρχίζουν απόψε, να αποτελέσουν προοίμιο λύσης τύπου Ντέϊτον. Αλλού γράφει ότι η αθέτηση της υπόσχεσης του Γιώργου Βασιλείου για παραίτηση από την προεδρία των Ενωμένων Δημοκρατών και προώθηση του α' επιλαχόντα, Γιώργου Χριστοφίδη, δημιουργεί, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, "συνθήκες κρίσης στο κόμμα, της χειρότερης από την ίδρυσή του."

Η "Σημερινή" γράφει ότι η χθεσινή συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας σε ένα κείμενο αρχών υπό την εποπτεία των ΗΠΑ, αιφνιδίασε και θα έχει αντίκτυπους στις συνομιλίες για το Κυπριακό, αφού δημιουργεί ένα νέο κλίμα στις γενικότερες ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σε άλλο θέμα με τίτλο "Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ένταξή μας", αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις Χόλμπρουκ, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τη συμπερίληψη της Κύπρου στο πρώτο κύμα διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο "Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Στα 'τυφλά' αρχίζουν σήμερα οι συνομιλίες" γράφει ότι ενώ τα Ηνωμένα Εθνη επέβαλαν πλήρη μυστικότητα για το έγγραφο Κόρντοβεζ και την ημερήσια διάταξη, αρχίζουν "στα τυφλά" και χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες οι συνομιλίες, με πρωταρχικό στόχο εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών, την αποφυγή ενός ναυαγίου. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σύμφωνα με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, προς το τέλος του χρόνου και αν μέχρι τότε δεν σημειωθούν ικανοποιητικές βροχοπτώσεις, θα επιταχθούν ιδιωτικές γεωτρήσεις, ενώ περιορισμοί στην προμήθεια νερού θα αρχίσουν να επιβάλλονται και στην ύπαιθρο.

Η " Χαραυγή" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Στο σκοτάδι οι συνομιλίες", αναφέρεται στη συσκότιση των ειδήσεων που επιβάλλεται από όλες τις πλευρές γύρω από το περιεχόμενο των συνομιλών Κληρίδη - Ντενκτάς στο Τράουτμπεκ, όπου θα βρίσκονται όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, σε μια προσπάθεια λύσης του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις αστυνομικών, λόγω των παρεμβάσεων των διοικητών μονάδων και ανωτέρων αξιωματικών, σχετικά με τις επικείμενες εκλογές του Συνδέσμου Αστυνομίας, όπως αναφέρει.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις Κληρίδη στο πρακτορείο Ρόιτερ, ότι επιτυχία στις απευθείας συνομιλίες του Τράουτμπεκ θα σημαίνει αναστολή του προγράμματος ανάπτυξης των ρωσικών πυραύλων S - 300 στην Κύπρο, αφού θα προνοείται αποστρατικοποίηση του νησιού και άρα κανένας πύραυλος και κανένας στρατός δεν θα υπάρχει. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ηνωμένων εθνών στην Κύπρο, Βαλντεμάρ Ροκοζέφσκι, έχει επιτευχθεί πρόοδος στο στρατιωτικό διάλογο των δύο πλευρών στην Κύπρο. Η εφημερίδα δημοσιεύει πρωτοσέλιδο άρθρο του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ με τίτλο "Είναι καιρός να αποβάλουμε τους δαίμονες της Ιστορίας".

Η αγγλόγωνη οικονομική "Financial Mirror" γράφει ότι εντός του μηνός θα εισαχθεί το νέο επενδυτικό προϊόν στον τομέα του τουρισμού, της Carrington Holiday Investments Ltd, το οποίο αποτελεί, σύμφωνα με την εφημερίδα, ένα εντελώς πρωτοποριακό προϊόν. Σε άλλο σημείο, αναφέρεται στα χθεσινά εγκαίνια της νέας αίθουσας συναλλαγών του Χρηματιστηρίου από τον Υπουργό Οικονομικών, Χριστόδουλο Χριστοδούλου και στην αισιοδοξία που εξέφρασε με δηλώσεις του, για την πορεία του Χρηματιστηρίου.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Wednesday, 9 July 1997 - 7:24:41 UTC