Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-07-31

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,31/07/1997 (ΚΥΠΕ) Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι τουρκικές απειλές για την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, η εξαγγελία της υποψηφιότητας του Γιώργου Ιακώβου για τις προεδρικές εκλογές και η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για το ΔΣ της ΑΗΚ είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλει ο πρωϊνός κυπριακός Τύπος. Ολες οι εφημερίδες προβάλλουν πρωτοσέλιδα τις δύο επιθέσεις αυτοκτονίας στο κέντρο της Ιερουσαλήμ που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 14 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 157.

"Ο Αγών" γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, με γραπτή γνωμάτευσή του κάλεσε το Υπουργικό Συμβούλιο να επαναδιορίσει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Ηλεκτρισμού τα πρώην έξι παυθέντα μέλη του. Αναφέρεται επίσης σε "επίσημο" πλέον αίτημα των Τούρκων από την Ευρωπαϊκή Ενωση για παγοποίηση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, με αντάλλαγμα τη συνέχιση των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Η "Αλήθεια" προβάλλει στο κύριο θέμα της, την εξαγγελία της υποψηφιότητας του Γιώργου Ιακώβου για τις προεδρικές εκλογές και αναφέρει ότι από την πεντασέλιδη δήλωσή του διαπιστώνεται ότι θα ακολουθήσει τους βασικούς άξονες της πολιτικής του Γλαύκου Κληρίδη. Ακόμη αναφέρεται σε έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, στην οποία διαπιστώνεται πως η επιθεώρηση οχημάτων στην Κύπρο είναι σχεδόν ανύπαρκτη, σε σύγκριση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

"Η Μάχη" προβάλλει στο κύριο θέμα της την "ολοφάνερη συμπαιγνία" Ντενκτάς και Αγκυρας και αναφέρεται σε δήλωση του κατοχικού ηγέτη πως θα απαντήσει στον Πρόεδρο Κληρίδη να ζητήσει από την ΕΕ την αναβολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ώστε οι δύο πλευρές να κάνουν ύστατη προσπάθεια για εξεύρεση λύσης μέσω συνομιλιών. Αναφέρεται επίσης σε δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Μανώλη Χριστοφίδη, ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν ασχολείται τώρα με τις προεδρικές.

"Η Σημερινή" γράφει ότι το ΔΗΚΟ με δύο γραπτές δηλώσεις του απεκάλυψε χθες τις προθέσεις του για επίμονη διεκδίκηση της προεδρίας της Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές. Γράφει ότι σήμερα η συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντενκτάς αναμένεται ότι θα είναι η πιο κρίσιμη συνάντηση που έγινε ποτέ για το θέμα των αγνοουμένων, ενώ τεράστια σημασία φαίνεται ότι αποδίδουν σε αυτή και τα Ηνωμένα Εθνη.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του αναφέρεται στις απειλές Ντενκτάς περί μη μετάβασής του στο Μοντρέ για το δεύτερο γύρο των συνομιλιών και γράφει ότι αυτές αποτελούν προσπάθεια του Τ/Κ ηγέτη να μεταθέσει την ευθύνη να μην συμμετάσχει στις συνομιλίες της Ελβετίας στον Πρόεδρο Κληρίδη, στην ελληνική πλευρά γενικότερα και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλού γράφει ότι η σεισμική δραστηριότητα, που παρατηρείται τελευταία στην Αφρική, επηρεάζει τις τελευταίες μέρες και την Κύπρο, αλλά προς το παρόν όχι σε ανησυχητικό βαθμό.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της αναφέρεται στη χθεσινή εξαγγελία υποψηφιότητας για τις προεδρικές εκλογές από τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Ιακώβου και γράφει ότι αυτή έγινε με αισιοδοξία για την τελική έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης. Σε άλλο σημείο αναφέρεται σε πληροφορίες της, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επιβολή διδάκτρων, εκτός από τον μεταπτυχιακό κύκλο και για το πτυχιακό επίπεδο σπουδών, τα οποία αυτή τη στιγμή καταβάλλει το κράτος.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρται στη χθεσινή εξαγγελία υποψηφιότητας του Γιώργου Ιακώβου και στο περιεχόμενο της δήλωσής του, στην οποία ο ίδιος ανέλυσε τις θέσεις του όσον αφορά το Κυπριακό, την άμυνα, την προπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την εσωτερική διακυβέρνηση. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή επιβεβαίωση, από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, του χρονοδιαγράμματος εγκατάστασης του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S - 300, που τοποθετείται τον Αύγουστο του 1998.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΚΝ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Thursday, 31 July 1997 - 6:24:40 UTC