Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-08-01

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,01/08/1997 (ΚΥΠΕ) Το βασικό πρωτοσέλιδο θέμα, σε όλες ανεξαίρετα τις σημερινές κυπριακές εφημερίδες είναι η χθεσινή συμφωνία του Προέδρου Κληρίδη με το Ραούφ Ντενκτάς πάνω σε μια διαδικασία για την εκταφή λειψάνων αγνοουμένων και με σαφές χρονοδιάγραμμα, που δημιουργεί σοβαρές ελπίδες εφόσον αυτή υλοποιηθεί, για τη διακρίβωση της τύχης - σε πρώτο στάδιο - αριθμού αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας. Αλλα θέματα, που απασχολούν τον Τύπο, είναι η επιβολή 15μηνης φυλάκισης στον Παύλο Κρεμμαστό, που βρέθηκε ένοχος για εξ αμελείας μετάδοση του ιού του AIDS στην Αγγλίδα φίλη του Τζάνετ Πινκ. Επίσης, η επιβολή 9χρονης φυλάκισης στον Τάσο Συμιλλίδη για την απόπειρα φόνου του Αντώνη Φανιέρου. Εκταση δίνεται και στους διορισμούς χθες, των νέων μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών.

"Ο Αγών" με τίτλο "συμφωνία στο θέμα των αγνοουμένων", γράφει ότι θετικό μήνυμα έστειλαν χθες οι Γλαύκος Κληρίδης και Ραούφ Ντενκτάς, περιγράφοντας φυσικά όλες τις λεπτομέρειες της σχετικής συμφωνίας. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι υπογράφηκε χθες η συμφωνία για τη συλλογική σύμβαση στις Τράπεζες.

Η "Αλήθεια" με βασικό τίτλο "Πρώτο βήμα μετά 23 χρόνια για την τύχη των αγνοουμένων", υποστηρίζει ότι θα υπάρξει θετική αντανάκλαση και στο πολιτικό κλίμα, προσθέτοντας ότι αναμένεται νέα συμφωνία και στο θέμα της ελεύθερης διακίνησης. Αλλού γράφει, ότι ο Τάσος Συμιλλίδης υποσχέθηκε να "μιλήσει" τον Οκτώβριο.

"Η Μάχη" αναφερόμενη στη χθεσινή δεύτερη συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς στην οικία Φεϊσέλ, έχει τίτλο "Αποφάσεις για αγνοουμένους", προσθέτοντας ότι θα είναι άμεση η ανταλλαγή πληροφοριών και η επιστροφή λειψάνων. Γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης που ήταν ο τυχερός λαχείου της Ενωσης Συντακτών Κύπρου, πρόσφερε στην Ενωση το πολυτελές BMW αξίας 24 περίπου χιλιάδων λιρών.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο, "Αρχίζουν εκταφές λειψάνων αγνοουμένων", γράφει ότι αυτό θα γίνει αν υλοποιηθεί η συμφωνία, η οποία αφορά την εκταφή 976 λειψάνων Ε/Κ αγνοουμένων, οι οποίοι θα παραδοθούν στους συγγενείς τους για να ταφούν σύμφωνα με τις θρησκευτικές δοξασίες και τα έθιμα του λαού μας. Αλλού γράφει, ότι έγινε δεκτή από τη βουλή, η αναπομπή του νόμου για δωρεάν μεταπτυχιακές σπουδές.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Συμφώνησαν τελικά σε εκταφή λειψάνων" αναφέρεται και στις δηλώσεις του Γκούσταβ Φεϊσέλ, σύμφωνα με τις οποίες, θα συνεχισθούν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για περαιτέρω συμφωνίες, πριν από τη Γενεύη και σε άλλα ανθρωπιστικά θέματα. Σε άλλη είδηση, αναφέρεται στην παρουσία στην Κύπρο, δύο Ούγγρων αξιωματικών της αστυνομίας για διερεύνηση πιθανών διασυνδέσεων της πανίσχυρης μαφίας της χώρας τους, με παράνομες δραστηριότητες και στην Κύπρο.

Η "Χαραυγή" έχει τίτλο "Ανταλλαγή λειψάνων" και γράφει ότι οι Κληρίδης - Ντενκτάς, με βάση τη συμφωνία θα διορίσουν από έναν άτομο για την αναταλλαγή πληροφοριών και επόπτευση των διευθετήσεων ανατλλαγής λειψάνων, ενώ ταυτόχρονα ζητούν από το ΓΓ του ΟΗΕ να διορίσει και το τρίτο μέλος στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους. Αλλού, προβάλλει την ανακοίνωση του ΑΚΕΛ με την οποία καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση στο Ισραήλ.

Η καθημερινή αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στη συμφωνία Κληρίδη - Ντενκτάς παραθέτοντας όλες τις σχετικές λεπτομέρειες καθώς και τις δηλώσεις του Γκούσταβ Φεϊσέλ. Γράφει επίσης για την ποινή φυλάκισης εννέα χρόνων που επέβαλε το δικαστήριο στον Τάσο Συμιλλίδη για την απόπειρα φόνου κατά του Αντώνη Φανιέρου.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "The Cyprus Weekly" αναφέρεται στην επιβολή ποινής 15 μηνών στον Παύλο Κρεμμαστό από την Αγία Νάπα, που βρέθηκε ένοχος από το Δικαστήριο για εξ αμελείας μετάδοση του ιού του AIDS, στη Βρετανίδα φίλη του Τζάνετ Πινκ. Αναφέρεται επίσης στη χθεσινή συμφωνία για το θέμα των αγνοουμένων.

(ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Friday, 1 August 1997 - 7:24:46 UTC