Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-08-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,04/08/1997 (ΚΥΠΕ) Οι αποκαλύψεις Γκιζίκη για το πραξικόπημα και την απόπειρα κατά της ζωής του Εθνάρχη Μακαρίου και οι εξαιτίας τους αντιδράσεις στην Κύπρο, η προετοιμασία της πλευράς μας για τις απευθείας συνομιλίες της Ελβετίας για το Κυπριακό καθώς και η στάση του κατοχικού ηγέτη στο θέμα αυτό, κυριαρχούν στον σημερινό Τύπο.

Ο "Αγών" στο κύριο θέμα του γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο Ντενκτάς θα μεταβεί στο Μοντρέ για το δεύτερο γύρο των συνομιλιών, αλλά θά θέσει όρους για περαιτέρω συνέχισή τους. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα, Αλέκου Μαρκίδη, ο ίδιος και τρεις λειτουργοί του Υπουργείου Εξωτερικών έχουν ετοιμάσει προσχέδιο εγγράφου σχετικά με τις συνομιλίες, το οποίο θα μελετήσει ο Πρόεδρος Κληρίδης και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα της αναφέρεται στις δηλώσεις Γκιζίκη σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος, ο Ιωαννίδης, ο Μπονάνος και ο Ανδριτσόπουλος σχεδίασαν ανατροπή του Μακαρίου, ενώ ο ίδιος διέταξε την εκτέλεση της απόφασης. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σύμφωνα με έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, τα καύσιμα στην Κύπρο είναι χαμηλής ποιότητας με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το περιβάλλον.

Το "Θάρρος" αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη ότι αν υπάρξει ευκαιρία για δίκαιη λύση δεν θα διστάσει να την υπογράψει και ότι η Ε/κ πλευρά θα μεταβεί στο Μοντρέ με θετική και δημιουργική στάση. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, με δηλώσεις του αποκλείει συνεργασία με το Γιώργο Ιακώβου και το ΑΚΕΛ, ενώ ο ανεξάρτητος υποψήφιος προτίθεται, όπως δήλωσε, να κάνει τις δικές του διαβουλεύσεις για πιθανές συνεργασίες.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα της γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της έχει γίνει ακόμα ένα βήμα για διατήρηση του ψευδοκράτους ή προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία, από το γεγονός ότι εδώ και δυο χρόνια η κατεχόμενη πετριοχή της Κύπρου είναι αυτάρκης σε ηλεκτρικό ρεύμα. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας παρατηρούνται υπερβάσεις εκατομμυρίων λιρών στην παραχώρηση δανείων σε συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του γράφει ότι ο ΟΗΕ και οι ξένοι μεσολαβητές "Θεωρούν βέβαιη τη συμμετοχή Ντενκτάς" και εκτιμούν ότι θα μεταβεί στην Ελβετία για τις συνομιλίες αλλά υπό διαμαρτυρία. Αλλού γράφει ότι είναι χωρίς προοπτική η έρευνα που διεξάγει το Υπουργείο Εργασίας για διακρίβωση των συνθηκών κατάρρευσης τσιμεντένιας πλάκας στο υπό κατασκευή στάδιο του ΓΣΠ. Ο εργολάβος του σταδίου, Φώτης Ζαχαρίου, ο οποίος είναι υπεργολάβος, δήλωσε ότι η κατάρρευση οφείλεται σε δολιοφθορά.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Μαζί στον αγώνα για την αλλαγή" αναφέρεται σε ανοικτή πρόσκληση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, και του υποψηφίου που υποστηρίζει το ΑΚΕΛ, Γιώργου Ιακώβου, προς τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις, να πορευτούν μαζί στο δρόμο που θα οδηγήσει στην αλλαγή της διακυβέρνησης του τόπου. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι ενώπιον του Συμβουλίου Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης βρίσκονται 60 τελικές εκθέσεις για κλάδους σπουδών που προσφέρουν ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΧΡ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Monday, 4 August 1997 - 8:24:46 UTC