Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-08-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,03/08/1997 (ΚΥΠΕ) Τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντεμκτάς στην Ελβετία, τη συμφωνία Κληρίδη - Ντενκτάς για επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων, την απόφαση ΑΚΕΛ για υποστήριξη της υποψηφιότητας Γιώργου Ιακώβου στις προσεχείς προεδρικές εκλογές καθώς και αφιερώματα στη μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

"Ο Αγών" προβάλλει τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσέλ με τις οποίες χαρακτηρίζει "σημαντικό βήμα" προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος των αγνοουμένων τη στμφωνία Κληρίδη - Ντενκτάς. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Αμερικανού Πρέσβη στη Λευκωσία, Κένεθ Μπριλ, ο οποίος τονίζει ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ότι μπορούν για εξεύρεση ειρηνικής λύσης του Κυπριακού.

Η "Αλήθεια" κατηγορεί τον ΓΓ του ΑΚΕΛ για "φανατισμό" και "πραξικοπηματολογία" και γράφει ότι μετά τον "εμπαιγμό" το ΑΚΕΛ προσεγγίζει "φιλικά" ΕΔΕΚ και Ε.ΔΗ για να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα Γιώργου Ιακώβου. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ προσπαθεί, στην περιοδεία του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, να πείσει τα ισχυρά μέλη της ΕΕ για ανάληψη σοβαρότερης προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο.

"Η Μάχη", αναφέρεται στην επικύρωση της πρότασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για κάθοδο στις προεδρικές εκλογές με υποψήφιο τον Γιώργο Ιακώβου χαρακτηρίζοντας την απόφαση "επιλογή ήττας", ενώ σημειώνει ότι στις εκλογές κατέρχονται ως υποψήφιοι και οι Βάσος Λυσσαρίδης και Γιώργος Βασιλείου. Ακόμη προβάλλει είδηση του ΚΥΠΕ για την αμερικανική έκθεση για τους αγνοουμένους, η οποία απαλάσσει τον κατοχικό στρατό από οποιεσδήποτε ευθύνες και αποδίδει τις εν ψυχρώ δολοφονίες στην ΤΜΤ.

"Τα Νέα" γράφουν ότι η πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για την υποψηφιότητα Ιακώβου, έγινε δεκτή εν μέσω επικρίσεων για τους χειρισμούς της ηγεσίας του κόμματος στο θέμα των προεδρικών εκλογών. Σε άλλη είδηση επικαλείται δήλωση του Τούρκου Υφυπουργού Αμυνας, Γιαλτσίν Μπουρτσάκ και γράφει ότι η Τουρκία προχωρεί στην κατασκευή στρατιωτικών ελικοπτέρων και αρμάτων μάχης.

"Η Σημερινή" γράφει ότι ειδικά μηχανήματα που λειτουργούν με υπερήχους και λέιζερ και εντοπίζουν ανθρώπινα οστά θα προμηθευτεί η κυβέρνηση για εντοπισμό των τάφων αγνοουμένων και σημειώνει ότι αρχίζει η συλλογή και ταξινόμηση όλων των στοιχείων. Αλλού γράφει ότι σε φωλιά εγκληματικών στοιχείων μετατράπηκαν τα Ε/κ ξενοδοχεία στα κατεχόμενα και ότι γίνεται ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μέσω των παράνομων τραπεζών και καζίνων.

Ο "Φιλελεύθερος" επικαλούμενος πληροφορίες τους γράφει ότι οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι στην Ελβετία θα πρέπει να υπογραφεί κάποιο έγγραφο και καλούν και τρίτο γύρο συνομιλιών σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις στο Μοντρέ. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στα είκοσι χρόνια από το θάνατο του Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχη Μακαρίου Γ' και στις εκδηλώσεις μνήμης που οργανώνονται σε ολόκληρη την Κύπρο με επίκεντρο το επίσημο μνημόσυνο στην Ιερά Μονή Κύκκου.

Η "Χαραυγή" χαρακτηρίζει "απόφαση νίκης" την επιλογή της υποψηφιότητας του Γιώργου Ιακώβου για τις προεδρικές εκλογές του Φεβράρη, που εγκρίθηκε από το 98,5% των συνέδρων της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης του κόμματος. Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρει ότι θετικό βήμα θεωρούν οι ΗΠΑ τη συμφωνία Κληρίδη - Ντενκτάς αναφορικά με το θέμα των αγνοουμένων, σημειώνοντας παράλληλα ότι τη Δευτέρα θα αποφασίσει ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς κατά πόσον θα μεταβεί στην Ελβετία για το δεύτερο γύρο των συνομιλιών.

Η "Cyprus Mail" προβάλλει δηλώσεις του βουλευτή Λεμεσού Μάριου Ματσάκη, ο οποίος τονίζει τις τεράστιες δυσκολιές που θα αντιμετωπιστούν στην εκταφή και διακρίβωση της ταυτότητας των οστών που βρίσκονται σε ομαδικούς τάφους. Αλλού προβάλλει δήλωση του εκπροσώπου της ΟΥΝΦΙΣΥΠ Βαλντεμάρ Ροκοζέβσκι με την οποία προειδοποιεί εναντίον εικοτολογιών αναφορικά με το θέμα των αγνοουμένων.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΝ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Sunday, 3 August 1997 - 14:03:13 UTC