Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-08-06

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,06/08/1997 (ΚΥΠΕ) Οι διεργασίες ενόψει του δευτέρου γύρου των συνομιλιών στην Ελβετία, η σημερινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ για τελικές αποφάσεις στο θέμα των προεδρικών εκλογών και οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις γύρω από το θέμα Γκιζίκη, είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας στον κυπριακό Τύπο. Προβάλλει επίσης την απελευθέρωση Ιρακινών κρατουμένων μετά από απεργία πείνας, καθώς και το νέο περιστατικό βίας από Βρετανούς στρατιώτες.

Ο "Αγών" κάτω από τον τίτλο "Στο επίκεντρο οι βασικές ελευθερίες", γράφει ότι οι τρεις βασικές ελευθερίες θα αποτελέσουν το επίκεντρο του δευτέρου γύρου των συνομιλιών για το Κυπριακό, στο Μοντρέ. Για το σκοπό αυτό, ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Γκούσταβ Φεϊσέλ, διεξάγει βολιδοσκοπήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Γράφει ότι η πορεία της οικονομίας, καθώς και τρόποι για αποτελεσματική αύξηση του τουριστικού ρεύματος, θα συζητηθούν τις προσεχείς λίγες μέρες σε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Κείμενο συμφωνίας με τις κατευθυντήριες γραμμές ο στόχος του Β' γύρου των συνομιλιών", επισημαίνει ότι σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μανώλη Χριστοφίδη, εάν δεν επιτευχθεί αυτό το κείμενο, τότε θα πρέπει να υπάρξει προσπάθεια μή διακοπής των συνομιλιών. Αναφέρει ότι η ΕΔΕΚ θα αποφασίσει σήμερα εάν θα κατέλθει αυτόνομα στις προεδρικές του 1998, αφήνοντας, όμως, ανοικτά κάποια παράθυρα προς το Δημοκρατικό Κόμμα. Προϋπόθεση θα παραμένει η υποστήριξη της υποψηφιότητας Λυσσαρίδη, προσθέτει.

Η "Μάχη", κάτω από τον πηχυαίο τίτλο "Στο Σκαμνί οι ένοχοι - βγαίνει η Ιστορία από το σκοτάδι", γράφει ότι η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα του "Φάκελου της Κύπρου" φαίνεται ότι έχει αρχίσει, παρά τις προσπάθειες στην Κύπρο και στην Αθήνα για πολιτική λήθη. Η "Μ" γράφει ότι μετά από κράτηση 18 μηνών, 23 Ιρακινοί αντικαθεστωτικοί αφέθηκαν χθες ελεύθεροι στην Κύπρο και αναμένεται να παραμείνουν στο νησί για δύομισι μήνες για να εργαστούν.

Η "Σημερινή" προβάλλει το κύριο θέμα της κάτω από τον τίτλο "Σημεία και τέρατα σε Συνεργατικές" και γράφει ότι η παράλειψη του Εφόρου Συνεργατικής Αναπτύξεως να εφαρμόσει τη νομοθεσία περί Συνεργατικών Εταιρειών και να επιβάλει τα τιμωρητικά μέτρα που αυτή προνοεί, έχει συμβάλει αποφασιστικά στην ασυδοσία Επιτροπειών και Γραμματέων συγκεκριμένων Συνεργατικών Εταιρειών που παρανομούν ατιμωρητί και κακοδιαχειρίζονται τα χρήματα των καταθετών. Αλλού, η "Σ" προβάλλει τον Ελληνα αθλητή, Κώστα Γκατσιούδη ο οποίος πήρε το χάλκινο μετάλλιο χθες στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου στο αγώνισμα του ακοντισμού.

Ο "Φιλελεύθερος" προβάλλει το κύριο θέμα του κάτω από τον τίτλο "Η Λευκωσία επιθυμεί συνολικές προτάσεις" και γράφει ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος συνέχισης της διαδικασίας, που έχει αρχίσει στο Κυπριακό, είναι να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές στο Μοντρέ να υποβάλουν γραπτώς τις θέσεις τους επί όλων των πτυχών του προβλήματος, μέχρι το τέλος του 1997. Ο "Φ" γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη πέτυχαν κατ' αρχήν συμφωνία μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για ανταλλαγή επισκέψεων Ε/Κ στον Απόστολο Ανδρέα στις 15 Αυγούστου και Τ/Κ στα Κόκκινα στις 8 Αυγούστου.

Η "Χαραυγή" τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της "Κομπολόι εμπαιγμού" και αναφέρεται στο κύμα αντιδράσεων στην πολιτική της λήθης από θύματα πραξικοπήματος. Προβάλλει διευκρινιστικές δηλώσεις του Φαίδωνα Γκιζίκη στον "Ελεύθερο Τύπο" ότι η απόφαση για ανατροπή του Μακαρίου είχε ληφθεί 15 μέρες πριν την εκτέλεση του σχεδίου. Η "Χ" αναφέρεται επίσης στην άφιξη του νέου Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο, Κυριάκου Ροδουσάκη, ο οποίος δήλωσε ότι αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε μια "καίρια στιγμή" για το Κυπριακό.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στο πρωτόσελιδό της στο νέο επεισόδιο βίας από Βρετανούς στρατιώτες των Βάσεων στην Αγία Νάπα. Τέσσερις στρατιώτες κακοποίησαν άγρια τρεις συμπατριώτες τους τουρίστες στην Αγία Νάπα, με αποτέλεσμα να στείλουν τους δύο στο Νοσοκομείο. Οι Βάσεις επέβαλαν ξανά απαγόρευση μετάβασης Βρετανών στρατιωτών στην Αγία Νάπα. Αλλού, η "CM" προβάλει δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μανώλη Χριστοφίδη ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε την ανταλλαγή περιουσιών.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Financial Mirror" γράφει ότι η Γενική Συνέλευση της εταιρείας F.W. Woolworth ήταν θυελλώδης μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης, από τον Εκτελεστικό Πρόεδρο της εταιρείας, Νίκο Σιακόλα, για εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Οι Κύπριοι μέτοχοι δήλωναν ότι αν οι νέες μετοχές προσφερθούν στις τρέχουσες χαμηλές τιμές, αυτό θα πλήξει τους Κύπριους επενδυτές. Η "FM" γράφει επίσης ότι η Κύπρος αντικρύζει θετικά την περίπτωση αγοράς ιρακινού πετρελαίου, ειδικά μετά την άρση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί στο Ιράκ από τον ΟΗΕ.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Wednesday, 6 August 1997 - 7:24:43 UTC