Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-08-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,07/08/1997 (ΚΥΠΕ) Η παράνομη "συμφωνία" σύνδεσης Τουρκίας και ψευδοκράτους, που θέτει σε εφαρμογή τη διαδικασία ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία, η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ να κατέλθει το κόμμα αυτόνομα στις προεδρικές εκλογές με υποψήφιο τον Βάσο Λυσσαρίδη και οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις γύρω από τις δηλώσεις Γκιζίκη, είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας. Προβάλλονται επίσης η μετάβαση 600 Ε/Κ στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα για το δεκαπενταύγουστο και η αναγκαστική προσγείωση σκάφους της Γιουροσίπρια, στη Ρόδο.

Ο "Αγών", με τίτλο "Ερευνα εναντίον μελών Δ.Σ. Ημικρατικών Οργανισμών", γράφει ότι η έρευνα διεξάγεται με εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη μετά από πληροφορίες ότι μέλη ημικρατικών οργανισμών χρησιμοποιούν τη θέση τους για να εξυπηρετήσουν οικονομικά τους συμφέροντα. Αλλού σημειώνει ότι ο τουρισμός παρουσιάζει ανάκαμψη της τάξης του 8% στις αφίξεις, γεγονός που θεωρείται ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τη μελλοντική πορεία της τουριστικής βιομηχανίας.

Η "Αλήθεια" προβάλλει το κύριο θέμα της κάτω από τον τίτλο, "Νέα τορπίλλη Ντενκτάς στις απευθείας συνομιλίες συνεργούσης της Αγκυρας" και αναφέρει ότι παραμονές της έναρξης του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών, Αγκυρα και ψευδοκράτος υπόγραψαν στην κατεχόμενη Λευκωσία "συμφωνία σύνδεσης" με την οποία αρχίζει η διαδικασία της "μερικής ένταξης" των κατεχομένων στην Τουρκία. Σε άλλη είδηση γράφει ότι στη σημερινή συνεδρία του το Εθνικό Συμβούλιο θα αποφασίσει τις παρατηρήσεις της Ε/κ πλευράς πάνω στο δεύτερο έγγραφο Κόρτοβεζ, ιδιαίτερα στο θέμα ετοιμασίας εγγράφων για τη λύση του Κυπριακού.

Η "Μάχη" με πηχυαίο τίτλο "Το έγκλημα δεν διαγράφεται", αναφέρεται στις δηλώσεις του πρώην βουλευτή και Προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής που συνέστησε η Βουλή των Ελλήνων, Χρίστου Μπασαγιάννη, ότι με κανένα τρόπο η αναστολή ποινικής δίωξης που διέταξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν διαγράφει το έγκλημα. Αντίθετα, οι Ανδρουτσόπουλος, Γκιζίκης, Μπονάνος και Κομπόκης θα έπρεπε να είχαν συλληφθεί και δικαστεί. Αναφέρεται επίσης στην χθεσινοβραδυνή συνέντευξη του Νίκου Σαμψών σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, όπου δήλωσε ότι δεν γνώριζε για το πραξικόπημα και αν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος του το ζητούσε από την Πάφο όπου βρισκόταν, θα παρέδιδε την εξουσία.

Η "Σημερινή", τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Νέα τετελεσμένα των Τούρκων" και αναφέρεται στη συμφωνία που υπόγραψε το ψευδοκράτος για οικονομική και στρατιωτική σύνδεση. Ο Ραούφ Ντενκτάς χαρακτήρισε τη συμφωνία ιστορική ενώ ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Ισμαίλ Τζεμ υποστήριξε ότι αποδίδει θεμελιώδη σημασία στη σύσταση ενός συμβουλίου σύνδεσης. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στην υπόσχεση Ντενκτάς για ακώλυτη μετάβαση 600 Ε/Κ στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα για προσκύνημα στις 15 Αυγούστου ενώ αριθμός Τ/Κ θα έλθει στις ελεύθερες περιοχές για να μεταβεί στα Κόκκινα μεθαύριο, 8 Αυγούστου.

Ο "Φιλελεύθερος" προβάλλει το κύριο θέμα του με τίτλο "Συμφωνία Σύνδεσης Τουρκίας - "κράτους" και σημειώνει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης τόνισε ότι το θέμα θα τεθεί σήμερα ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου. Ωστόσο, πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η απόφαση δεν θα επηρεάσει τη Λευκωσία από το να συμμετάσχει στις συνομιλίες της Ελβετίας. Αλλού αναφέρεται στην απόφαση του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ για αυτόνομη κάθοδο στις προεδρικές εκλογές του 1998 με υποψήφιο τον Πρόεδρο του κόμματος, Βάσο Λυσσαρίδη.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Προκαλούν Τουρκία - ψευδοκράτος" αναφέρεται στην παράνομη συμφωνία σύνδεσης, πράξη την οποία το ΑΚΕΛ καταδικάζει και χαρακτηρίζει απαράδεκτη πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα. Αλλού αναφέρεται στην αναγκαστική προσγείωση στη Ρόδο, αεροσκάφους της Γιουροσύπρια, τύπου Airbus 320, λόγω ρωγμών που διαπιστώθηκαν σε ένα από τα πέντε στρώματα του ανεμοθώρακα της καμπίνας πλοήγησης. Το σκάφος, με 174 Ρώσους τουρίστες, πραγματοποιούσε ναυλωμένη πτήση από την Αγία Πετρούπολη με προορισμό τη Λάρνακα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο "Ακόμη ένα βήμα στο δρόμο προς την ενωποίηση", αναφέρεται στην παράνομη συμφωνία σύνδεσης που υπόγραψαν ψευδοκράτος και Τουρκία, πέντε μόλις μέρες πριν από τις συνομιλίες της Ελβετίας. Σε άλλη είδηση γράφει ότι και πέμπτος στρατιώτης των Βρετανικών Βάσεων κατηγορήθηκε χθες σε σχέση με την επίθεση εναντίον Βρετανών τουριστών στην Αγία Νάπα.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Thursday, 7 August 1997 - 6:24:40 UTC