Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-08-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,09/08/1997 (ΚΥΠΕ) Το Κυπριακό, με έμφαση στον επικείμενο δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών, μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, που αρχίζει μεθαύριο Δευτέρα στην πολίχνη Κλιόν, στην Ελβετία, κυριαρχεί στην ειδησεογραφία του σημερινού κυπριακού Τύπου.

"Ο Αγών" τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του "Μηνύματα προς ΗΠΑ και Βρετανία" και γράφει ότι η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση απέστειλαν μηνύματα προς τις δύο χώρες να ασκήσουν την επιρροή τους προς την Αγκυρα για να υπάρξει πρόοδος κατά τις συνομιλίες για το Κυπριακό, που αρχίζουν στην Ελβετία μεθαύριο Δευτέρα. Προβάλλει χθεσινή δήλωση του Προέδρου Κληρίδη στο ΑΠΕ ότι μεταβαίνει στην Ελβετία με ανοικτό πνεύμα και εποικοδομητική διάθεση, με στόχο την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, παρόλες τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον κύριο τίτλο "Κατάληξη σε κοινή θέση αναμένουν στην Κλιόν τα ΗΕ" προβάλλει δηλώσεις του αξιωματούχου των ΗΕ Γκούσταβ Φεϊσέλ στο ΚΥΠΕ ότι σε αυτό τον γύρο των συνομιλιών "δεν πρέπει να αναμένονται εκρηκτικές ή δραματικές εξελίξεις", καθώς και τις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη ότι οι πρόσφατες αντιδράσεις του Ντενκτάς προδίδουν αναζήτηση αφορμών για κάλυψη της έλλειψης πολιτικής βούλησης για λύση του Κυπριακού. Αναφέρεται επίσης στις αντιδράσεις από πλευράς Υπουργείων Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας για τη "συμφωνία μερικής ενσωμάτωσης" των κατεχομένων στην Τουρκία.

"Η Μάχη" προβάλλει δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Νίκου Κατσουρίδη, ο οποίος αποκάλεσε φαντασιώσεις Λυσσαρίδη την αποκάλυψη του Προέδρου της ΕΔΕΚ ότι, δύο μέρες πριν την επικύρωση της υποψηφιότητας Γιώργου Ιακώβου από την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ, ο Σπύρος Κυπριανού πρότεινε τριμερή συνεργασία ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, με υποψήφιο Πρόεδρο τον κ. Λυσσαρίδη. Από την πλευρά του, προσθέτει, ο κ. Λυσσαρίδης επέμενε στις απόψεις του. Προβάλλει τη χθεσινή πτήση που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος Κληρίδης με μοτοραιόπτερο στην περιοχή των θαλάσσιων σπηλιών, στον Κόλπο των Κοραλλίων στην Πάφο, και γράφει ότι ο Πρόεδρος δήλωσε "παλιά μου τέχνη κόσκινο".

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα της αναφέρει ότι η τουρκική πλευρά επιχειρεί οργανωμένη προσπάθεια υπονόμευσης των συνομιλιών με τη δημιουργία νέων τετελεσμένων και με σκοπό να καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη τη σύγκλιση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών ενόψει των απευθείας συνομιλιών της Κλιόν. Γράφει ότι από τη Δευτέρα όλες οι εμπλεκόμενες με το θέμα αγνοουμένων υπηρεσίες θα αρχίσουν να εξετάζουν τους φάκελους των 1619 αγνοουμένων έναν- έναν, προκειμένου στο τέλος Σεπτεμβρίου ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά θέματα να είναι έτοιμος να παραδώσει όλες τις υπάρχουσες για την τύχη τους πληροφορίες.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι η νέα τουρκική πρόκληση, με την υπογραφή "συμφωνίας σύνδεσης" με το ψευδοκράτος, πέντε μόνο μέρες πριν το Μοντρέ, έχει θορυβήσει τους ξένους μεσολαβητές, που ανησυχούν ότι η έναρξη υλοποίησης της διακήρυξης για ενσωμάτωση των κατεχομένων απειλεί τη διαδικασία των ΗΕ στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι η "συμφωνία σύνδεσης" Τουρκίας - ψευδοκράτους προκάλεσε επίσης κύμα αρνητικών αντιδράσεων στην Τ/κ κοινότητα, που διαπιστώνει ότι η ενσωμάτωση των κατεχομένων απειλεί την επιβίωση της.

Η "Χαραυγή", στο κύριο θέμα της, χαρακτηρίζει την υποψηφιότητα Γιώργου Ιακώβου ως "επιλογή νίκης", απαντώντας στις επικρίσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη, σε προχθεσινή διάσκεψη Τύπου. Οι δημοσκοπήσεις, προσθέτει, ανατρέπουν κατά κόρον τους ισχυρισμούς. Αναφέρει ότι 380 περίπου Τ/Κ πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές και μετέβησαν στο Τ/κ χωριό Κόκκινα, όπου παρέστησαν στις εκδηλώσεις για τις μάχες του 1964. Στα Κόκκινα μετέβη και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτας με ελικόπτερο και άλλοι "εκπρόσωποι" της ψευδοκυβέρνησης, προσθέτει, ενώ αισθητή ήταν η παρουσία ανώτατων στελεχών της στρατιωτικής ηγεσίας των κατεχομένων.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι η Ιρλανδή τουρίστρια Ανέτ Μάνγκαν, 22 χρονών, καταδικάστηκε χθες σε τετράμηνη φυλάκιση, όταν παραδέχθηκε ότι προέβη σε ψευδή καταγγελία πως είχε βιασθεί την Πέμπτη από τρεις συμπατριώτες της, στην Αγία Νάπα. Αναφέρεται στις δηλώσεις του πολιτικού συμβούλου του Ντενκτάς, Εργκιούν Ολγκιούν, ότι στις συνομιλίες της Κλιόν ο Τ/Κ ηγέτης θα ζητήσει τη διακοπή των διαδικασιών για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την ΕΕ, καθώς και της αποστολής κι εγκατάστασης των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S - 300 στο νησί.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Επιλογή" στο κύριο θέμα της γράφει ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Αθήνα αναγνωρίζουν τώρα ότι ήταν λάθος η παντελής έλλειψη αναφοράς στο Κυπριακό, στο σύμφωνο της Μαδρίτης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κι ότι αναζητούν τρόπους επανόρθωσης. Γράφει ότι το κρατικό ταμείο υπέστη σημαντικές απώλειες από παράτυπη εισαγωγή μεγάλης ποσότητας σπορελαίου.

(ΚΥΠΕ/ΜΚΧ/ΑΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Saturday, 9 August 1997 - 8:24:42 UTC