Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-08-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,08/08/1997 (ΚΥΠΕ) Οι σχετικές αποφάσεις, χθες, στο Εθνικό Συμβούλιο για τις συνομιλίες του δεύτερου γύρου στο Μοντρέ, όπου θα τεθεί από τον Πρόεδρο Κληρίδη η συμφωνία ψευδοκράτους - Τουρκίας, το διάβημα του ΥΠΕΞ Γιαννάκη Κασουλίδη προς τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και οι διεργασίες της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές, κυριαρχούν στη σημερινή ειδησεογραφία του κυπριακού Τύπου.

"Ο Αγών", υπό τον τίτλο "Στο Μοντρέ η συμφωνία ψευδοκράτους - Αγκυρας", αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και στις αποφάσεις που λήφθηκαν, σύμφωνα με τις οποίες ο Πρόεδρος Κληρίδης θα εγείρει το θέμα της εν λόγω συμφωνίας. Γράφει ακόμη, ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΑΤΗΚ, ένας στους επτά Κύπριους διαθέτει κινητό τηλέφωνο.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "η Αθήνα προειδοποιεί και η Λευκωσία θέτει το θέμα στο Μοντρέ" γράφει ότι το Εθνικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες, να αντιδράσει ήρεμα στη συμφωνία μερικής ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία, και σημειώνει ότι υπήρξε αντίδραση και από τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ. Αλλού, γράφει, ότι ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, δήλωσε ότι είναι μάταιος ο κόπος του ΑΚΕΛ να πείσει το κόμμα να υποστηρίξει την υποφηφιότητα Γιώργου Ιακώβου. Εξάλλου, η ΕΔΕΚ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα Λυσσαρίδη για τις προεδρικές του 1988.

"Η Μάχη" αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μανώλη Χριστοφίδη, κάτω από τον τίτλο "ο Σαμψών δεν είχε καμιά ανάμιξη στο πραξικόπημα". Σε άλλη της είδηση, η "Μ" γράφει ότι αγωγή κατά του κράτους έχει κινήσει ομάδα ιδιοκτητών ιδιωτικών φροντιστηρίων από την Πάφο, για την υφιστάμενη νομοθεσία περί δημοσίων υπαλλήλων.

"Η Σημερινή" με τίτλο "συζήτηση της ουσίας θέλει η Κύπρος στο Μοντρέ", γράφει ότι χθες στο Εθνικό Συμβούλιο αποφασίσθηκε όπως στο Μοντρέ να προταχθεί για συζήτηση από τον Πρόεδρο Κληρίδη, το θέμα των βασικών πτυχών, καθώς και η ανάγκη για επίτευξη συμφωνίας σ'αυτές, προτού υπάρξει συζήτηση και συμφωνία στα επιμέρους θέματα. Τονίζει επίσης, ότι η Ε/Κ πλευρά θα πεί όχι στα χωριστά έγγραφα. Αλλού γράφει, ότι "πράσινη κάρτα" θα μπορούν να εξασφαλίζουν όλοι οι Κύπριοι οδηγοί όταν διακινούνται στο εξωτερικό.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "η Λευκωσία ζητά από τους πέντε να παρέμβουν", αναφέρεται στο χθεσινό διάβημα για τη συμφωνία Τουρκίας - ψευδοκράτους, από τον ΥΠΕΞ, Γιαννάκη Κασουλίδη, προς τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ σημειώνει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν προτίθεται να αλλάξει τη διαπραγματευτική του τακτική, λόγω της τουρκικής πρόκλησης. Προσθέτει ακόμα, ότι η Ε/κ πλευρά κρατά κλειστά τα χαρτιά της για την τακτική στο Μοντρέ. Αλλού, γράφει ότι τίθεται στις καλένδες το θέμα της δίωξης Γκιζίκη.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "έντονη καταδίκη της συμφωνίας σύνδεσης", αναφέρεται στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και προσθέτει ότι αποφασίσθηκαν βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι χειρισμοί. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ είναι αβάσιμος ο ισχυρισμός Λυσσαρίδη ότι το ΔΗΚΟ πρότεινε την υποψηφιότητά του και ότι το ΑΚΕΛ την απέρριψε.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "The Cyprus Weekly" αναφέρεται στις αντιδράσεις τόσο της κυπριακής κυβέρνησης, όσο και διεθνώς, για την συμφωνία ψευδοκράτους - Τουρκίας για μερική ενσωμάτωση. Αλλού σημειώνει, ότι υπεβλήθη αυτή την εβδομάδα η αίτηση της οικογένειας Σολωμού Σολωμού στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρώπης, εναντίον της Τουρκίας.

Η καθημερινή αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στις συνομιλίες για το Κυπριακό στο Μοντρέ της Ελβετίας, που θα αρχίσουν την προσεχή Δευτέρα 11 Αυγούστου και δημοσιεύει φωτογραφίες από το ξενοδοχείο και την περιοχή. Αλλού, γράφει ότι οι πέντε στρατιώτες των Βρετανικών Βάσεων, που ξυλοκόπησαν άγρια ένα ζευγάρι συμπατριωτών τους στην Αγία Νάπα, αρνήθηκαν χθες την ενοχή τους, ενώπιον του Δικαστηρίου.

(ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Friday, 8 August 1997 - 7:24:39 UTC