Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-08-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,11/08/1997 (ΚΥΠΕ) Οι προοπτικές των συνομιλιών του Μοντρέ, οι δηλώσεις των Κληρίδη - Ντενκτάς γι' αυτές, το μνημόσυνο των Ισαάκ και Σολωμού στο Παραλίμνι και η νέα συνέντευξη Γκιζίκη, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Ο "Αγών" στο κύριο θέμα του γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης είνα αποφασισμένος και έτοιμος να παρουσιάσει στις συνομιλίες του Μοντρέ, υπαλλακτικούς χάρτες που καλύπτουν την εδαφική πτυχή του Κυπριακού, αν από τουρκικής πλευράς επιδειχθεί διάθεση και εκφραστεί παρόμοια πρόθεση. Αλλού αναφέρεται στο χθεσινό μνημόσυνο των Ισαάκ - Σολωμού και στην ομιλία Κόση, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι τα κατεχόμενα εδάφη μας, μόνο την ελληνική γλώσσα γνωρίζουν και μόνο τον Ελληνα Θεό γνωρίζουν να λατρεύουν.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι σε βαριά ατμόσφαιρα αρχίζει σήμερα ο δεύτερος γύρος των συνομιλίων, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι αναμένεται συμφωνία επί της διαδικασίας, ενώ ο Φεϊσέλ μιλά για κατάληξη σε συμφωνία και ο Ντενκτάς για οπισθοδρόμηση. Σε άλλο σημείο με τίτλο "Στο κενό η συμφωνία σύνδεσης", γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές των ΗΕ που πρόσκεινται στην παρούσα ειρηνευτική διαδικασία, η πρόσφατη συμφωνία σύνδεσης της Τουρκίας με το ψευδοκράτος δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά τις συνομιλίες του Μοντρέ.

Το "Θάρρος" αναφέρεται στη νέα συνέντευξη Γκιζίκη, στη δήλωσή του ότι "καλώς" αποφασίστηκε το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου ανεξάρτητα από το πού κατέληξε και στην αναφορά του σε Κύπριο που είχε σχέση με το πραξικόπημα, του οποίου αν αποκαλυφθεί το όνομα, θα προκαλέσει πραγματικό σοκ. Σε άλλο σημείο γράφει ότι το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάφου θα είναι έτοιμο τον ερχόμενο Οκτώβριο και στα εγκαίνιά του θα παραστεί ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακης Τσοχατζόπουλος, αφού αποδέχθηκε σχετική πρόσκληση της κυπριακής κυβέρνησης.

Η "Σημερινή", στο κύριο θέμα της, γράφει ότι ο δεύτερος γύρος των απευθείας συνομιλιών αρχίζει σήμερα μέσα σε κλίμα έντασης λόγω των απειλών του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να τινάξει το διάλογο και την παραπέρα διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού στον αέρα. Σε άλλο θέμα, η "Σ" αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης είναι προβληματισμένος για το αν θα θέσει η όχι το θέμα της συμφωνίας για την ειδική οικονομική και στρατιωτική σύνδεση του ψευδοκράτους με την Τουρκία, κατά την διάρκεια των απευθείας συνομιλιών.

Ο "Φιλελεύθερος" αναφέρει ότι ξένες διπλωματικές πηγές εκφράζουν αισιοδοξία ότι μια συμφωνία των πλευρών στο δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών επί της μεθοδολογίας που προτείνουν τα Ηνωμένα Εθνη είναι κοντά. Σε άλλο θέμα, ο "Φ" γράφει ότι ένταση δημιουργήθηκε χθες στην περιοχή του οδοφράγματος Δερύνειας, προς το οποίο απέκοψαν την πρόσβαση ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, για την πρόληψη επεισοδίων, μετά το μνημόσυνο των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

Η "Χαραυγή", στο κύριο θέμα της, γράφει ότι ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών αρχίζει σήμερα με ελάχιστες ευοίωνες προοπτικές και μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας για την έκβασή τους στο παρόν στάδιο. Σε άλλο θέμα, η "Χ" αναφέρει ότι νέα αντιπαράθεση φαίνεται να ξεσπά μεταξή ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ για τη συμπλήρωση των κενών θέσεων που θα δημιουργηθούν στην ηγεσία της Αστυνομίας με την αφυπηρέτηση ανώτατων αξιωματικών.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΚΧ/ΓΠ)
(Γ.Γ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Monday, 11 August 1997 - 7:24:39 UTC