Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-08-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,12/08/1997 (ΚΥΠΕ) Η έναρξη του δευτέρου γύρου των συνομιλιών στο Μοντρέ, η συσκότιση η οποία έχει επιβληθεί από τον ΟΗΕ, οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για την οικονομία και οι προεδρικές εκλογές είναι τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Ο "Αγών" στο κύριο θέμα του γράφει ότι από τις χθεσινές δηλώσεις Κόρντοβεζ για βήμα προς βήμα επίτευξη προόδου κάθε φορά και σε νέα θέματα, προκύπτει ότι ο στόχος της πλευράς μας για συζήτηση επί των βασικών πτυχών του Κυπριακού στο γύρο αυτό των συνομιλιών, καθίσταται ανέφικτος. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η ΕΔΕΚ στις επαφές που θα έχει στο Μοντρέ με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θα τους ζητήσει αναθεώρηση των αποφάσεων τους και στήριξη της υποψηφιότητας του Βάσου Λυσσαρίδη στις προεδρικές εκλογές.

Η "Αλήθεια" αναφέρεται στο κύριο θέμα της στο δεύτερο γύρο των συνομιλιών και γράφει ότι ο Ντενκτάς ζήτησε αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση και εγκατάσταση των πυραύλων S - 300, ενώ η διαδικασία άρχισε με συζήτηση επί τριών βασικών πτυχών του Κυπριακού, όπως επιθυμούσε η πλευρά μας. Αλλού γράφει ότι δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα τα ονόματα των 600 Ε/Κ που θα μεταβούν στον Απόστολο Ανδρέα το Δεκαπενταύγουστο και παραθέτει το σχετικό κατάλογο.

Η "Μάχη" αναφέρεται στις προεδρικές εκλογές και γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, "τίθεται υπό αμφισβήτηση, αφού η εμμονή του στην προώθηση της υποψηφιότητας Ιακώβου, οδήγησε το κόμμα σε απομόνωση και χωρίς προοπτικές για άνοδο στην εξουσία". Σε άλλο σημείο αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις Χριστοδούλου για την οικονομία και στην εκτίμησή του ότι η αυτή βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης και ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του 1997 θα ανέλθει στο 3%, ενώ αναμένεται βελτίωση του τουρισμού κατά τους προσεχείς 3 - 4 μήνες.

Η "Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Τί θα ζητήσει ο Κληρίδης στο Μοντρέ" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει όπως οι απευθείας συνομιλίες καταλήξουν σε εύλογο χρονικό διάστημα σε λύση και να τύχουν σεβασμού τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979, και οι διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η "Σ" γράφει επίσης ότι το θέμα της κυριαρχίας δεν θα συζητηθεί στο Μοντρέ, σύμφωνα με δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς.

Ο "Φιλελεύθερος" προβάλλει τις συνομιλίες στην Ελβετία στο κύριο θέμα του κάτω από τον τίτλο "Η πρώτη μέρα ήταν μόνο για τους τρεις". Αναφέρει ότι οι σύμβουλοι των δύο πλευρών έχουν κρατηθεί εκτός των διαπραγματεύσεων όπως και ο Γκουστάβ Φεϊσέλ. Στη χθεσινή πρώτη μέρα οι κύριοι Κληρίδης και Ντενκτάς τοποθετήθηκαν επί των βασικών πτυχών και ήγειραν τις ανησυχίες τους. Ο "Φ" αναφέρεται επίσης στην επίσκεψη στην Κύπρο εκπροσώπου του παγκοσμίου φήμης τραγουδιστή, Μάικλ Τζάκσον, ο οποίος εξετάζει το ενδεχόμενο κατά πόσο ο τραγουδιστής θα έρθει τον Οκτώβρη στην Κύπρο για συναυλία στο Τσίρειο Στάδιο.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Σαλαμοποιημένες συνομιλίες" αναφέρεται στις αυστηρές οδηγίες που έδωσαν τα Ηνωμένα Εθνη για συσκότιση των συνομιλιών, ώστε να μην επηρεαστούν οι διαπραγματεύσεις. Οι κύριοι Κληρίδης και Ντενκτάς θα συναντούνται από καιρού εις καιρόν και θα προχωρούν από εκεί που έχουν μείνει. Αλλού, η "Χ" αναφέρεται σε δηλώσεις του πρώην Υφυπουργού παρά τω Προέδρω και στενού συνεργάτη του Εθνάρχη Μακαρίου, Πάτροκλου Σταύρου, ότι ο Νίκος Σαμψών "ψεύδεται ασύστολα". Επανέλαβε ότι αν ο χουντικός Στρατηγός Φαίδωνας Γκιζίκης είχε φιλότιμο θα αυτοκτονούσε.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει τις συνομιλίες στο κύριο θέμα της με τον τίτλο "Γύρος Δύο" και αναφέρεται στη δήλωση του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ ότι θα πρέπει σταδιακά να οικοδομηθεί μια συμφωνία στο Κυπριακό. Η "CM" προβάλλει επίσης την απόφαση των τριών Βρετανών τουριστών, οι οποίοι κακοποιήθηκαν από συμπατριώτες τους στρατιώτες των Βάσεων, όπως κινήσουν αγωγή ύψους 75 χιλιάδων λιρών για αποζημίωση.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΧΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Tuesday, 12 August 1997 - 6:24:39 UTC