Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-08-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,14/08/1997 (ΚΥΠΕ) Η διάρρευση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των νέων εγγράφων Κόρντοβεζ για το Κυπριακό κι η αρνητική τοποθέτηση πάνω σ' αυτά του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς μονοπωλούν τα πρωτοσέλιδα στο σημερινό κυπριακό Τύπο, που δημοσιεύει το φερόμενο ως πλήρες κείμενο των δύο εγγράφων, που αφορούν στην ουσία και τη διαδικασία επίλυσης.

Ο "Αγών" κάτω από τον τίτλο "Σε τέλμα οι συνομιλίες", αναφέρεται σε πληροφορίες του απεσταλμένου του στο Μοντρέ, ότι μετά την άρνηση του Ραούφ Ντενκτάς να αποδεχθεί τα δυο έγγραφα του Κόρντοβεζ, οι συνομιλίες βρίσκονται σε τέλμα, ενώ ο Τ/Κ ηγέτης κατηγόρησε τα Ηνωμένα Εθνη για "φιλελληνική" στάση. Αλλού γράφει ότι από την ερχόμενη εβδομάδα, το κομματικό θερμόμετρο ανεβαίνει και πάλι, με επίκεντρο τα αποτελέσματα των απευθείας συνομιλιών.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Το Μοντρέ γεννά ελπίδες", γράφει ότι ο Ντενκτάς που βρέθηκε στριμωγμένος αντιδρά, αλλά θα επωμισθεί το κόστος αν απορρίψει το έγγραφο Κόρντοβεζ, το οποίο σύμφωνα με την εφημερίδα είναι θετικό και η Ε/κ πλευρά τείνει να το αποδεχτεί. Σε άλλο σημείο γράφει ότι κάποιες θετικές εξελίξεις αναμένονται και στο στρατιωτικό διάλογο, ο οποίος επαναρχίζει σήμερα, με συναντήσεις των Ηνωμένων Εθνών με τις δυο πλευρές.

Η "Μάχη" γράφει ότι παρ' όλον ότι η τουρκική πλευρά παραμένει στις συνομιλίες για να μην κατηγορηθεί, ο Ντενκτάς απορρίπτει το νέο τροποποιημένο έγγραφο του Κόρντοβεζ ο οποίος ελπίζει, ενώ παραθέτει λεπτομερώς τις πρόνοιες του εγγράφου. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στις ψηλές επιδόσεις του τουρισμού μας για το μήνα αυτό και γράφει ότι είναι ήδη κλειστά όλα τα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα της γράφει ότι ο Ντενκτάς αντιδρά στο νέο έγγραφο Κόρντοβεζ και εκβιάζει τα Ηνωμένα Εθνη, "ανατινάσσοντας" τις συνομιλίες, ενώ ο Πρόεδρος Κληρίδης και η ελληνική κυβέρνηση προσεγγίζουν θετικά το νέο έγγραφο. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, μεγάλα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα "παρανομούν και παραβιάζουν" την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας, για μείωση των επιτοκίων.

Ο "Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Σοβαρή εμπλοκή χθες στο Μοντρέ", γράφει ότι ο Ντενκτάς αρνείται να συζητήσει και να υπογράψει το νέο έγγραφο Κόρντοβεζ, λόγω της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ Κληρίδης και Αθήνα είναι θετικοί έναντι του προσχεδίου κοινής διακήρυξης του Κόρντοβεζ. Αλλού αναφέρεται σε αποκλειστική συνέντευξη Μπατού στην εφημερίδα, με την οποία ο Τούρκος αξιωματούχος προτείνει κοινή δράση Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου, για ταυτόχρονη ένταξη των δυο τελευταίων στην ΕΕ.

Η "Χαραυγή" τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της "Καμιά προβλεπτή πρόοδος" και παραθέτει ανταπόκριση του απεσταλμένου της στο Μοντρέ που αναφέρει ότι στο παρόν στάδιο δεν προδιαγράφεται καμιά πρόοδος στις απευθείας συνομιλίες, παρά τη σχετική ικανοποίηση που εκφραζόταν χθες για το "θετικό" δήθεν περιεχόμενο, όπως γράφει, των δύο νέων εγγράφων Κόρντοβεζ. Πολιτικοί κύκλοι, προσθέτει, δήλωσαν στη "Χ" ότι πρόκειται μάλλον για "πλασματική πρόοδο". Παραθέτει πληροφορίες ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών ο Ντενκτάς δήλωσε κυνικά πως απορρίπτει ο,τιδήποτε περιέχεται στα έγγραφα, ισχυριζόμενος ότι έχει παγιδευτεί από τα ΗΕ.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα της γράφει ότι ο Ντενκτάς απέρριψε τις νέες προτάσεις των ΗΕ και προσθέτει ότι η θέση του Τ/Κ ηγέτη σχετίζεται με το γεγονός ότι τα ΗΕ απέφυγαν να προβούν σε συγκεκριμένη υπόδειξη προς την Ε/κ πλευρά να καθυστερήσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Γράφει ότι τα δικοινοτικά έργα αναδιαμόρφωσης της πλατείας στο μικτό χωριό Πύλα άρχισαν ήδη και αναφέρεται στη δήλωση εκπροσώπου των ΗΕ ότι εν μέρει τα έργα σκοπεύουν και στη μείωση των ανέργων Τ/Κ του χωριού.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Thursday, 14 August 1997 - 6:24:39 UTC