Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-08-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,13/08/1997 (ΚΥΠΕ) Η υποβολή εγγράφων στις συνομιλίες του Μοντρέ, από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, αποτελεί την κύρια είδηση του σημερινού Τύπου. Οι εφημερίδες αναφέρονται επίσης στο στρατιωτικό διάλογο, στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, στον πνιγμό εθνοφουρού και στο βανδαλισμό εναντίον συλλόγου στη Λεμεσό.

"Ο Αγών" κάτω από τον τίτλο "Στην ουσία εισέρχονται σήμερα οι συνομιλίες" γράφει ότι ο Κόρντοβεζ επέδωσε τρίτο έγγραφο, όπως επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, αρνούμενος όμως να πει περισσότερα, και σημειώνει ότι ενδεικτικό της κρίσιμης φάσης των συνομιλιών είναι η τρίωρη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Γράφει ότι βάνδαλοι νυχτοβάτες έγραψαν τη λέξη ΑΚΕΛ και αισχρόλογα στην προτομή του Αυξεντίου και στον τοίχο του Συλλόγου "Ζήδρος" στα Πολεμίδια.

Η "Αλήθεια" αναφέρει στον τίτλο της ότι "Δύο νέα έγγραφα Κόρντοβεζ δόθηκαν σε Κληρίδη - Ντενκτάς για θέματα ουσίας - διαδικασίας". Γράφει ότι το πρώτο έγγραφο περιέχει κατευθυντήριες γραμμές επί της ασφάλειας, του εδαφικού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το δεύτερο αποτελεί ουσιαστικά κοινή δήλωση επί της νέας διαδικασίας. Προβάλλει τον πνιγμό του εθνοφρουρού Γιώργου Ιωάννου, πρόσφυγα από την Κερύνεια, στη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού, ο οποίος ανασύρθηκε χθες νεκρός.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Κυνηγούσε με δίκαννο τον πατέρα του" αναφέρεται στην περίπτωση του Δημήτρη Δημητρίου, από το Ακάκι, εναντίον του οποίου εκδόθηκε διάταγμα 8ημερης κράτησης για απόπειρα φόνου του πατέρα του Νίκου. Στην είδηση για τις συνομιλίες αναφέρεται στις δηλώσεις Ντενκτάς με τις οποίες έκανε λόγο για περιορισμένη πρόοδο και χαρακτήρισε τις συνομιλίες χρήσιμες και αποκάλυψε ότι είχε πει στον Κόρντοβεζ ότι δεν προτίθεται να υπογράψει κοινή δήλωση.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Νέα έγγραφα Κόρντοβεζ" σημειώνει ότι οι συνομιλίες έχουν εισέλθει σε πολύ κρίσιμη φάση που απαιτεί σημαντικές αποφάσεις, ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. αναμένει σήμερα τις θέσεις των δύο πλευρών και ότι ο Κόρντοβεζ ζήτησε όπως το έγγραφό του, με δύο κείμενα, γίνει αποδεχτό ως νέα συμφωνία υψηλού επιπέδου. Γράφει ότι θετικά αντιμετωπίζει ο Υπουργός Οικονομικών αιτήματα του ΚΕΒΕ για αναζωογόνηση της βιομηχανίας.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του με τίτλο "Σε βαθιά νερά από χθες οι συνομιλίες", γράφει ότι ο Κόρντοβεζ υπέβαλε χθες δυο νέα έγγραφα και αναμένει σήμερα τις θέσεις των πλευρών, ενώ η έμφαση δίνεται στο συνταγματικό και σε τρόπους αντιμετώπισης της εδαφικής πτυχής. Αλλού γράφει ότι ο στρατιωτικός διάλογος βρίσκεται σε καλό δρόμο, ενώ ο Διοικητής της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο θα έχει αύριο συνάντηση με εκπροσώπους της Εθνικής Φρουράς και του τουρκικού στρατού κατοχής.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Νέα έγγραφα Κόρντοβεζ" αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις Κληρίδη ύστερα από μαραθώνια συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τις οποίες οι στιγμές είναι δύσκολες. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, το ΔΗΚΟ θα προσφύγει σε συνέδριο για να αποφασιστεί τελεσίδικα τι θα πράξει για τις προεδρικές εκλογές.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα της, αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς για μερική πρόοδο στις συνομιλίες του Μοντρέ και σε "υπόσχεσή" του ότι θα παραμείνει εκεί μέχρι το τέλος τους. Σε άλλο σημείο αναφέρεται σε διαβεβαιώσεις του βρετανικού στρατού των βάσεων, ότι θα καταπολεμήσει τα κρούσματα απειθαρχίας και βίας εκ μέρους μελών του, σαν απάντηση στα περιστατικά κατά τα οποία Βρετανοί στρατιώτες εμπλέκονται σε επεισόδια βίας.

Η αγγλόφωνη "Financial Mirror" γράφει ότι η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου έχει ζητήσει προσφορές από τα χρηματιστηριακά γραφεία, για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου της που ανέρχεται στα 26 εκ. λίρες και το οποίο στοχεύει να επενδύσει σε κρατικά χρεώγραφα, μέσα στις προσεχείς εβδομάδες. Αλλού γράφει ότι η γαλακτοβιομηχανία Κρίστης συμφώνησε με δανέζικη εταιρεία για κατασκευή χαλλουμιού από την πρώτη, γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη της.

(ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Wednesday, 13 August 1997 - 6:24:39 UTC