Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-08-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,19/08/1997 (ΚΥΠΕ) Η φημολογούμενη αποχώρηση του ΔΗΚΟ από τη συγκυβέρνηση μετά τις χθεσινές δηλώσεις Κυπριανού, η χθεσινή συνάντηση Κόρντοβεζ με τον Βρετανό Υφυπουργό Εξωτερικών στο Λονδίνο και οι προσπάθειες για καθορισμό των κινήσεων της πλευράς μας μετά το ναυάγιο του Μοντρέ, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Ο "Αγών" κάτω από τον τίτλο "Υπάρχει θέμα αποχώρησης από την κυβέρνηση", αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις Κυπριανού, σύμφωνα με τις οποίες η βάση του ΔΗΚΟ ζητεί αποχώρηση από τη συνεργασία και εκτιμά ότι αυτή είναι ζήτημα χρόνου, ίσως και μερικών ημερών. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σήμερα ολοκληρώνεται η διαδικασία επιλογής των Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς, και τα ονόματα των επιτυχόντων θα ανακοινωθούν σήμερα ή το αργότερο αύριο.

Η "Αλήθεια" αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Βρετανού Υφυπουργού Εξωτερικών, Νταγκ Χέντερσον, σύμφωνα με τις οποίες καταλογίζεται στην τουρκική κυβέρνηση η ευθύνη για το ναυάγιο των συνομιλιών του Μοντρέ, ενώ εκφράζεται η πρόθεσή του να επισκεφθεί την Αγκυρα για να τονίσει τις υποχρεώσεις της Τουρκίας για λύση. Αλλού αναφέρεται σε εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων, σύμφωνα με τις οποίες το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν είναι διατεθειμένο να καταδικάσει την Τουρκία για την αποτυχία των συνομιλιών.

Η "Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Δύο μάνες νεκρές μέσα σε δύο μέρες", αναφέρεται στο θάνατο δύο νεαρών μητέρων, της Χρύσως Τράντα και της Παναγιώτας Τουλούπη κατά τις δυο τελευταίες ημέρες από την ανίατη ασθένεια, αφήνοντας στην ορφάνια, τέσσερα ανήλικα παιδιά. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στο θάνατο του δασοφύλακα, Παύλου Ιησού, στο Ισραήλ, όπου είχε μεταφερθεί για θεραπεία και γράφει ότι η κηδεία του θα γίνει σήμερα δημοσία δαπάνη στον Ιερό Ναό του Σωτήρος στο συνοικισμό Ανθούπολης.

Η "Σημερινή" γράφει ότι ενόψει της αυριανής συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας, βρίσκεται σε εξέλιξη διπλωματική εξόρμηση της Αθήνας, και ότι το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη συνεννόηση με την Αθήνα, προβαίνει σε ανάλογες ενέργειες. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών, Υβ Ντουτριό, σύμφωνα με τις οποίες η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πρέπει να γίνει "προς όφελος μιας ενοιποιημένης νήσου".

Ο "Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Κρίσιμες αποφάσεις από Αθήνα - Λευκωσία", γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, επίκειται η λήψη νέων κοινών αποφάσεων από τις ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου και αναφέρεται στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αναλάβει διεθνή εκστρατεία για καταγγελία και κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας. Αλλού γράφει ότι οι έρευνες της Αστυνομίας για το φόνο του Τ/Κ Νετζίπ, επεκτάθηκαν και στις φυλακές.

Η "Χαραυγή" αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ κατά την οποία ο ΓΓ του κόμματος προέβη σε ενημέρωση για τις συνομιλίες του Μοντρέ, και στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά, στην οποία τονίζεται ότι το κύριο καθήκον της στιγμής είναι ο αγώνας για αποτροπή της οριστικής διχοτόμησης. Σε άλλο σημείο γράφει ότι άρχισαν χθες και συνεχίζονται σήμερα, οι εγγραφές των φοιτητών που εξασφάλισαν θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση του Κόρντοβεζ με το Βρετανό Υφυπουργό Εξωτερικών και στις δηλώσεις του μεν πρώτου ότι το αποτέλεσμα του Μοντρέ δεν θα πλήξει την όλη διαδικασία, του δε δεύτερου ότι η Τουρκία έχει ευθύνη για επίλυση του Κυπριακού. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή έκκληση της Ευρωπαϊκή Ενωσης διά του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιοάο Βάλε ντε Αλμέϊντα, προς τις δυο πλευρές στην Κύπρο για επίλυση του Κυπριακού.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Tuesday, 19 August 1997 - 7:24:39 UTC