Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-08-20

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,20/08/1997 (ΚΥΠΕ) Η σημερινή συζήτηση του Κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι προσπάθειες του διεθνούς Οργανισμού για διάσωση του διαλόγου και η χθεσινή σύλληψη δυο Ε/Κ που προσπαθούσαν να μεταφέρουν αιγοπρόβατα από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Ο "Αγών" κάτω από τον τίτλο "Οπλισμός της ΤΜΤ στα χέρια ανθρώπων του υποκόσμου" αναφέρεται σε πληροφορίες της Αστυνομίας, σύμφωνα με τις οποίες άτομα που δραστηριοποιούνται στο χώρο του υποκόσμου, αγόρασαν οπλισμό από μέλη της Τ/κ οργάνωσης ΤΜΤ, ο οποίος φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί σε εγκληματικές ενέργειες και δολοφονίες. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκου Κόση, οι έρευνες για τη δολοφονία του Τ/Κ Νετζίπ, βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο.

Η "Αλήθεια" αναφέρεται στη σημερινή συζήτηση του Κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ και γράφει ότι η Ε/κ πλευρά προσβλέπει στην αντικειμενικότητα του Συμβουλίου για απόδωση ευθυνών στην Τ/κ πλευρά, για το ναυάγιο των συνομιλιών του Μοντρέ. Σε άλλο σημείο γράφει ότι οι δράστες της παράνομης μεταφοράς 106 κατσίκων από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, που συνελήφθησαν χθες, πέρασαν μέσα από ναρκοπέδιο για να αποφύγουν τη σύλληψή τους, το οποίο όμως είχε αχρηστευθεί μερικώς.

Η "Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Εξάρθρωση σπείρας λαθρεμπόρων", αναφέρεται στη χθεσινή σύλληψη δύο ατόμων που προσπαθούσαν να μεταφέρουν αιγοπρόβατα από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές και γράφει ότι πίσω από την υπόθεση φαίνεται να κρύβεται ο Τ/Κ Ερκάν Εϊμές, ο οποίος και παλαιότερα είχε συλληφθεί από την Αστυνομία. Αλλού αναφέρεται στη συνέντευξη του Βρετανού Αντιπροσώπου για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ στον Ε/κ ραδιοσταθμό του Λονδίνου LGR, στην οποία δηλώνει ότι δε θα ασκηθούν πιέσεις στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και την Αγκυρα.

Η "Σημερινή" αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μανώλη Χριστοφόδη με τις οποίες καλεί τα ΗΕ να υιοθετήσουν νέα προσέγγιση και νέα μεθοδολογία, καθότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα, είναι ξεπερασμένη και ατελέσφορη. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στη συνέντευξη του Τούρκου Αντιπροέδρου Μπουλέντ Ετζεβίτ στη Χουριέτ, στην οποία ο Πρωθυπουργός της εισβολής ισχυρίστηκε ότι η Κύπρος έχει καταστεί στρατιωτική και οικονομική βάση της Ρωσίας.

Ο "Φιλελεύθερος", στο κύριο θέμα του, γράφει ότι ενδείξεις πείθουν ότι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας δεν έχουν πρόθεση καταλογισμού ευθύνων για το αδιέξοδο στο Κυπριακό και ότι οι δύο χώρες δεν εκδηλώνουν διάθεση άσκησης πιέσεων προς την Τουρκία, με σκοπό τον πειθαναγκασμό της. Σε άλλο θέμα, αναφέρει ότι η Αστυνομία κατάφερε να εξασφαλίσει σημαντικά στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι η δολοφονία του Τουρκοκύπριου Τζιάν Νετζίπ έγινε από άτομο που ήρθε από τα κατεχόμενα, πράγμα που σημαίνει την άμεση ανάμιξη στο φόνο των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της, γράφει ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ δήλωσε στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό του Λονδίνου ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα συνεχίσουν με τη διαδικασία ετοιμασίας των νομικών εγγράφων που θα αποτελέσουν τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Αλλού γράφει ότι οι αντιδράσεις του ΔΗΚΟ έχουν ενταθεί ως αποτέλεσμα της κατάληξης των συνομιλιών στο Τράουτμπεκ και το Μοντρέ, των δηλώσεων στελέχων του ΔΗΣΥ αναφορικά με τον Εθνάρχη Μακάριο και της συμπεριφοράς του Προεδρικού που δεν έδειξε να σέβεται τη συνεργασία του με το ΔΗΚΟ.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ο διεθνής παράγοντας προσπαθεί να υποβαθμίσει το βάρος του ναυαγίου των συνομιλιών του Μοντρέ και αναφέρεται στις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, Τζέϊμς Ρούμπιν, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι συνομιλίες ήταν χρήσιμες. Αλλού αναφέρεται στο κλίμα έντασης που επεκράτησε χθες κατά τη δίκη των Βρετανών στρατιωτών που κατηγορούνται ότι ξυλοκόπησαν συμπατριώτες τους τουρίστες και γράφει ότι αντηλλάγησαν βαριά λόγια μεταξύ υπεράσπισης και μιας εκ των μαρτύρων.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧΚ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Wednesday, 20 August 1997 - 6:24:40 UTC