Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-08-22

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,22/08/1997 (ΚΥΠΕ) Η οργή Ντενκτάς για τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η έκφραση ικανοποίησης από την Ε/κ πλευρά και οι εκτιμήσεις κομμάτων γύρω από τους χειρισμούς του Προέδρου Κληρίδη στο Μοντρέ, κυριαρχούν στο σημερινό Κυπριακό Τύπο.

Ο "Αγών" αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ και γράφει ότι το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι, το κόμμα επικρίνει τον Πρόεδρο Κληρίδη για χειρισμούς που έκανε κατά τη διάρκεια των απευθείας συνομιλιών και ιδιαίτερα για την αποδοχή των εγγράφων Κόρντοβεζ. Σε άλλο σημείο γράφει ότι χθες συναντήθηκαν Κόρντοβεζ και Χόλμπρουκ στη Νέα Υόρκη και συμφώνησαν να παραμείνουν σε συνεχή επαφή, με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας για λύση του Κυπριακού.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Εξοργισμένος ο Ντενκτάς με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και απειλεί να μην ξανασυμμετάσχει σε συνομιλίες", γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης αντέδρασε με απειλές στην καταδικαστική για τον ίδιο δήλωση του Συμβουλίου, ενώ διπλωμάτες διαπιστώνουν αποφασιστική μετακίνηση στη νοοτρπία του τελευταίου. Σε άλλο σημείο αναφέρεται σε εκτιμήσεις σεισμολόγων ότι η περιοχή της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου, βρίσκεται σε περίοδο αυξημένης σεισμικότητας.

Η "Μάχη" αναφέρεται στην αυτοκτονία του ανώτερου υπαλλήλου του Υπουργείου Εξωτερικών, 49χρονου Μιλτιάδη Σελίπα και γράφει ότι ο αυτόχειρας οδηγήθηκε στην πράξη του, επειδή κυριεύτηκε από φόβο ότι έπασχε από σοβαρή και ανίατη ασθένεια. Σε άλλο σημείο, γράφει ότι αναφορικά με την πρόσφατη υπόθεση λαθρεμπορίου αιγοπροβάτων, η Αστυνομία προέβη σε δυο νέες συλλήψεις, ενώ σήμερα δεν αποκλείεται και άλλη, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των συλληφθέντων σε έξι.

Η "Σημερινή" γράφει ότι ενώ η Λευκωσία είναι ικανοποιημένη από τη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς εξεμάνη και απαντά με απειλές στις υποδείξεις του Συμβουλίου. Σε άλλο σημείο, γράφει ότι το Υπουργείο Παιδείας επέδωσε χθες την αναθεωρημένη του πρόταση για τα κρατικά ινστιτούτα, της οποίας η κυριότερη πρόνοια είναι η μείωση του ποσού των διδάκτρων για κάθε μάθημα από τις 184 λίρες που είχε στην αρχή καθοριστεί, στις 160, ενώ η αντιμισθία των καθηγτών αυξάνεται σε 15 λίρες την ώρα.

Ο "Φιλελεύθερος" αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών προς την εφημερίδα, σύμφωνα με τις οποίες το Υπουργείο του ετοίμασε έγγραφο με συγκεκριμένες και εναλλακτικές αποφάσεις αντενεργειών, για την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων τουρκικών απειλών τόσο για την ενταξιακή πορεία, όσο και για την ενσωμάτωση των κατεχομένων. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να παραχωρήσει αυξήσεις στα παρεμφερή ωφελήματα των δημοσίων υπαλλήλων, υπό μορφή χορηγίας.

Η "Χαραυγή" αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του μέλους του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, Αντρου Κυπριανού, με τις οποίες καλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει κάποιες ευθύνες άσκησης πραγματικών πιέσεων, ακόμα και πειθαναγκασμού του Ντενκτάς και της Αγκυρας. Σε άλλο σημείο, αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις Λυσσαρίδη, με τις οποίες ο ίδιος καταδικάζει τις δηλώσεις Ερωτοκρίτου για το Μακάριο και εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο η ηγεσία του ΔΗΣΥ, αντιμετώπισε το θέμα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στη χθεσινή διάσκεψη Τύπου του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη, στην οποία ο ίδιος κατηγορεί τον Πρόεδρο Κληρίδη ότι ενώ διαβεβαίωνε το Εθνικό Συμβούλιο πως δε θα αποδεχόταν τα έγγραφα Κόρντοβεζ χωρίς ορισμένες τροποποιήσεις, εντούτοις τα αποδέχθηκε. Σε άλλο σημείο, γράφει ότι το ΡΙΚ και η Λαϊκή Τράπεζα καταλήγουν σε συμφωνία αναφορικά με το Ραδιομαραθώνιο, γεγονός που εξασφαλίζει τελικά την πραγματποίησή του και φέτος.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" αναφέρεται στην οργή που προκάλεσε στον Ντενκτάς η δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας και γράφει ότι από την άλλη πλευρά, η κυπριακή κυβέρνηση χαιρέτισε τη δήλωση, ενώ ο Πρόεδρος Κληρίδης αισθάνεται ικανοποιημένος από τη στάση του ΟΗΕ. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στις κινητοποιήσεις των Βαρωσιωτών και στην επίδοση ψηφίσματος προς τις πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)
(Γ.Γ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Friday, 22 August 1997 - 8:24:41 UTC