Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-08-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,21/08/1997 (ΚΥΠΕ) Η χθεσινή σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά την οποία έγινε ενημέρωση σχετικά με τις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, η απόδοση ευθυνών για το ναυάγιο στην τουρκική πλευρά και η διαμάχη των κομμάτων γύρω από τους χειρισμούς αναφορικά με το έγγραφο Κόρντοβεζ, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" γράφει ότι επιβεβαιώνεται η ενταξιακή πορεία της Κύπρου με την επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, το οποίο προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), προς την Τουρκία, με την οποία η Ενωση δηλώνει ότι θα τηρηθεί ό,τι προβλέπει η συμφωνία της 6ης Μαρτίου, 1995. Προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών και Αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ, Ντίνου Μιχαηλίδη, ότι αν Κληρίδης και Κυπριανού είναι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές, τότε οι Υπουργοί του ΔΗΚΟ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Το Συμβούλιο Ασφαλείας απέδωσε ευθύνες στον Ντενκτάς και εύσημα στον Κληρίδη", γράφει ότι αυτό συνέβη γιατί απέδωσαν οι κινητοποιήσεις των διπλωματικών αποστολών Κύπρου και Ελλάδας, ενώ τα Ηνωμένα Εθνη εκφράζουν απογοήτευση για το Μοντρέ, αλλά και αποφασιστικότητα για το μέλλον. Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ ανεβάζει τους τόνους, δίνοντας συνέχεια στη διαμάχη του με την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ, γύρω από το έγγραφο Κόρντοβεζ που δόθηκε στο Μοντρέ.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Ο Μαλτέζος καρφώνει τον Στέλιου", αναφέρεται στη σύλληψη του τελευταίου σχετικά με την υπόθεση λαθρεμπορίου αιγοπροβάτων με τα κατεχόμενα και γράφει ότι τα αιγοπρόβατα θα κατέληγαν στην κυπριακή αγορά. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στην απάντηση του Ελλαδίτη Κυβερνητικού Εκπροσώπου στις πρόσφατες δηλώσεις Ετζεβίτ, ότι αυτές έγιναν για εσωτερική κατανάλωση, αλλά, ωστόσο, δυσχεραίνουν σοβαρά τις δυνατότητες εφαρμογής του κειμένου της Μαδρίτης.

Η "Σημερινή" γράφει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της, τα Ηνωμένα Εθνη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αναφορικά με την προετοιμασία εγγράφων - νομικών κειμένων, για τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού και ότι δυο συνταγματολόγοι, στη Γραμματεία του ΟΗΕ, εργάζονται για την ετοιμασία κειμένων, κυρίως για τις συνταγματικές πτυχές. Αλλού γράφει ότι τα Δημοτικά Σχολεία αρχίζουν μαθήματα στις 8 Σεπτεμβρίου, ενώ τα μαθήματα στη Μέση Εκπαίδευση αρχίζουν στις 10 Σεπτεμβρίου.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αθήνας, ενδεχόμενη επιμονή της κατοχικής πλευράς στην απαίτηση για αναστολή των ενταξιακών διαδικασιών, θα επιφέρει την οριστική ανακοπή των Τουρκο - Κοινοτικών σχέσεων και ειδικότερα την απενεργοποίηση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Παιδείας θα γνωστοποιήσει σήμερα, σε ΟΕΛΜΕΚ και οργανωμένους γονείς, την τελική του πρόταση αναφορικά με τα κρατικά ινστιτούτα, το ύψος των διδάκτρων και την αντιμισθία των καθηγητών.

Η "Χαραυγή" αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη στο Τρόοδος, σύμφωνα με τις οποίες το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να αποφασίσει τί θα πράξει αν συνεχιστεί η τουρκική αδιαλλαξία, διότι σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό. Σε άλλο σημείο αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις Χριστόφια, ο οποίος είπε ότι η προσοχή όλων πρέπει να επικεντρωθεί στο πώς αντιμετωπίζονται τα διχοτομικά τετελεσμένα, τα οποία είναι επί θύραις και να μην προσπαθούμε να λοιδορούμε ο ένας τον άλλο.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασαν χθες την απογοήτευσή τους για την έλλειψη προόδου στις πρόσφατες απευθείας συνομιλίες, ότι επιδοκίμασαν τη στάση του Προέδρου Κληρίδη και εξέφρασαν ανησυχία για τη στάση της τουρκικής πλευράς. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στη δίκη των πέντε Βρετανών στρατιωτών, που κατηγορούνται για ξυλοδαρμό συμπατριωτών τους τουριστών, και γράφει ότι μία εκ των μαρτύρων ανέφερε στο Δικαστήριο πως, πριν από το επεισόδιο, ο ένας από τους στρατιώτες της έκανε ανήθικη πρόταση.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Thursday, 21 August 1997 - 7:24:40 UTC