Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-08-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,26/08/1997 (ΚΥΠΕ) Οι εφημερίδες σήμερα προβάλλουν δηλώσεις που έγιναν στο πλαίσιο του 10ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, που άρχισε χθες στη Λευκωσία. Δημοσιεύουν, επίσης, τις απειλές του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για πόλεμο, την επίσκεψη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή στην Κύπρο και άλλα εσωτερικά θέματα.

"Ο Αγών" γράφει ότι οι Τούρκοι άνοιξαν πριν από δύο περίπου μήνες τάφο στα κατεχόμενα και μετακίνησαν τα οστά που βρίσκονταν σ' αυτόν σε άλλη περιοχή, πράγμα που προκαλεί υποψίες στην Ε/κ πλευρά. Γράφει, επίσης, ότι ο Ντενκτάς συνεχίζει τις προκλητικές του δηλώσεις γύρω από την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, απειλώντας μάλιστα με πόλεμο.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι εντείνεται η προσπάθεια της Αγκυρας να σταματήσει από τη μια τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου και από την άλλη να εξασφαλίσει κάποια προοπτική δικής της ένταξης. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του και ο ίδιος προσωπικά θα αφιερώσουν όλες τους τις δυνάμεις ώστε να βοηθήσουν να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό.

"Η Μάχη" γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας στην έναρξη του 10ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, έστειλε το μήνυμα ότι δεν αποτελεί αυτοσκοπό η αναγνώριση ευθυνών για τη στασιμότητα του Κυπριακού και κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη και τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις να επιβάλουν κυρώσεις για να καμφεί η αδιαλλαξία της Αγκυρας. Γράφει, επίσης, ότι η διαρροή πληροφοριών για εγκατάλειψη της υποψηφιότητας Γιώργου Ιακώβου στις προεδρικές εκλογές έγινε από ηγετικά στελέχη του ΑΚΕΛ.

Η "Σημερινή" αναφέρεται σε δήλωση του κ. Κασουλίδη ότι η κατάρρευση στον δεύτερο γύρο των συνομιλιών δεν επιβάλλει αλλαγή στρατηγικής και ότι το Εθνικό Συμβούλιο μπορεί να προχωρεί σε διορθωτικές κινήσεις όταν χρειάζεται. Γράφει, επίσης, ότι μαθητές και καθηγητές αναμένεται να αντιμετωπίσουν σοβαρότατα προβλήματα στέγασης των σχολείων τους τη νέα χρονιά που αρχίζει σε λίγες μέρες.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη και θα εκδηλωθούν κατά τις επόμενες βδομάδες εντονότερες αμερικανικές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με στόχο να καμφθούν οι αντιδράσεις της Τουρκίας όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Αναφέρεται, επίσης, σε δήλωση του κ. Κασουλίδη ότι οι ρωσικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι S - 300 θα έλθουν και θα εγκατασταθούν στην Κύπρο, όπως αποφασίστηκε.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας στο Συνέδριο των Αποδήμων, είπε ότι το Εθνικό Συμβούλιο πρέπει να συζητήσει σε βάθος τις εξελίξεις στο Κυπριακό και να καθορίσει σαφή στρατηγική για αντιμετώπιση επαπειλούμενων νεών τετελεσμένων από την Τουρκία. Γράφει, επίσης, ότι τροχιοδρομούνται διεργασίες ώστε να πληρωθεί αμέσως, ενόψει των προεδρικών εκλογών, η θέση του αρχηγού της Αστυνομίας, μετά την αφυπηρέτηση του νυν αρχηγού του Σώματος, Πανίκου Χατζηλοϊζου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι 150 αντιπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων από τις δύο κοινότητες θα συναντηθούν στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας την 1ην Σεπτεμβρίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης. Γράφει, επίσης, ότι κατηγορήθηκαν χθες τρία άτομα σε σχέση με την υπόθεση λαθρεμπορίου ζώων από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Tuesday, 26 August 1997 - 7:24:39 UTC