Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-08-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,27/08/1997 (ΚΥΠΕ) Οι δηλώσεις του Ιταλού Υπουργού Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι για δυο κράτη και δυο οντότητες στην Κύπρο, η νέα καταδίκη των τουρκικών απειλών εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η νέα ένταση στις σχέσεις ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ ύστερα από τις χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δε θα εξαγγείλει υποψηφιότητα κάτω από πιέσεις ή απειλές, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Ο "Αγών" αναφέρεται στην υπόθεση Καρφοπούλου, της Ελλαδίτισσας που διεκδικεί τα δύο της παιδιά που βρίσκονται τώρα στην Κύπρο και γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, τα Υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου αντάλλαξαν επιστολές σε έντονο ύφος και με υπονοούμενα για την υπόθεση. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με με χθεσινές δηλώσεις τους, Χριστόφιας και Βασιλείου επιβεβαιώνουν τα όσα λέει ο Πρόεδρος Κληρίδης για τα γεγονότα γύρω από το έγγραφο Κόρντοβεζ.

Η "Αλήθεια" Κάτω από τον τίτλο "Νέα καταδίκη από Ευρωπαϊκή Ενωση των τουρκικών εκβιασμών για τις ενταξιακές", αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση της λουξεμβουργιανής Προεδρίας, στην οποία χαρακτηρίζεται ως "μη αποδεκτή" η προϋπόθεση του παγώματος της διαδικασίας ένταξης, για συνέχιση των συνομιλιών. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις Λαμπέρτο Ντίνι, όπου ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών μιλούσε για δυο κυβερνήσεις και δυο οντότητες στην Κύπρο.

Η "Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Ορμησε να κόψει τον πατέρα του με αλυσοπρίονο", αναφέρεται στο προψεσινό επεισόδιο κατά το οποίο ο Μιχάλης Καμαρλίγκος από τη Σταυροκόννου, καταδίωκε τον πατέρα του με αλυσοπρίονο, επειδή δεν του έδωσε το ποσό των 26 χιλ. λιρών που του ζητούσε, για να αγοράσει αυτοκίνητο. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το Κόμμα των Ενωμένων Δημοκρατών βρίσκεται στα πρόθυρα της διάσπασης.

Η "Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Αναγνώριση του ψευδοκράτους ζητά η Ιταλία", αναφέρεται στις χθεσινές αιφνιδιαστικές δηλώσεις Λαμπέρτο Ντίνι, με τις οποίες κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος και την Ευρωπαϊκή Ενωση να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες και με τις δυο πλευράς στην Κύπρο. Σε άλλο σημείο γράφει ότι χθες δημιουργήθηκε νέα ένταση στις σχέσεις ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ, ύστερα από τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν πρόκειται να εξαγγείλει υποψηφιότητα, υπό καθεστώς πίεσης ή απειλής.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι οι απειλές Ντενκτάς στοχεύουν σε υπονόμευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου, ενώ οι Τούρκοι θέλουν τη δημιουργία συνθηκών κρίσεως, με την Αθήνα και τη Λευκωσία, για να μεθοδεύουν αποτρεπτικές ενέργειες και μέτρα. Σε άλλο σημείο γράφει ότι με μεσολάβηση της Αμερικανικής Πρεσβείας, διευθετείται για την ερχόμενη Παρασκευή, επίσκεψη στα κατεχόμενα αποδήμων οι οποίοι είναι κάτοχοι αμερικανικών διαβατηρίων και επιθυμούν τέτοια επίσκεψη.

Η "Χαραυγή" αναφέρεται σε δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία οι εκτιμήσεις του κυπριακού λαού για τη διακυβέρνηση Κληρίδη στο εθνικό θέμα, την εσωτερική διακυβέρνηση και την οικονομία, είναι από πολύ αρνητικές μέχρι μέτριες. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σύμφωνα με δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν συμμερίζεται τις απόψεις των πολιτικών αρχηγών και γι' αυτό δεν προχωρεί στη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ζεύγος Βρετανών που ομολόγησε ότι η καταγγελία για βιασμό που είχε κάνει ήταν ψευδής, τώρα υποστηρίζει ότι πράγματι υπήρξε βιασμός και ότι την ομολογία τους ήταν αποτέλεσμα πιέσεων εκ μέρους της Αστυνομίας. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σύμφωνα με μαρτυρία κατά τη χθεσινή δίκη των πέντε Βρετανών που κατηγορούνται για ξυλοδαρμό συμπατριωτών τους τουριστών, οι τρεις από τους κατηγορούμενους έχουν άλλοθι.

Η αγγλόφωνη "Financial Mirror" γράφει ότι οι τιμές στο Χρηματιστήριο συνεχίζουν από τα μέσα του παρόντος μηνός, την αργή αλλά σταθερή τους άνοδο, ανεβάζοντας χθες το γενικό δείκτη τιμών στις 76,91 μονάδες. Σε άλλο σημείο αναφέρεται σε δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το κοινό πιστεύει ότι η παρούσα κατάσταση της οικονομίας είναι μέτρια, ενώ ένας στους τρεις πιστεύει ότι η Κύπρος δεν θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πριν επιλυθεί το κυπριακό πρόβλημα.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Wednesday, 27 August 1997 - 7:24:40 UTC