Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-09-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,07/09/1997 (ΚΥΠΕ) Το στερνό αντίο του βρετανικού λαού και όλης της ανθρωπότητας στην κηδεία της αδικοχαμένης Πριγκίπισσας της Ουαλίας, Νταϊάνα, δηλώσεις για τους S - 300 και οι συνεχιζόμενες εκδηλώσεις χαράς από την ανάληψη της Ολυμπιάδας του 2004 από την Αθήνα, δεσπόζουν στη σημερινή ειδησεογραφία του κυπριακού Τύπου.

"Ο Αγών" στο κύριο θέμα του γράφει ότι οι ΗΠΑ ενεργοποιήθηκαν με στόχο να πετύχουν τη ματαίωση της παρουσίας στην Κύπρο και της συμμετοχής ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών στην ετήσια άσκηση της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος". Ο Πρόεδρος Κληρίδης, προσθέτει, απέρριψε τη σχετική πρόταση των ΗΠΑ. Γράφει ότι σύσσωμο το βρετανικό έθνος αποχαιρέτισε χθες με εκδηλώσεις λατρείας την Πριγκίπισσα της καρδιάς και Πρέσβειρα των φτωχών, Νταϊάνα, η οποία τάφηκε σε νησάκι στη μέση μιας λίμνης που ανήκει στην οικογένειά της.

Η "Αλήθεια" στο πρωτοσέλιδό της γράφει ότι μεγάλες οικονομικές αλλά και πολιτικές διαστάσεις για την Ελλάδα και γενικότερα τον Ελληνισμό, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού, δίνει η απόφαση της ΔΟΕ να αναθέσει την Ολυμπιάδα του 2004 στην Αθήνα. Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι τώρα δεν χωρούν τουρκικοί εκβιασμοί σε βάρος της Ελλάδας, προσθέτει, ενώ 120.000 θέσεις εργασίας θα ανακουφίσουν τους Ελληνες από τα μέτρα λιτότητας. Προβάλλει προειδοποιήσεις προς ΗΠΑ του Τούρκου Υπουργού Προεδρίας, Σιουκρού Γκιουρέλ, ότι η Τουρκία δεν θα ανεχθεί εξοπλισμό της Κύπρου με τους αντιαεροπορικούς πυραύλους S - 300.

"Η Μάχη" επικαλούμενη αποκλειστικές πληροφορίες τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της "Οριστικά το Νιόβρη κατεβαίνει ο Κληρίδης". Γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης πήρε πρόσφατα απόφαση με στενούς συνεργάτες του να εξαγγείλει οριστικά στα τέλη Νοεμβρίου την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 1998. Την ερχόμενη βδομάδα, προσθέτει, θα ενημερώσει σχετικά τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Σπύρο Κυπριανού. Γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης παρέδωσε χθες τους πρώτους εκατόν τίτλους ιδιοκτησίας οικοπέδων σε δικαιούχους πρόσφυγες, σε συνοικισμούς αυτοστέγασης. Τα προσφυγικά σπίτια, γράφει, ανέρχονται σε 26.000.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα της γράφει ότι χαώδης κατάσταση επικρατεί στον τομέα της συντήρησης του κρατικού ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Μετά από ελέγχους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, προσθέτει, έγιναν σοβαρές καταγγελίες για ζημιές εκατομμυρίων λιρών στον κρατικό εξοπλισμό, λόγω μη κανονικής συντήρησής του. Δύο κράτη με χαλαρή σύνδεση θέλει ο Ντενκτάς, γράφει, επικαλούμενη έκθεση ξένου διπλωμάτη που παρακολούθησε τις απευθείας συνομιλίες στο Μοντρέ. Αναφέρεται ακόμη στο στερνό αντίο στην Νταϊάνα, με κηδεία που καθήλωσε ολόκληρο τον πλανήτη.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ξεκαθάρισε σαφέστατα ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί με την προεδρολογία, ενόσω βρίσκονται μπροστά του σημαντικά θέματα της Κύπρου. Αυτό ήταν το μήνυμα που έδωσε την Πέμπτη στον Σπύρο Κυπριανού, ο οποίος έριξε μεν το γάντι σε τρεις βασικούς άξονες στον Πρόεδρο αποφεύγοντας, όμως, να απαιτήσει απαντήσεις και να θέσει χρονοδιαγράμματα, προσθέτει. Γράφει ότι ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, με επιστολή του στον Κοινοτικό Επίτροπο Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, έστειλε το μήνυμα ότι μια σταθερή στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ένταξη της Κύπρου αποτελεί την καλύτερη δυνατή συμβολή στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό. Συμπαράσταση στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, γράφει, από τον Αμερικής Σπυρίδωνα, ο οποίος μιλά για απελευθέρωση των εδαφών μας.

Η "Χαραυγή" προβάλλει αποκλειστική συνέντευξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος υποστηρίζει ότι η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Γιώργου Ιακώβου είναι υποψηφιότητα νίκης κι ότι αλλαγή διακυβέρνησης ζητούν δεξιοί, κεντρώοι και αριστεροί. Σε άλλη είδηση γράφει ότι το ερχόμενο δεκαήμερο θα είναι καθοριστικό για τη συνεργασία ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ και προβάλλει δηλώσεις του Βουλευτή ΔΗΚΟ Πάφου, Νίκου Πιττοκοπίτη ότι "αν ο ΔΗΣΥ δεν υποστηρίξει τον υποψήφιο του ΔΗΚΟ, τότε το Φλεβάρη θα καταστούν ανενεργοί". Το ερχόμενο Σάββατο η κηδεία της Μητέρας Τερέζας, γράφει.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της "Αντίο στη Νταϊάνα", η χθεσινή κηδεία της οποίας, γράφει, απέδειξε ότι ήταν η "Πριγκίπισσα του λαού". Γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση ζητά λεπτομέρειες για φερόμενη κακομεταχείριση Κυπρίων πολιτών από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Τα Νέα" γράφει ότι και οικονομική ισότητα των Τ/Κ ζητεί τώρα η τουρκική πλευρά, ως προϋπόθεση για επίλυση του Κυπριακού. Επικαλούμενη πληροφορίες από την Αγκυρα για πενταετές πρόγραμμα οικονομικής ισότητας των Τ/Κ, που ετοίμασε η τουρκική κυβέρνηση, γράφει ότι θα ζητηθεί όπως αυτό τεθεί υπό την αιγίδα του διεθνούς παράγοντα. Γράφει ότι το κόμμα Δημοκρατικής Αριστεράς της Ιταλίας, σε απαντητική επιστολή του ΓΓ του ΑΚΕΛ, τονίζει ότι υποστηρίζει λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ κι ότι δεν αναγνωρίζει δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο.

(ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΚΝ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Sunday, 7 September 1997 - 10:24:42 UTC