Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-09-06

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,06/09/1997 (ΚΥΠΕ) Ο θρίαμβος της Ελλάδας για ανάληψη της διεξαγωγής της Ολυμπιάδας του 2004 και οι πανηγυρικές εκδηλώσεις που προκάλεσε η απόφαση αυτή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Κύπρο, η κηδεία της Πριγκίπισσας Νταϊάνα που θα γίνει το μεσημέρι, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και οι διαβουλεύσεις των κομμάτων αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές του 1998, είναι τα βασικά θέματα που δεσπόζουν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" στο κύριο του θέμα, το οποίο στεγάζεται υπό τον τίτλο, "Αθήνα, νυν και αεί", αναφέρεται στο θρίαμβο της Ελλάδας, η οποία επιλέγηκε από τη ΔΟΕ να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, κάνοντας το όνειρο των Ελλήνων πραγματικότητα. Αλλού αναφέρεται στη κηδεία της αδικοχαμένης Πριγκίπισσας Νταϊάνα, που θα γίνει σήμερα το μεσημέρι. Οπως αναφέρεται, τους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας αναμένεται να κατακλύσουν εκατομμύρια άτομα, για να συνοδεύσουν την Πριγκίπισσα στην τελευταία της κατοικία.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Θρίαμβος - Δικαίωση" και με υπότιτλο "Πανηγυρίζει ο Ελληνισμός", γράφει για τη νίκη της Αθήνας στη διεκδίκηση των Ολυμπιακών αγώνων και σημειώνει ότι οι λεγόμενοι "αθάνατοι" της ΔΟΕ αποκατέστησαν την εις βάρος μας αδικία που έγινε το 1990 στο Τόκιο. Σε άλλη είδηση, η εφημερίδα αναφέρεται στο θάνατο της Μητέρας Τερέζα, η οποία είχε κερδίσει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, για τη βοήθεια που προσέφερε τόσα χρόνια στους φτωχούς της Ινδίας. Η μοναχή Τερέζα πέθανε χθες σε ηλικία 87 χρόνων, από ανακοπή καρδιάς.

"Η Μάχη" στο κύριο της θέμα προβάλλει, με τη σειρά της, τη μεγάλη στιγμή της Αθήνας κάτω από το τίτλο "Ολυμπιονίκης η Αθήνα", και με την ελληνική σημαία τυπωμένη στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας. Το δημοσίευμα τονίζει την άψογη δουλειά της ελληνικής αντιπροσωπείας. Αλλού, γράφει ότι ένα από τα σενάρια που μελετώνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, σε συνεννόηση με την αμερικανική κυβέρνηση, προβλέπει "παράλληλες διαπραγματεύσεις ένταξης με τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους". Η εφημερίδα αναφέρει ότι την αποκάλυψη αυτή έκανε το περιοδικό "Survival" του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.

"Η Σημερινή" αναφέρεται και αυτή στο κύριο θέμα της με τη νίκη της Αθήνας κάτω από τον τίτλο "Θρίαμβος του Ελληνισμού και του Ολυμπισμού". Σε άλλη είδηση που αφορά στο Κυπριακό γράφει ότι η Λευκωσία υιοθετεί τη τακτική του "σφυροκοπήματος", που θα εφαρμόσει ως διαδικασία ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στο Κυπριακό. Η διαδικασία αυτή, γράφει το δημοσίευμα, θα στοχεύει μέχρι τέλους στην επίτευξη συμφωνίας στις διάφορες πτυχές του Κυπριακού. Η εφημερίδα αναφέρει ότι αυτό συνάγεται από τις χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Μανώλη Χριστοφίδη.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι "Οι Ολυμπιακοί επιστρέφουν στην πατρίδα τους" κι αναφέρεται σε ξέφρενα πανηγύρια σε Ελλάδα και Κύπρο για την απόφαση της ΔΟΕ. Κάτω από τον κύριο τίτλο "Πολεμικά σενάρια στο αμερικανικό Πεντάγωνο", αναφέρεται στο ενδεχόμενο να ξεσπάσει πόλεμος στο Αιγαίο και στην Κύπρο για τους ρωσικούς πυραύλους. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, αυτό περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων σεναρίων σε μελέτη αμερικανικού ιδιωτικού οργανισμού, τον οποίο χρησιμοποιεί το Υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, για να διαμορφώσει την πολιτική του στην περιοχή. Αλλη είδηση αναφέρεται στα μέτρα που θα πάρει το Υπουργείο Γεωργίας, με στόχο να αντιμετωπιστεί το τραγικό πρόβλημα έλλειψης νερού στα φράγματα της Κύπρου.

Η "Χαραυγή" έχει τιτλοφορεί το κύριο της θέμα "Αθήνα - Ολυμπιάδα 2004". Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να αγνοήσει τις τουρκικές απειλές και τις αμερικανικές πιέσεις, για τους πυραύλους S - 300 και αναφέρει ότι η Μόσχα εξέφρασε, αν και με ήπιο σχετικά τόνο, τη δυσφορία της για τις τουρκικές προθέσεις διενέργειας νηοψιών στα πλοία που διέρχονται τα στενά του Βοσπόρου. Οπως γράφει η εφημερίδα, Ρώσος διπλωμάτης επιβεβαίωσε τις άκαρπες πιέσεις που έχει ασκήσει η Ουάσιγκτον στη Μόσχα για ματαίωση της πώλησης των πυραύλων στην Κύπρο.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει η Κύπρος γιόρτασε χθες βράδυ μαζί με ην Ελλάδα την απόφαση για ανάληψη της Ολυμπιάδας του 2004 από την Αθήνα. Σε δημοσίευμά της αναφέρεται στην υπόθεση ψευδούς καταγγελίας στην Αστυνομία από νεαρή Ιρλανδή, σχετικά με υποτιθέμενο βιασμό της στη Κύπρο. Η νεαρή αλλοδαπή τουρίστρια είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης, όμως αφέθηκε χθες ελεύθερη για να επιστρέψει στη χώρα της, μετά από σχετική σύσταση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Αλέκου Μαρκίδη. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στην απελπιστική έλλειψη νερού στα φράγματα του νησιού.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Saturday, 6 September 1997 - 13:21:42 UTC