Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-09-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,09/09/1997 (ΚΥΠΕ) Η μεταφορά του αντιπυραυλικού συστήματος S - 300 στην Κύπρο, η πολιτικοστρατιωτική σύσκεψη στην Τουρκία με τη συμμετοχή του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, η διακίνηση ναρκωτικών στα κατεχόμενα, και οι εξελίξεις στις διαβουλεύσεις των κομμάτων για τις προεδρικές εκλογές, είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών", κάτω από το τίτλο, "Θα έρθουν οι S - 300", γράφει ότι στο παρόν στάδιο δεν συντρέχει λόγος για αναβολή της άφιξης των πυραύλων S - 300 στην Κύπρο, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο οποίος τόνισε πως μόνο αν προηγηθεί συμφωνία για αποστρατικοποίηση ή προωθηθεί λύση του Κυπριακού, θα ματαιωθεί η άφιξή τους. Αλλού γράφει ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν την τακτική του έμμεσου εκβιασμού, με την επίσκεψη Μίλλερ στην Κύπρο, με στόχο να πιέσουν την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της για αγορά των S - 300.

Η "Αλήθεια", στο κύριο της θέμα κάτω από το τίτλο, "Στήριξη από το ΔΗΚΟ της υποψηφιότητας Λυσσαρίδη, ο όρος για συνεργασία τους", γράφει ότι η ΕΔΕΚ ζητά τη στήριξη της υποψηφιότητας Λυσσαρίδη στις προεδρικές εκλογές από το ΔΗΚΟ για αν υπάρξει περίπτωση συνεργασίας των δύο κομμάτων. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν δήλωσε ότι αν και δεν έχει ακόμη καταστεί δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία πάνω στα θέματα ουσίας του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς, παραμένουν δεσμευμένοι για επίτευξη συνολικής διευθέτησης.

"Η Μάχη", με πρωτοσέλιδο τίτλο "Μέσω Βαλκανίων θα έρθουν οι S - 300", γράφει ότι οι Τούρκοι υποψιάζονται ότι οι πύραυλοι θα φτάσουν στην Κύπρο μέσω Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη και από εκεί με πλοίο στο νησί, χωρίς να υπάρχει ανάγκη να περάσουν από τα στενά του Βοσπόρου. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι η τρομοκρατική οργάνωση "Γκρίζοι Λύκοι" προέβησαν σε νέες προκλητικές ενέργειες στην περιοχή Αχερίτου, φωνάζοντας συνθήματα και απειλώντας ότι την επόμενη φορά θα φτάσουν μέχρι τη Λάρνακα.

"Η Σημερινή", με κύριο θέμα, το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο, "Αντρο ναρκωτικών το ψευδοκράτος", αναφέρει ότι ανώτατοι αξιωματούχοι του ψευδοκράτους και της Τουρκίας έχουν επενδύσει εκατομμύρια λίρες, σε υπεράκτια εταιρεία που εδρεύει στα κατεχόμενα, της οποίας κύρια δραστηριότητα είναι η εμπορία ναρκωτικών. Αλλού γράφει ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο εξετάζει δύο σενάρια πολέμου ενόψει της εγκατάστασης των S - 300 στην Κύπρο. Οπως γράφει, τα σενάρια διαμόρφωσε ύστερα από μελέτες, το Κέντρο Στρατηγικών Εκτιμήσεων.

"Ο Φιλελεύθερος", στο κύριό του θέμα, το οποίο στεγάζεται κάτω από τον τίτλο, "Πολιτικοστρατιωτική σύσκεψη στην Αγκυρα", γράφει ότι η Τουρκία θα προβεί αυτή τη βδομάδα, σε μια εις βάθος μελέτη του θέματος των πυραύλων S - 300, σε μια σύσκεψη που θα συμμετάσχουν πολιτικοί και στρατιωτικοί κύκλοι. Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρεται ότι μέσα στα πλαίσια της ανανέωσης της πυραμίδας του αστυνομικού σώματος, δέκα ανώτεροι αξιωματικοί της Αστυνομίας αναμένεται να αποχωρήσουν πρόωρα, ύστερα από πρόταση που θα τους υποβληθεί από το Αρχηγείο Αστυνομίας.

Η "Χαραυγή", με πρωτοσέλιδο θέμα κάτω από τον τίτλο, "Σε συναγερμική μέγγενη ο Κυπριανού", γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Κόσης, καταβάλλουν "απεγνωσμένες προσπάθειες" για να συνεχίσει η συνεργασία ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ και να εξασφαλίσουν την υποστήριξη του ΔΗΚΟ στη σχεδόν δεδομένη υποψηφιότητα του Προέδρου Κληρίδη στις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Αλλού αναφέρεται ότι η κυβέρνηση "σπεύδει να εκμεταλλευτεί" την προεκλογική περίοδο, για την παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας σε αυτοστεγάσεις προσφύγων.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail", αναφέρεται στις χθεσινές συναντήσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ με τους Προέδρους του ΔΗΣΥ και της ΕΔΕΚ σε σχέση με τις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Αλλη είδηση της εφημερίδας αναφέρεται στην επίσκεψη του Αμερικανού ειδικού συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ στην Αγκυρα, για συνομιλίες σχετικά με το κυπριακό πρόβλημα.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Tuesday, 9 September 1997 - 12:52:39 UTC