Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-09-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,10/09/1997 (ΚΥΠΕ) Η αυριανή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Σπύρου Κυπριανού και οι μετά από αυτή αναμενόμενες εξελίξεις στις σχέσεις των δυο κομμάτων της συγκυβέρνησης, η χθεσινή έγκριση των κρατικών προϋπολογισμών από το Υπουργικό Συμβούλιο και οι νέες δηλώσεις του Ιταλού Υπουργού Εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι, στην Ουάσιγκτον, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" γράφει ότι ο Σπύρος Κυπριανού αναμένει ότι στην αυριανή συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο τελευταίος θα του αναγγείλει τις τελικές του αποφάσεις όσον αφορά στις προεδρικές εκλογές και τη στήριξη της δικής του υποψηφιότητας και εκτιμά ότι σε αντίθετη περίπτωση, οι σχέσεις του ιδίου και του ΔΗΚΟ με την κυβέρνηση θα κλονιστούν. Αλλού γράφει ότι οι S - 300 βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών του ειδικού συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, Τόμας Μίλλερ, στο τρίγωνο Αγκυρα - Αθήνα - Λευκωσία.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι ο ΥΠΕΞ Γιαννάκης Κασουλίδης έλαβε χθες στο Λουξεμβούργο διαβεβαιώσεις από τον Προεδρεόντα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου, Ζακ Πόος, ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν στις αρχές του 1998, ενώ η ένταξη της Κύπρου δεν θα συνδεθεί με εκείνη της Τουρκίας. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στη χθεσινή έγκριση των προϋπολογισμών του 1998 από το Υπουργικό Συμβούλιο και στις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Οικονομικών ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι εντός του 1998.

"Η Μάχη" αναφέρεται στις νέες δηλώσεις του Ιταλού ΥΠΕΞ, Λαμπέρτο Ντίνι, στην Ουάσιγκτον για ύπαρξη "συνοριακών γραμμών, διαφορετικών κυβερνήσεων και δυο οντοτήτων" στην Κύπρο και στις δηλώσεις του Ελληνα Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννου Κρανιδιώτη, στις οποίες χαρακτηρίζει τον Ιταλό υπουργό, ως αδιόρθωτο. Σε άλλο σημείο αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας, Κώστα Ηλιάδη, σύμφωνα με τις οποίες η άσκηση "Νικηφόρος '97" θα γίνει όπως έχει προγραμματιστεί και ότι δεν υπήρξαν παρεμβάσεις για αλλαγή σχεδίων.

"Η Σημερινή" γράφει ότι τους τελευταίους μήνες η Τουρκία έχει κηρύξει πόλεμο στην κυπριακή οικονομία με μποϊκοτάζ των κυπριακών λιμανιών και μια σειρά άλλων μέτρων κατά των πλοίων και των εταιρειών που εκπροσωπούν κυπριακά συμφέροντα ή που χρησιμοποιούν τα κυπριακά λιμάνια ως διαμετακομιστικό σταθμό, ενώ κατόρθωσε ήδη να μειώσει αισθητά τον αριθμό των εμπορευματοκιβωτίων που διακινούνται μέσω Κύπρου. Αλλού αναφέρεται σε νέες απειλές του Μπουλέντ Ετζεβίτ κατά της Κύπρου, σχετικά με τους πυραύλους S - 300.

"Ο Φιλελεύθερος" αναφέρεται στη χθεσινή έγκριση των προϋπολογισμών από το Υπουργικό Συμβούλιο και γράφει ότι αυτοί παρουσιάζουν μείωση των εσόδων και διόγκωση του ελλείμματος και παραθέτει δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες θα αρχίσει αυστηρή εκστρατεία συλλογής των φόρων. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ακόμη πιο δύσκολες μέρες προμηνύονται για τη λιμενική βιομηχανία, ενώ ήδη έχει εξαγγελθεί 24ωρη απεργία των πλοηγών για την ερχόμενη Δευτέρα.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Νέο τελεσίγραφο ΔΗΚΟ προς Κληρίδη" γράφει ότι ο Σπύρος Κυπριανού έδωσε νέο τελεσίγραφο προς τον Πρόεδρο Κληρίδη και την ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε να ξεκαθαριστεί το θέμα της υποψηφιότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στην παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας σε πρόσφυγες και χαρακτηρίζει την ενέργεια αυτή ως "εκδήλωση λαϊκισμού, με σαφείς προεκλογικές σκοπιμότητες".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι νέες αναλύσεις αίματος του οδηγού του αυτοκινήτου στο οποίο σκοτώθηκε η Πριγκίπισσα Νταϊάνα, έδειξαν ότι είχε πάρει αντικαταθλιπτικά χάπια, αλλά και αλκοόλ πριν από το μοιραίο ταξίδι. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζακ Πόος, με ετις οποίες απορρίπτει σύνδεση της πορείας των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού με τις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η αγγλόγωνη "Financial Mirror" γράφει ότι η υψηλής τεχνολογίας υπεράκτια εταιρεία "Advantech Investment Co" σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το μέγεθος της εταιρείας αυτής, θα προκαλέσει σοβαρές θετικές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας αναμένεται να συμπληρώσει εντός των ημερών την έκθεσή του, όσον αφορά στο ποιος είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας (ΕΜΕ).

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 10 September 1997 - 7:24:39 UTC