Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-09-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,16/09/1997 (ΚΥΠΕ) Η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς για συζήτηση θεμάτων ασφάλειας στο νησί και την αποστρατικοποίηση, η σχετική ανακοίνωση της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, οι αντιδράσεις των πολιτικών ηγετών μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά και οι επαφές των κομμάτων για τις προεδρικές εκλογές είναι τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου.

"Ο Αγών" γράφει ότι το πρώτο βήμα της αμερικανικής πρωτοβουλίας στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού πραγματοποιήθηκε χθες, με την εξαγγελία από την ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, της έναρξης απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Αναφέρεται ακόμη στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και γράφει ότι τα μέλη του αντιμετώπισαν με σκεπτισκισμό και επιφυλακτικότητα την αποδοχή από Αγκυρα και Ντενκτάς της έναρξης διαπραγματεύσεων για την αποστρατικοποίηση.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι η συμφωνία για έναρξη διαπραγματεύσεων για την αποστρατικοποίηση επιτεύχθηκε στο πλαίσιο των επαφών του Ειδικού Συντονιστή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, με τις ηγεσίες των δύο κοινοτήτων. Στην πραγματικότητα αποτελεί πρόταση του Προέδρου Κληρίδη προς τον Τ/Κ ηγέτη μέσω του Αμερικανού αξιωματούχου, σημειώνει. Αναφέρεται ακόμη στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο απέρριψε ρητά κάθε σύνδεση της επίλυσης του Κυπριακού με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξης της Κύπρου.

"Η Μάχη" γράφει ότι χρησιμοποιώντας ωμούς εκβιασμούς και φοβερά διλήμματα, ο Τόμας Μίλερ, βάζοντας το πιστόλι στον κρόταφο, απέσπασε τη συγκατάθεση του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς να αρχίσουν συνομιλίες για την ασφάλεια και την αποστρατικοποίηση, θέματα που προτάσσουν οι ΗΠΑ και τα συναρτούν με τη δυναμική παρέμβασή τους μετά τις προεδρικές εκλογές του 1998, όπως αναφέρει. Γράφει ακόμη ότι το ΑΚΕΛ καταβάλλει αγωνιώδεις προσπάθειες για να κουκουλωθεί το πολιτικό σκάνδαλο το οποίο καταδεικνύει τις προθέσεις του έναντι του "Συνασπισμού της Ελπίδας", αλλά και για την ύπαρξη ημετέρων στα άλλα κόμματα, οι οποίοι και προσπαθούν να ποδηγετήσουν κάτι που επισημαίνουν οι Ενωμένοι Δημοκράτες.

"Η Σημερινή" αναφέρεται σε "όργιο κατασκοπείας" και γράφει ότι πράκτορες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών έχουν κατακλύσει τις ελεύθερες περιοχες, με συγκεκριμένες οδηγίες για τον εντοπισμό βάσεων των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S - 300 και τη συλλογή πληροφοριών για την άσκηση "Νικηφόρος '97". Γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, σε μια προσπάθειά του να επιτύχει την υποστήριξη της υποψηφιότητάς του από τον ΔΗΣΥ ή από το ΑΚΕΛ, συναντάται σήμερα με τους ηγέτες των δύο κομμάτων, ενώ σε μια άλλη εξέλιξη η ΕΔΕΝ κατηγορεί το ΑΚΕΛ ότι μετά την απόφαση για διάλυση του Συνασπισμού θα είναι υπόλογο στον κυπριακό λαό για τυχόν επανεκλογή Κληρίδη.

"Ο Φιλελεύθερος" επικαλούμενος καλά πληροφορημένες πηγές γράφει ότι ούτε και οι ίδιοι οι Αμερικανοί δεν αναμένουν ότι ο διάλογος για θέματα ασφάλειας θα αποδώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα, με εξαίρεση κάποια συμφωνία στον στρατιωτικό διάλογο, που τώρα αναβαθμίζεται σε πολιτικό επίπεδο. Αναφέρεται ακόμη σε "λίφτινγκ" στην Αστυνομία, με προαγωγές που θα επιφέρουν τις μεγαλύτερες ως τώρα ανακατατάξεις στο Σώμα, ενώ η ηγεσία της Αστυνομίας εκτός από τις προαγωγές συζητά επίσης και τη συμπλήρωση θέσεων που έχουν κενωθεί, συνεπεία αφυπηρετήσεων ή μετακινήσεων.

Η "Χαραυγή" αναφερόμενη στη συμφωνία που επιτεύχθηκε για συζήτηση θεμάτων ασφάλειας γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης με πέντε χρόνια καθυστέρηση επιστρέφει στη συζήτηση θεμάτων που η κυβέρνησή του είχε απορρίψει. Γράφει ακόμη ότι η πλειοψηφία των μελών του Εθνικού Συμβουλίου τάχθηκε εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης για τιτλοποίηση των προσφυγικών οικιών, επικαλούμενη σοβαρούς πολιτικούς και νομικούς λόγους, ενώ εκφράσθηκε και ο φόβος η κίνηση αυτή να θεωρηθεί ως αναγνώριση της απαράδεκτης απαίτησης του Ραούφ Ντενκτάς για ανταλλαγή περιουσιών.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, ανακοινώνοντας χθες τη συμφωνία για έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων, τόνισε ότι γίνεται ένα ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση της βελτίωση του κλίματος προς σοβαρές διαπραγματεύσεις πάνω στα πολιτικά θέματα. Γράφει ακόμη ότι ανώτεροι Κύπριοι και Ρώσοι αξιωματούχοι απέρριψαν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το εργοστάσιο με το οποίο υπεγράφη το συμβόλαιο για την αγορά των πυραύλων S - 300, όχι μόνο δεν έχει αρχίσει την παραγωγή τους αλλά και κινδυνεύει από χρεωκοπία.

(ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 16 September 1997 - 7:24:39 UTC