Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-09-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,15/09/1997 (ΚΥΠΕ) Ποικιλία θεμάτων χαρακτηρίζει τη θεματογραφία του σημερινού κυπριακού Τύπου. Από το Κυπριακό, - επίσκεψη Τόμας Μίλλερ στο νησί, η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη, έγγραφο της Προεδρίας της ΕΕ που μιλά για λύση πριν από την ένταξη - στο θέμα των S300, αλλά και στις Προεδρικές εκλογές, καθώς και εσωτερικά των κομμάτων, είναι μεταξύ των βασικών θεμάτων.

"Ο Αγών" υποστηρίζει στο κύριο του θέμα, ότι "προσφυγή στα Ηνωμένα Εθνη" αποφάσισαν οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας σε περίπτωση που Τουρκία και Ντενκτάς, παραμείνουν αδιάλλακτοι και αρνηθούν να παρακαθήσουν σε ουσιαστικές συνομιλίες. Σε άλλη είδηση, αναφέρεται σε "περίεργη επιλεκτικότητα από τον Τόμας Μίλλερ" ο οποίος δεν προσκάλεσε στο γεύμα εργασίας που παρέθεσε προς τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, τον Τάσσο Παπαδόπουλο, αλλά άλλο βουλευτή από το ΔΗΚΟ.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "εμπλέκουν τον Αχιλλείδη στο πολιτικό σκάνδαλο υπονόμευσης των Ε.ΔΗ" αναφέρεται στη περίπτωση του αποπεμθέντος κεντρικού οργανωτικού του κόμματος Κ. Μιχαηλίδη, που σύμφωνα με ισχυρισμούς, φέρεται να έδρασε υπονομευτικά για την εξουδετέρωση της υποψηφιότητας Ηλιάδη υπέρ της υποψηφιότητας Ιακώβου. Η "Α" υποστηρίζει ότι βρέθηκαν χειρόγραφες σημειώσεις από τον πρώην προϊστάμενο της ΚΥΠ, σε έγγραφο που κατέθεσε στο κόμμα ο κ. Μιχαηλίδης, ενώ ο τελευταίος μιλά για χαλκευμένο έγγραφο. Αλλού, γράφει ότι ο Φρίξος Κολώτας αποχώρησε από το εκλογικό επιτελείο του Γιώργου Ιακώβου.

"Το Θάρρος" με τίτλο "μπαίνουν... αμερικάνικα" γράφει ότι τα 71 ναρκοπέδια στην Κύπρο θα είναι η δικαιολογία, για την άφιξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, τα οποία θα προστατεύουν αμερικανική Μονάδα Μηχανικού, ειδικευμένη στην καταστροφή ναρκών. Αλλού, αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη, ότι ο Ρίτσαρτ Χόλμπρουκ δεν συζητεί για τους S300 απομονωμένα από τα άλλα θέματα που αφορούν στη μελλοντική ασφάλεια της Κύπρου, ενώ για την απαγκίστρωση κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να συζητείται ενόσω η Τουρκία προβαίνει σε απειλές.

"Η Σημερινή" με τίτλο "έγγραφο επτά σημείων για επίλυση του Κυπριακού", αναδημοσιεύει σχετικό ρεπορτάζ από κυριακάτικη αθηναϊκή εφημερίδα, σύμφωνα με το οποίο, το έγγραφο έδωσαν τα ΗΕ σε όλες τις πλευρές και αφορά στη σταδιακή αποστρατιωτικοποίηση και τη μακροπρόθεσμη εδραίωση της ειρήνης. Αλλού, γράφει ότι ο Τόμας Μίλλερ υποβάλλει σε Κληρίδη - Ντενκτάς ιδέες για μείωση της έντασης και εισηγήσεις μέτρων για λύση εντός του 1998.

"Ο Φιλελεύθερος" με βασικό θέμα "για λύση πριν την ένταξη, μιλά τώρα και η ΕΕ", αναφέρεται σε σχετικό κείμενο του Προεδρεύοντος του Συμβουλίου ΥΠΕΞ της Ενωσης Ζακ Πόος, έγγραφο το οποίο αναφέρει ο "Φ", θα "πολεμήσει" σήμερα ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος. Γράφει ακόμη, ότι στην πρόσφατη συνάντηση Κασουλίδη- Πόος, ζητήθηκε η διευκόλυνση από την κυβέρνηση, εξαγωγών "Τ/κ προϊόντων" στην ΕΕ, ενώ έγινε βολιδοσκόπηση και για το όνομα της κυπριακής αντιπροσωπείας στις ενταξιακές συνομιλίες. Αλλού, γίνεται αναφορά σε αθηναϊκό δημοσίευμα, για χρεοκοπία εταιρίας κατασκευής των S300 και σε διάψευση της κυβέρνησης που μιλά για επίσημες διαβεβαιώσεις από τη Ρωσία.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "σίγουρος νικητής" αναφέρεται στην υποψηφιότητα του Γιώργου Ιακώβου, τον οποίο υποστηρίζει ως γνωστόν το ΑΚΕΛ και στην υποδοχή που του επεφυλάχθη σε εκδήλωση στον Αγιο Δομέτιο. Σε άλλη είδηση, αναφέρεται στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία, όπως σημειώνει, θα συζητηθούν οι κρίσιμες εξελίξεις στο Κυπριακό και κυρίως το ναυάγιο των συνομιλιών του Μοντρέ.

(ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)
(Κ.Κ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 15 September 1997 - 7:24:40 UTC