Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-09-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωϊνού κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,21/09/1997 (ΚΥΠΕ) Οι πληροφορίες σχετικά με εκστρατεία του Υπουργείου Εξωτερικών στην Ευρώπη και οι εισηγήσεις των Τούρκων στρατιωτικών στην τουρκική κυβέρνηση για μέτρα αντιμετώπισης της εγκατάστασης στην Κύπρο των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300, είναι τα δύο θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. Προβάλλουν, επίσης, αναφορά του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο Κυπριακό, καθώς και θέματα που αφορούν τις προεδρικές εκλογές.

"Ο Αγών" γράφει ότι οι ΗΠΑ ενεργούν παρασκηνιακά για προώθηση συμφωνίας στο διάλογο για θέματα ασφάλειας και ότι ο λόγος που δεν υπάρχει ημερήσια διάταξη είναι γιατί ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δεν δεχόταν να συζητήσει την αποστρατιωτικοποίηση εάν παρουσιαζόταν ως πρόταση του Προέδρου Κληρίδη. Αναφέρει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης προγραμματίζει επαναδιεκδίκηση της προεδρίας και ότι μαζί με το ΔΗΣΥ εργάζονται για συσπείρωση πολιτικών δυνάμεων.

Η "Αλήθεια" αναφέρεται σε εκστρατεία του ΥΠΕΞ με στόχο την προώθηση των θέσεών μας για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, μέσω της σύσφιξης των σχέσεων με άλλα κράτη και προβολή του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος σε διάφορες περιφέρειες της περιοχής. Γράφει, επίσης, ότι η Τουρκία αποφάσισε την αύξηση των ανδρών του στρατού στα κατεχόμενα και την εγκατάσταση πυραύλων και νέων συστημάτων αεράμυνας για αντιμετώπιση της εγκατάστασης των S-300.

Η εβδομαδιαία "Επιλογή" προβάλλει ομιλία του κ. Σημίτη, στην οποία ανέφερε ότι η άμυνα της Κύπρου είναι αυτονόητο δικαίωμα και καθήκον και ότι η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια της Τουρκίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι εκτός απροόπτου ή αλλαγής στο σημερινό προεκλογικό προσκήνιο, ο Γιώργος Βασιλείου θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

"Η Μάχη" γράφει ότι στα μέτρα που εισηγήθηκαν οι στρατιωτικοί στην τουρκική κυβέρνηση περιλαμβάνονται η ίδρυση ναυτικής και αεροπορικής βάσης στα κατεχόμενα και η εγκατάσταση σύγχρονων ραντάρ για συνεχή παρακολούθηση. Αναφέρεται, επίσης, σε προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης για συμμετοχή των Τ/Κ στον ενταξιακό διάλογο και γράφει ότι μία από αυτές προνοεί τη δημιουργία δύο άτυπων σωμάτων στις δύο κοινότητες, στα οποία θα εκπροσωπούνται κόμματα και οργανισμοί.

"Τα Νέα" προβάλλουν ομιλία του Κώστα Σημίτη στην οποία ανέφερε ότι η Ελλάδα αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της θέσης της ώστε να εξαναγκαστεί η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να υπάρξει βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Γράφει, επίσης, ότι μετέβησαν χθες στα κατεχόμενα οι δύο δάσκαλοι, Γρηγόρης Κότσικας και η σύζυγός του Αλεξάνδρα Κουλία, οι οποίοι θα διδάσκουν στο σχολείο του Ριζοκαρπάσου.

"Η Σημερινή" αναφέρεται σε αντίμετρα στις τουρκικές απειλές, τα οποία διαμόρφωσε το ΥΠΕΞ, καθώς και στο ενδεχόμενο προσφυγής στα Ηνωμένα Εθνη, σε περίπτωση που η τουρκική πλευρά αρνηθεί να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις όταν αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες ή γίνονται ενέργειες για μερική ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία. Γράφει, επίσης, ότι ένας χρόνος συμπληρώθηκε χθες από τότε που άρχισαν οι εκδηλώσεις στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, και σημειώνει ότι χιλιάδες τουρίστες ματαίωσαν επίσκεψή τους μετά την ενημέρωση που τους έγινε από τους Ε/Κ για την κατάσταση.

"Ο Φιλελεύθερος" δημοσιεύει συνέντευξη του Πρέσβη της Ρωσίας, Γκεόργκι Μουράτοφ, με την οποία έδωσε διαβεβαιώσεις ότι το συμβόλαιο για τους S-300 θα εκπληρωθεί κανονικά και ότι η Ρωσία θα αναλάβει την ασφαλή μεταφορά κι εγκατάστασή τους. Γράφει, επίσης, ότι έχει διευθετηθεί συνάντηση του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ, στη Νέα Υόρκη, καθώς και συναντήσεις του με την Αμερικανίδα ομόλογό του και τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι σε 450 χιλιάδες αναμένεται να ανέλθει ο αριθμός των εκλογέων που θα αναδείξουν το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε σύγκριση με 410 χιλιάδες που ψήφισαν στις βουλευτικές του 1996, και ότι για πρώτη φορά θα ψηφίσουν οι 18χρονοι. Υποστηρίζει, επίσης, ότι το ΥΠΕΞ έχει μετατραπεί σε "άντρο ρουσφετιού", που καθοδηγείται από τον ΥΠΕΞ και το Προεδρικό.

Η "Cyprus Mail" γράφει ότι ανώτερη κυβερνητική πηγή, την οποία δεν κατονομάζει, αντέδρασε ψύχραιμα χθες στο θέμα των τουρκικών μέτρων για αποτροπή της εγκατάστασης των S-300, λέγοντας ότι οι απειλές αποσκοπούν στο να "δείξουν δύναμη" μετά την αποτυχία των συνομιλιών. Προβάλλει, επίσης, δύο δικοινοτικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα, μία έκθεση και μία εκδήλωση στο Λήδρα Πάλας.

(ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 21 September 1997 - 8:24:42 UTC