Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-09-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,28/09/1997 (ΚΥΠΕ) Η συνάντηση ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ και οι διαβουλεύσεις και δηλώσεις κομματικών αρχηγών και αντιπροσώπων ενόψει των προεδρικών εκλογών, η ανακοίνωση των Δικαστών για αποχή από τα καθήκοντα τους, οι αντιδράσεις Ελλάδας και Κύπρου στις πρόσφατες τουρκικές απειλές και οι καταρρακτώδεις βροχές που έπεσαν χθες στην Κύπρο, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

"Ο Αγών" γράφει ότι το ΔΗΚΟ πρότεινε στο ΔΗΣΥ, στη χθεσινή πρώτη συνάντησή τους, κατά την οποία αντάλλαξαν απόψεις για τη δυνατότητα συνέχισης της συνεργασίας τους, να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Σπύρου Κυπριανού. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του βουλευτή της ΕΔΕΚ Δώρου Θεοδώρου με τις οποίες επισημαίνει ότι το σκηνικό των προεδρικών εκλογών δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί και αναμένονται εξελίξεις τόσο στη συγκυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση.

Η "Αλήθεια" αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών Κύπρου για αποχή των μελών της απο κάθε δικαστική δραστηριότητα, γιατί, όπως σημειώνεται, ο Πρόεδρος Κληρίδης αποφάσισε να ασκήσει αρμοδιότητα που του παρέχεται από το Σύνταγμα διορίζοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο άτομο της δικής του επιλογής που δεν προτείνεται από το Σώμα. Αλλού γράφει ότι Ελλάδα και Κύπρος αντέδρασαν έντονα στις πρόσφατες απειλές που διατύπωσε με επιστολή του ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ.

Η "Επιλογή" γράφει ότι απέκλεισαν την Κύπρο από διάσκεψη υποψηφίων χωρών για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση με θέμα τη διεύρυνση, την ενίσχυση των θεσμών και την εξωτερική συνεργασία. Σε άλλη είδηση προβάλλει δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου, με τις οποίες υποστηρίζει ότι η Τουρκία οδηγείται σε αυτοαπομόνωση και οχι σε πορεία προσέγγισης προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

"Τα Νέα" προβάλλουν δηλώσεις του Α' Αντιπροέδρου της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, με τις οποίες κατηγορεί το ΑΚΕΛ και τη δεξιά ως συνένοχους στη διαιώνιση του πολιτικού αναχρονισμού. Προβάλλει επίσης συνέντευξη του Προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη, στην οποία χαρακτηρίζει την υποψηφιότητα Γιώργου Ιακώβου "επιλογή ήττας" και καλεί για αναθεώρηση σκέψεων και επιστροφή στο Συνασπισμό της Ελπίδας.

"Η Μάχη" γράφει ότι το ΑΚΕΛ πρόσφερε δια των Δημήτρη Χριστόφια και Χριστόδουλου Βενιαμίν έξι υπουργεία στο ΔΗΚΟ, σε μια "απέλπιδα", όπως υποστηρίζει, προσπάθεια να συνεργαστούν τα δύο κόμματα με υποψήφιο τον Γιώργο Ιακώβου. Αλλού γράφει ότι όπως διαφάνηκε στη χθεσινή συνάντηση των κομμάτων ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ, είναι ευοίωνη η προοπτική συνέχισης της συνεργασίας τους.

"Η Σημερινή", επικαλούμενη στοιχεία της, γράφει ότι το νέο αεροδρόμειο Λάρνακας θα στοιχίσει 200 εκατομμύρια λίρες, ενώ αρχικά προϋπολογίστηκε να στοιχίσει 45 εκ. Αλλού γράφει ότι ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ "ροκανίζουν το χρόνο μέχρι τέλος Οκτωβρίου", σημειώνοντας ότι τα δύο κόμματα θα συνεχίσουν τις επαφές τους, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα λήψης απόφασης, αναμένοντας την υποψηφιότητα Κληρίδη που υπολογίζεται στο τέλος Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου.

"Ο Φιλελεύθερος" αναφέρεται σε αδιέξοδο στις σχέσεις των συνεργαζόμενων κομμάτων ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ και επικαλούμενος παράγοντες της συνεργασίας γράφει ότι προσπαθούν να ρίξουν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων "τρίτη επιλογή" από το χώρο των δύο κομμάτων. Αλλού αναφέρεται στις χθεσινές βροχές, παρατηρώντας ότι παρά τα επί μερους προβλήματα αναπτέρωσαν τις ελπίδες για σύντομο τερματισμό της ανομβρίας που πήρε ήδη ανησυχητικές διαστάσεις.

Η "Χαραυγή" προβάλλει δηλώσεις του ανεξάρτητου υποψήφιου για τις προεδρικές εκλογές, Γιώργου Ιακώβου, με τις οποίες υποστηρίζει ότι στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης Κληρίδη, η Κύπρος πάσχει από έλλειμμα δημοκρατίας. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ύποπτο για καρκίνο του προστάτη βρέθηκε το 2,6% των αντρών, ηλικίας πάνω των 45 χρονών, που εξετάστηκε στο πλαίσιο έρευνας του Υπουργείου Υγείας το 1996.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στη χθεσινή δικοινοτική εκδήλωση των Ηνωμένων Εθνών στο Λήδρα Πάλας, σημειώνοντας ότι πάνω από 20 δικοινοτικές ομάδες διένειμαν ενημερωτικό υλικό αναφορικά με τις δραστηριότητές τους. Σε άλλη είδηση προβάλλει δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρτοβεζ με τις οποίες τονίζει ότι τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Ραούφ Ντενκτάς ενδιαφέρονται για διευθέτηση του προβλήματος.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 28 September 1997 - 11:24:41 UTC