Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-09-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,27/09/1997 (ΚΥΠΕ) Η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και τα αποτελέσματά της, οι συνεχιζόμενες διεργασίες στα πολιτικά κόμματα που σχετίζονται με τις προεδρικές εκλογές και ο πόλεμος δηλώσεων μεταξύ Τούρκων επισήμων και του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, μετά τους βαρυούς χαρακτηρισμούς εναντίον του τελευταίου, από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό Κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" κάτω από τον τίτλο "Αδιέξοδο" αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση Κληρίδη - Νετνκτάς και γράφει ότι αυτή πραγματοποιήθηκε χωρίς να προκύψει οτιδήποτε το ιδιαίτερο, ενώ το μόνο που έγινε ήταν να παραθέσουν οι δυο ηγέτες τις απόψεις τους σε θέματα ασφάλειας. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στη χθεσινή αναστάτωση στην ισραηλινή πρεσβεία στη Λευκωσία, όταν έφθασε εκεί δέμα το οποίο εξελήφθη ως βόμβα, αλλά μετά από έρευνες διαπιστώθηκε ότι περιείχε βιβλία.

Η "Αλήθεια " αναφέρεται επίσης στη χθεσινή συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς και γράφει ότι πέραν από τη δήλωση του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Γκούσταβ Φεϊσέλ, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν πιθανότητες για διαμόρφωση μιας κοινής άποψης στα θέματα ασφάλειας, δεν έγινε τίποτε γνωστό, αφού έχει συμφωνηθεί από τα τρία μέρη, πλήρες "μπλακ άουτ". Αλλού γράφει ότι το Δημοκρατικό Κόμμα με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρό του Ντίνο Μιχαηλίδη, συναντάται σήμερα με το Δημοκρατικό Συναγερμό με ανοικτή ατζέντα, για το θέμα της συνεργασίας.

"Η Μάχη" εκτιμά ότι ούτε η ατμόσφαιρα, ούτε η συναίνεση για συνέχιση της διαδικασίας με χωριστές συναντήσεις Κληρίδη και Ντενκτάς με τον Φεϊσέλ, διαφοροποιούν τις εκ διαμέτρου αντίθετες τοποθετήσεις και το αρνητικό αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης για την ασφάλεια. Σε άλλο σημείο γράφει ότι μετά από τις αποκαλύψεις του Προέδρου των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργου Βασιλείου στο πρόγραμμα του ΡΙΚ "Προεκτάσεις" για το θέμα του Συνασπισμού της Ελπίδας, συμπερένεται ότι το ΑΚΕΛ είχε προαποφασίσει ότι τελικά θα υποστήριζε τον Γιώργο Ιακώβου.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Αποτέλεσμα μηδέν στα θέματα ασφάλειας", αναφέρεται και αυτή στη χθεσινή συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς, εκτιμώντας ότι κατέληξε σε πλήρη αποτυχία, αφού οι δύο πλευρές παρουσιάστηκαν να επιμένουν στις θέσεις τους. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σύμφωνα με τον Πρόεδρο της συντεχνίας των Κυπριακών Αερογραμμών ΣΥΝΥΚΑ, η συντεχνία σκοπεύει να απευθυνθεί μέχρι και στον Πρόεδρο Κληρίδη για να δικαιωθεί στη διαμάχη της με την εταιρεία.

"Ο Φιλελεύθερος" αναφέρεται επίσης στη χθεσινή συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς και γράφει ότι η προσπάθεια του ΟΗΕ για κοινή δήλωση για την ασφάλεια έχει αποτύχει, αφού κατέληξε σε αδιέξοδο πριν καν αρχίσει ο διάλογος, ενώ αρχίζουν εντατικές εκ του σύνεγγυς επαφές τα επόμενα 24ωρα για να εξευρεθούν κοινές θέσεις. Αλλού γράφει ότι έχει ξεσπάσει κρίση στις τάξεις του Δικαστικού Σώματος, μετά τις πληροφορίες ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης προγραμματίζει να διορίσει σε θέση Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μη μέλος των Πρωτόδικων Δικαστών.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν", γράφει ότι καμμιά πρόοδος δεν επετεύχθη στη χθεσινή συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς και αναφέρεται στη δήλωση Φεϊσέλ, ότι στόχος μιας νέας συνάντησης που προγραμματίζεται για την προσεχή Πέμπτη, είναι η συμφωνία πάνω σε κοινές θέσεις και κοινή δήλωση. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στο δικοινοτικό πανηγύρι στο Λήδρα Πάλας που πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα και στο κάλεσμα του "Φορέα για υην Ειρήνη και την Επανένωση" για μαζική παρουσία.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στο σημείο της δήλωσης Φεϊσέλ μετά τη χθεσινή συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς όπου χαρακτηρίζεται το κλίμα της συνάντησης ως φιλικό και γράφει ότι τώρα ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών θα επιδιώξει με εκ του σύνεγγυς επαφές, μια κοινή δήλωση για την ασφάλεια. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών στην οποία ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Θεόδωρος Πάγκαλος, χαρακτηριζόταν ώς άτομο με ψυχοπαθολογική συμπεριφορά και παραθέτει την απάντηση του Ελληνα Υπουργού.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 27 September 1997 - 6:24:40 UTC