Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-09-30

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,30/09/1997 (ΚΥΠΕ) Οι εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης, κατά κύριο λόγο και οι δηλώσεις Ντενκτάς για την πορεία του διάλογου στο θέμα ασφάλειας, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπρικαού Τύπου. Αλλα θέματα, που προβάλλονται, είναι οι προετοιμασίες της αυριανής παρέλασης για την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, και η απόσυρση τουρκικής ομάδας χάντμπολ από διεθνή συνάντηση με κυπριακή ομάδα, ύστερα από παρεμβάσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ.

"Ο Αγών" με τίτλο "κατάδικοι κατευθύνουν το έγκλημα" αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρία επιτροπής της Βουλής και στις σχετικές δηλώσεις του διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών, Γιώργου Αναστασιάδη, σύμφωνα με τις οποίες κατάδικοι διατηρούν διασυνδέσεις με τον υπόκοσμο, χωρίς να αποκλείει την οργάνωση από τη φυλακή κάποιων εγκλημάτων. Η εφημερίδα αναφέρει ότι είναι όλα έτοιμα για τη στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου με την οποία θα τιμηθεί η 37η επέτειος της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.

Η "Αλήθεια" με βασικό τίτλο "η κυβέρνηση θεωρεί λήξαν το θέμα με τους διορισμούς δικαστών" προβάλλει τις ψεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ενώ σημειώνει ότι σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, οι δικαστές θα πάρουν άλλα μέτρα τα οποία θα συσχετίσουν με τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στους χώρους εργασίας τους. Προβάλλει επίσης, τις δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος σπάζοντας τη συσκότιση, δήλωσε χθες ότι απέτυχε ο διάλογος για την ασφάλεια.

"Η Μάχη" αναφέρεται στην αποχή των δικαστών από τα δικαστήρια και τις παραιτήσεις - που δεν έγιναν αποδεκτές - 34 δικαστών, υπό τον τίτλο "άδειασαν... τη δικαιοσύνη" και προσθέτει ότι καταβάλλονται προσπάθειες εκτόνωσης της "ανταρσίας" των "34". Αλλού, γράφει ότι οι Τούρκοι σύγχυσαν την πολιτική με τον αθλητισμό, αφού τουρκική γυναικεία ομάδα χάντμπολ αποσύρθηκε από ευρωπαϊκούς αγώνες με κυπριακή ομάδα ύστερα από πιέσεις του ΥΠΕΞ της Τουρκίας.

"Η Σημερινή" με τίτλο "επανέρχεται η ηρεμία στο χώρο της Δικαιοσύνης", υποστηρίζει ότι από σήμερα καταλαγιάζει ο θόρυβος, μετά την απόφαση που πήραν χθες οι δικαστικοί για τερματισμό της αποχής από τα καθήκοντά τους στην έδρα, προβάλλοντας και τη δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα, που συστήνει μετριοπάθεια. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη έθεσε σκληρούς όρους για τη δημιουργία δύο χωριστών κρατών με αμιγή πληθυσμό.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι το μέλλον του διαλόγου Κληρίδη - Ντενκτάς για θέματα ασφάλειας ήταν μέχρι χθες αβέβαιο, αφού η χθεσινή συνάντηση του Γκούσταβ Φεϊσέλ με τον Τ/Κ ηγέτη δεν φαίνεται να άλλαξε τα υφιστάμενα δεδομένα. Ολα αυτά, μέχρι χθες, ενώ τα Ηνωμένα Εθνη έχουν ήδη ετοιμάσει προσχέδιο κοινής δήλωσης και ο Ντενκτάς επιμένει ότι στην ατζέντα βρίσκονται μόνο θέματα στρατιωτικού διαλόγου. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ελαφριάς μορφής γρίππη κτύπησε τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο, λόγω της απότομης πτώσης της θερμοκρασίας τα βράδια.

Η "Χαραυγή" αναφέρεται στη παράδοση χθες της ετήσιας έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για το 1996 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και υποστηρίζει ότι σ' αυτήν "αντανακλάται η αδράνεια των κυβερνώντων και η αδιαφορία που επέδειξαν στην έγκαιρη προώθηση και εκτέλεση πολλών αναπτυξιακών έργων". Αλλού, γράφει ότι "πολιτικές και αλλότριες προς τη δικαιοσύνη σκοπιμότητες φαίνεται να κρύβονται πίσω από την ετσιθελική", όπως τη χαρακτηρίζει, απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, να διορίσει ως μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, άτομο εκτός του δικαστικού σώματος.

Η αγγλόγωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις υπέστησαν περαιτέρω επιδείνωση, μετά την ανταλλαγγή κατηγοριών αναφορικά με δημοσίευμα βρετανικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα φιλοξενεί και εκπαιδεύει μέλη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ). Σε άλλη είδηση, αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, Μεσούτ Γιλμάζ στη Γερμανία, σύμφωνα με τις οποίες ο αποκλεισμός της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι "άδικος και αποτελεί στρατηγικό λάθος".

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΚΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 30 September 1997 - 6:24:40 UTC