Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-10-01

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,01/10/1997 (ΚΥΠΕ) Οι εξελίξεις στο θέμα των αγνοουμένων και το διάλογο για θέματα ασφάλειας, καθώς και η σημερινή επέτειος της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι τα θέματα που προβάλλει ο πρωϊνός Τύπος. Ασχολείται, επίσης, με το Κυπριακό, οικονομικά θέματα και τις προεδρικές εκλογές.

"Ο Αγών" γράφει ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει στοιχεία για 200 Τ/Κ και 15 Ε/Κ αγνοουμένους, οι τάφοι των οποίων βρίσκονται στα κατεχόμενα, και αναμένει από την άλλη πλευρά να πράξει το ίδιο. Γράφει, επίσης, ότι κατατέθηκαν χθες στη Βουλή οι προϋπολογισμοί του κράτους από τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης και πρέπει να βοηθηθεί με την αύξηση των επενδύσεων, ιδιαίτερα σε έργα υποδομής.

Η "Αλήθεια" υποστηρίζει ότι το ΑΚΕΛ είναι αποφασισμένο να εξοντώσει πολιτικά τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου και νυν πρόεδρο των ΕΔΗ, αφού εκτιμάται ότι υπάρχει κίνδυνος οπαδοί του ΑΚΕΛ να ψηφίσουν Βασιλείου αντί Ιακώβου στις προεδρικές εκλογές. Γράφει, επίσης, ότι ο στρατιωτικός διάλογος "κόλλησε" αι έχει αποκλίνει από το πρόγραμμα των δύο συναντήσεων εβδομαδιαίως, ενώ αυτή τη βδομάδα δεν θα πραγματοποιηθεί καμιά συνάντηση εν αναμονή νέων στοιχείων στο διάλογο από τις δύο πλευρές.

Η "Μάχη", με πηχυαίο τίτλο "Η Κύπρος γιορτάζει γενέθλια", αναφέρεται στους εορτασμούς για τη σημερινή επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση, σημειώνοντας ότι ματαιώθηκε κάθε επίσημη ελληνική παρουσία από την παρέλαση λόγω των συνεχών προκλήσεων της Τουρκίας και των παρασκηνιακών πιέσεων των ΗΠΑ. Προβάλλει, επίσης, το διάγγελμα του Προέδρου Κληρίδη, στο οποίο τονίζει ότι για πρώτη φορά ο διεθνής παράγοντας θα αναμιχθεί τόσο βαθιά κι έντονα στο Κυπριακό με στόχο να το οδηγήσει προς λύση.

Η "Σημερινή" γράφει ότι οι συγγενείς κάθε αγνοούμενου, του οποίου τα λείψανα θα παραδοθούν για ταφή, θα πάρουν τιμητικές αποζημιώσεις 30,000 λιρών περίπου, ενώ η πολιτεία θα τιμήσει όλους τους νεκρούς αγνοούμενους και θα τους ανακηρύξει ως πεσόντες αγωνιζόμενους για την πατρίδα. Αναφέρει, επίσης, ότι ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ έχει εντάξει στην ομάδα του Νορβηγό διπλωμάτη, που είχε ενεργό ανάμειξη στις μυστικές συνομιλίες του Οσλο για το Μεσανατολικό, και προτίθεται να προσαρμόσει στο Κυπριακό στοιχεία από τη Βοσνία και τη Μέση Ανατολή.

Ο "Φιλελεύθερος" αναφέρεται στο διάγγελμα του Προέδρου Κληρίδη και ιδιαίτερα την ετοιμότητά του να δεχθεί στην κυπριακή αντιπροσωπεία που θα διαπραγματευθεί την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ φορείς του ιδιωτικού τομέα των Τ/Κ όπως κόμματα, συντεχνίες και το εμποροβιομηχανικό επιμελητήριο. Γράφει, επίσης, ότι αναστάληκε η προγραμματισμένη για σήμερα απεργία στις Κυπριακές Αερογραμμές αφού έγινε δεκτή μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας. Η απεργία είχε ανακοινωθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη μονιμοποίηση πενήντα εκτάκτων υπαλλήλων.

Η "Χαραυγή" προβάλλει τη διακήρυξη του ΑΚΕΛ για τη σημερινή επέτειο στην οποία το κόμμα υποδεικνύει ότι χρειάζεται σοβαρός προβληματισμός αναφορικά με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του τόπου και όχι πανηγυρισμοί, τονίζοτνας ότι η χώρα χρειάζεται μια σοβαρή και υπεύθυνη κυβέρνηση. Γράφει, επίσης, ότι η αποτυχία της Κυβέρνησης τόσο στη δημοσιονομική πειθαρχία όσο και στο αναπτυξιακό έργο επιβεβαιώνεται από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, σημειώνοντας ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα έφθασε το 5.2% του ΑΕΠ.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι Βρετανός στρατιώτης που κατηγορείται για επίθεση εναντίον δύο Αγγλων τουριστών τον Αύγουστο παραδέχθηκε ενοχή, ενώ για την ίδια υπόθεση άλλοι τέσσερις Βρετανοί στρατιώτες αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού οι κατηγορίες εναντίον τους δεν ευσταθούσαν. Γράφει, επίσης, ότι ειδικός αστυνομικός, που υπηρετεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας, βρίσκεται υπό κράτηση για υπόθεση εισαγωγής στην Κύπρο μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών.

Η "Financial Mirror" γράφει ότι ο τομέας των υπεράκτιων εταιρειών σημείωσε αύξηση στο ενεργητικό του κι έφθασε τα 4,58 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Γράφει, επίσης, ότι η Κύπρος θα φιλοξενήσει το συνέδριο "Ναυτική Κύπρος' 97" από τις 6 μέχρι τις 8 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή πέραν των χιλίων προσωπικοτήτων από το χώρο της ναυτιλίας.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 1 October 1997 - 7:24:46 UTC