Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-10-06

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,06/10/1997 (ΚΥΠΕ) Κυρίαρχο θέμα της σημερινής ειδησεογραφίας είναι και πάλι το κρουαζιερόπλοιο "Ρομάντικα", και συγκεκριμένα οι έρευνες που άρχισαν σε μια προσπάθεια να ανακαλυφθεί τί ακριβώς έγινε. Αλλά θέματα που δεσπόζουν είναι το Κυπριακό, τα κομματικά, η φάρσα σε αεροπλάνο των Κυπριακών Αερογραμμών και ο θάνατος εθνοφρουρού που φέρεται να οφείλεται σε αυτοκτονία.

Ο "Αγών" στο κύριο θέμα του αναφέρει ότι η Αγκυρα πέτυχε ακόμη μια φορά να αποπροσανατολίσει και να ξεγελάσει τις ΗΠΑ για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει απέναντι στην Κύπρο για την εγκατάσταση των S - 300 αφού εξέδωσε άλλη ανακοίνωση από εκείνη που συμφωνήθηκε. Αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου του Συνδέσμου Αδειούχων Αχθοφόρων για τα λιμάνια, Αντώνη Φαντομά, ότι οι διεθνείς γραμμές που έκαναν διαμετακομιστικό εμπόριο μέσω των λιμανιών της Κύπρου έφυγαν από την Κύπρο γιατί δεν υπάρχει κατάλληλος εξοπλισμός στα λιμάνια.

Η "Αλήθεια", κάτω από τον τίτλο "Ερευνες για το πλοίο προς όλες τις κατευθύνσεις", αναφέρεται στη χθεσινοβραδινή προσάραξη μεταξύ του παλιού και του νέου λιμανιού, του κρουαζιερόπλοιου "Ρομάντικα". Παραμένει ωστόσο ο κίνδυνος διαρροής καυσίμων και άλλων αποβλήτων με κίνδυνο να προκληθεί ρύπανση της περιοχής. Η "Α" γράφει ότι φάρσα για βόμβα καθήλωσε χθες αεροπλάνο των Κυπριακών Αερογραμμών το οποίο επρόκειτο να αναχωρήσει το πρωϊ για το Παρίσι. Τελικά δεν βρέθηκε βόμβα στο αεροπλάνο και ύστερα από επτά ώρες το αεροπλάνο αναχώρησε για τον προορισμό του.

Το "Θάρρος" με τίτλο "Απόβαση με ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη και πλοία" στη στρατιωτική άσκηση "Νικηφόρος 97" αναφέρεται επίσης στην άφιξη του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακη Τσοχατζόπουλου στις 13 Οκτωβρίου για να παραστεί στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση. Αναφέρεται επίσης στο θάνατο εθνοφρουρού, του Νίκου Νικολάου από τον Υψωνα, 20 χρόνων, ο οποίος αυτοπυροβολήθηκε με το υπηρεσιακό του όπλο ενώ εκτελούσε χρέη σκοπού στην περιοχή Λυθροδόντα.

"Η Σημερινή" αναφέρεται στην καταστροφή του κρουαζιερόπλοιου "Ρομάντικα" και γράφει ότι η Αστυνομία και το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας διεξάγουν εξονυχιστικές έρευνες σχετικά με τις συνθήκες του ατυχήματος, ενώ στο θέμα παρεμβαίνει και η Βουλή, μετά την εγγραφή του θέματος από βουλευτές της Λεμεσού. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, το Υπουργείο Οικονομικών ανησυχεί από τη μείωση των εισαγωγικών δασμών και τη συνεπαγόμενη απώλεια πόρων των δημοσίων οικονομικών.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, η αμερικανική διπλωματία στο Κυπριακό πρόκειται να κινηθεί σε δυο μέτωπα μέχρι το τέλος του έτους, την Ευρωπαϊκή Ενωση από τη μια και το θέμα της ασφάλειας από την άλλη, διατηρώντας σ' αυτό το στάδιο τακτική χαμηλών τόνων, για να περιορισθούν οι αυξημένες προσδοκίες που ακολούθησαν το διορισμό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ως προεδρικού απεσταλμένου. Σε άλλο σημείο γράφει ότι οι μελετώμενες αυξήσεις στις τιμές του αγελαδινού γάλακτος, θα ισχύσουν από αυτή την εβδομάδα.

Η "Χαραυγή" αναφέρεται στη χθεσινή ομιλία του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια σε συγκέντρωση γυναικών της ΠΟΓΟ, με την οποία το κόμμα έτεινε χείρα φιλίας προς όλα τα δημοκρατικά κόμματα, όπως αναφέρει, καλώντας τα να σταματήσουν τις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις και να ενώσουν τις δυνάμεις τους, υπερψηφίζοντας τον ανθυποψήφιο του Γλαύκου Κληρίδη. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με την "Καθημερινή" των Αθηνών, το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ αναζητεί φόρμουλα για εκπροσώπηση των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 6 October 1997 - 11:18:56 UTC