Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-10-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,07/10/1997 (ΚΥΠΕ) Οι καταγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εναντίον της Τουρκίας σχετικά με τις απειλές και την αρνητική της στάση, καθώς και η ενημέρωση επί του Κυπριακού στην οποίαν προέβη στην 52η Γενική Συνέλευση των ΗΕ στη Νέα Υόρκη, οι έρευνες που διεξάγονται για εξακρίβωση των αιτιών της πυρκαγιάς στο κρουαζιερόπλοιο "Ρομάντικα", και οι κομματικές διεργασίες ενόψει των προεδρικών εκλογών, είναι τα κύρια θέματα που δεσπόζουν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών", στο πρωτοσέλιδό του θέμα, με τίτλο, "Ξεγύμνωσε την Τουρκία, ο Κληρίδης", γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε χθες στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ, "ξεγυμνωμένη" την τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα καλώντας τη διεθνή κοινότητα, να αναλάβει ουσιαστική δράση, ώστε να υπάρξει πρόοδος και ελπίδα για επίλυση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης απέρριψε πρόταση του Αμερικανού Ειδικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, για προώθηση εμπορικών δραστηριοτήτων, μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ βιομηχάνων.

Η "Αλήθεια", στο κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο, "Δεν θα είναι δεμένα τα χέρια μας", αναφέρεται με τη σειρά της στην προσφώνηση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ από τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι "δεν θα δέσουμε τα χέρια μας πίσω από τις πλάτες μας και να επιτρέψουμε στην τουρκική αεροπορία, να βομβαρδίζει τις πόλεις και τα χωριά μας κατά βούληση όπως έχει κάμει και στο παρελθόν". Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι ΕΔΕΚ και Ε.ΔΗ απορρίπτουν τη χείρα φιλίας που τους τείνει το ΑΚΕΛ.

"Η Μάχη", κάτω από τον κύριο τίτλο, "Στο Πορτ - Σάιντ έγινε το λάθος", αναφέρεται στην πυρκαγιά που ξέσπασε στο πλοίο "Ρομάντικα" και γράφει ότι η αστυνομία επικεντρώνει τις έρευνές της για τα αίτια της πυρκαγιάς, στο Πορτ - Σάιντ της Αιγύπτου, όπου φαίνεται να έγιναν επιδιορθώσεις στο μηχανοστάσιο του κρουαζιερόπλοιου. Αλλη είδηση αναφέρει ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Αναν υποσχέθηκε στον Πρόεδρο Κληρίδη, ότι θα προχωρήσει στο διορισμό του τρίτου μέλους της διερευνητικής επιτροπής των ΗΕ για τους αγνοουμένους.

"Η Σημερινή", στο βασικό της θέμα, το οποίο στεγάζεται υπό τον τίτλο, "Καίριο πλήγμα στον τουρισμό", γράφει ότι σοβαρό πλήγμα κατά της τουριστικής βιομηχανίας και της οικονομίας του τόπου θα επιφέρει η προγραμματισμένη παναπεργία, στις ξενοδοχειακές μονάδες της Λεμεσού. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε στη Γ.Σ. των ΗΕ ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, ενόσω συνεχίζεται η κατοχή μέρους της χώρας από την Τουρκία και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναμιχθεί περισσότερο δραστικά στο Κυπριακό.

"Ο Φιλελεύθερος", κάτω από τον τίτλο, "Δεν θα δέσουμε τα χέρια αν επιτεθούν", γράφει στο πρωτοσέλιδό του θέμα ότι το σαφέστατο αυτό μήνυμα, έστειλε χθες από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ενώ παράλληλα τόνισε την προθυμία της Λευκωσίας, να συνεχίσει την εποικοδομητική της στάση, στις προσπάθειες των ΗΕ, για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Αλλη είδηση γράφει ότι η Μόνιμη Επιτροπή Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ, έχει προσκληθεί και θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, για να προγραμματίσει νέα σχέδια συνεργασίας των Ε/κ και των Τ/κ συντεχνιακών οργανώσεων.

Η "Χαραυγή", στο βασικό της δημοσίευμα, που φέρει τον τίτλο, "Αποχωρούν όλοι από το ΔΗΚΟ", γράφει ότι αμέσως μόλις ο Πρόεδρος Κληρίδης εξαγγείλει επίσημα την υποψηφιότητά του, όλοι οι Υπουργοί του ΔΗΚΟ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση. Οπως γράφει το δημοσίευμα, αυτό δήλωσε στη "Χ", ανώτερο στέλεχος του ΔΗΚΟ και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος. Αλλού γράφει ότι χθες, κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας του συνεδρίου "Ναυτική Κύπρος '97", οι επικρίσεις, έμμεσες ή άμεσες, επισκίασαν τους επαίνους που πήρε η κυπριακή σημαία.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail", αναφέρεται στο συνέδριο "Ναυτική Κύπρος '97" και γράφει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Λεόντιος Ιεροδιακόνου κάλεσε τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα, να πείσει την Τουρκία, όπως σταματήσει την επιβολή περιορισμών στα κυπριακά πλοία, τους οποίους ενέτεινε πρόσφατα. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου, θα παραστούν σήμερα μαζί με τον Πρόεδρο Κληρίδη, σε συνάντηση οικονομικών επιστημόνων και επιχειρηματιών στις ΗΠΑ.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 7 October 1997 - 11:16:37 UTC