Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-10-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,10/10/1997 (ΚΥΠΕ) Η ομιλία του Βρετανού απεσταλμένου για το Κυπριακό, σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ στις Βρυξέλλες, οι πληροφορίες ότι οι Τ/Κ θα απαιτήσουν αναγνώριση του ψευδοκράτους σαν προϋπόθεση για νέες συνομιλίες, το πρόβλημα των ναρκωτικών στα σχολεία, η έναρξη της άσκησης της ΕΦ "Νικηφόρος" και το νομοσχέδιο για τη δικαιοσύνη που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" κάτω από τον τίτλο "Ναρκωτικά σε σχολεία της Λεμεσού" γράφει ότι παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό αυξημένα κρούσματα διάδοσης ναρκωτικών μεταξύ μαθητών σε σχολεία της Λεμεσού, ενώ μόνο το τελευταίο εξαήμερο, εντοπίστηκαν τρία σοβαρά κρούσματα. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στο χθεσινό πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα στην Αγία Μαρίνα Χρυσοχούς με τέσσερις νεκρούς Ιρανούς και γράφει ότι ήταν ένα από τα πιο φοβερά δυστυχήματα που έγιναν τον τελευταίο καιρό στην Κύπρο.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό, σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, είπε σε χθεσινή ομιλία του στις Βρυξέλλες ότι πιστεύει στη διαδικασία ετοιμασίας νομικών κειμένων επί όλων των πτυχών του Κυπριακού και τα οποία αν και όταν συμφωνηθούν μεταξύ των δυο πλευρών, θα μπορούν να αποτελέσουν το νέο σύνταγμα μιας ομόσπονδης Κύπρου. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη των Κυπριακών Αερογραμμών, ο Πρόεδρος της εταιρείας Τάκης Κυριακίδης, εξέφρασε αισιοδοξία για το μέλλον της εταιρείας.

"Η Μάχη" γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, οι επιτελείς του ΓΕΕΦ έχουν καταρτίσει σχέδιο αντιαεροπορικής προστασίας των πυραυλικών συστημάτων από την εχθρική αεροπορία, με την εγκατάσταση άλλου συστήματος πυραύλων βραχέως και μέσου βεληνεκούς. Αλλού γράφει ότι τα αίτια του προχθεσινού φόνου στο Κοιλάνι είναι κτηματικές διαφορές που χρονολογούνται εδώ και τριάντα χρόνια, ενώ χθες αφέθηκε ελεύθερη η σύζυγος του υπόπτου, που είχε συλληφθεί.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Τομή στη δικαιοσύνη", γράφει ότι με νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση, αλλάζει άρδην το δίκαιο απόδειξης στην Κύπρο και παρέχεται η ευχέρεια στα Δικαστήρια, να καταδικάζουν εγκληματίες που σήμερα αποφεύγουν τη δικαιοσύνη λόγω του ισχύοντος δικαίου της απόδειξης. Αλλού γράφει ότι αρχίζει σήμερα η άσκηση "Νικηφόρος" με την κατάταξη των πρώτων εφέδρων στρατιωτών, ενώ πάνω από το χώρο της παρέλασης την τελευταία ημέρα της άσκησης, θα πετάξουν ελληνικά αεροπλάνα.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ετοιμάζει εντατικά έγγραφο με τις θέσεις του στο Κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στους ρωσικούς πυραύλους και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ενόψει του επικείμενου ταξιδιού του στη Ουάσιγκτον. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή σύλληψη και δεύτερου ειδικού αστυνομικού, του Λούκα Κακούρη από τα Λατσιά, σε σχέση με την υπόθεση εισαγωγής μαριχουάνας και χασίς από την Ολλανδία.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών του ψευδοκράτους , Τανέρ Ετκίν, οι Τ/Κ θα θέσουν σαν προϋπόθεση για οποιεσδήποτε συνομιλίες, την αναγνώριση του ψευδοκράτους, σε περίπτωση που το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης εγκρίνει την απόφαση της Κομισιόν για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το 1998. Αλλού αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Σπύρου Κυπριανού, σύμφωνα με τις οποίες το Δημοκρατικό Κόμμα είχε κόστος από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στη χθεσινή ομιλία του ειδικού απεσταλμένου της Βρετανίας στο Κυπριακό, σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ στο Βασιλικό Ινστιτούτο για Διεθνείς Υποθέσεις του Βελγίου, στην οποία είπε ότι το πρόβλημα στην Κύπρο είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κοινοτήτων. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με την οποία η Αστυνομία δεν χρησιμοποίησε υπερβολική βία στην υπόθεση της Χλώρακας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" αναφέρεται στη σημερινή έναρξη της άσκησης της ΕΦ "Νικηφόρος" και γράφει ότι σε αυτή θα συμμετάσχουν 9.000 έφεδροι, η ελληνική πολεμική αεροπορία και το ναυτικό, μεγάλος αριθμός ρωσικών αρμάτων Τ - 80 και για πρώτη φορά Κύπριοι αλεξιπτωτιστές. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στη χθεσινή άφιξη του Προέδρου Κληρίδη στο Στρασβούργο, για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 10 October 1997 - 10:51:36 UTC