Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-10-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,14/10/1997 (ΚΥΠΕ) Η άφιξη του Ελληνα Υπουργού Εθνικής Αμυνας στην Κύπρο Ακη Τσοχατζόπουλου και η παρενόχληση του αεροσκάφους που τον μετέφερε από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, η πορεία της άσκησης "Νικηφόρος", η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και η επίσκεψη του Ειδικού Απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Αγκυρα είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών", κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο, "Εγγύηση η Ελλάδα", γράφει ότι ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος δήλωσε κατά την άφιξή του στην Κύπρο ότι η Ελλάδα εγγυάται πως τα σχέδια της Τουρκίας, δεν θα περάσουν. Γράφει ακόμη, ότι το αεροπλάνο, που μετέφερε τον κ. Τσοχατζόπουλο στην Κύπρο παρενοχλήθηκε από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Αλλη είδηση αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος προέβη, όπως γράφει το δημοσίευμα, σε έμμεση εξαγγελία της υποψηφιότητας του Γλαύκου Κληρίδη, για τις προεδρικές εκλογές.

Η "Αλήθεια", κάτω από τον κύριο τίτλο, "Παρενόχλησαν ακόμα και το αεροσκάφος του Τσοχατζόπουλου", αναφέρεται στο περιστατικό, κατά το οποίο τουρκικά αεροσκάφη συνέχισαν τις προκλητικές τους ενέργειες παρενοχλώντας το αεροπλάνο, που μετέφερε στο νησί τον κ. Τσοχατζόπουλο με αποτέλεσμα, αυτό να αλλάξει πορεία. Γράφει επίσης ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης με δηλώσεις του ανέφερε ότι το ενιαίο αμυντικό δόγμα, λειτούργησε όπως αναμενόταν. Αλλού η εφημερίδα γράφει για την επίσκεψη Χόλμπρουκ στην Αγκυρα, για επαφές, με κύριο αντικείμενο το Κυπριακό.

"Η Μάχη", στο πρωτοσέλιδο της θέμα, το οποίο στεγάζεται υπό τον τίτλο, "Η Ελλάδα και χθες παρούσα", αναφέρεται στην άσκηση της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος '97" και γράφει ότι τη σημερινή τελευταία μέρα της άσκησης, θα παρακολουθήσει και ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας. Αλλη είδηση αναφέρεται σε όργιο τουρκικών παραβιάσεων στο FIR Αθηνών - Λευκωσίας, τονίζοντας ότι ολοένα αυξάνεται η τουρκική προκλητικότητα, πάνω από το Αιγαίο. Γράφει επίσης ότι σε όλες τις περιπτώσεις παραβιάσεων, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, αναχιτίστηκαν από ελληνικά F - 16, F - 1 και Μιράζ - 2000.

"Η Σημερινή", στο κύριο της θέμα και κάτω από τον τίτλο, "Καθορίζουν τακτική Αθήνα και Λευκωσία", αναφέρεται στη μετάβαση του Προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα και στη σημερινή του συνάντηση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, με στόχο την ανασκόπηση των εξελίξεων στο Κυπριακό και καθορισμό των συντονισμένων ενεργειών μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας. Αλλού γράφει ότι ο Σύνδεσμος Δημοσίων Εταιρειών κατήγγειλε ότι οι αρμόδιες αρχές επιβάλλουν αστυνόμευση στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι ξένοι διπλωμάτες στη Λευκωσία εκτιμούν ότι η ένταση του τελευταίου 48ωρου στα Ελλαδοτουρκικά και το Κυπριακό εξανεμίζει και τις τελευταίες ελπίδες, για βελτίωση του κλίματος και για επίτευξη προόδου στο Κυπριακό πριν από τις προεδρικές εκλογές. Σε άλλο σημείο, η εφημερίδα αναφέρεται στην έμμεση, όπως τη χαρακτηρίζει, εξαγγελία από πλευράς του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκου Αναστασιάδη, για την υποψηφιότητα του Προέδρου Κληρίδη, στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, ενώ κράτησε χαμηλούς τόνους σε σχέση με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Η "Χαραυγή" αναφέρεται στη χθεσινή επίσκεψη του υποψήφιου Προέδρου, Γιώργου Ιακώβου σε εργοστάσια στην περιοχή ΣΟΠΑΖ, όπου σύμφωνα με την εφημερίδα του επεφυλάχθη θερμή υποδοχή και γράφει ότι ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών προέβη σε εφ όλης της ύλης κριτική της διακυβέρνησης Κληρίδη, τονίζοντας ότι ο κυπριακός λαός αξίζει, όπως είπε, κάτι καλύτερο. Σε άλλο σημείο αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα ότι σύμφωνα με συνγνωμοδότηση τριών καθηγητών Διεθνούς Δικαίου, δεν υπάρχει νομικό κώλυμα για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στη χθεσινή απόπειρα παρενόχλησης του αεροπλάνου που μετέφερε τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τζοχατζόπουλο στην Κύπρο και γράφει ότι η ένταση αυξάνεται, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση προβαίνει σε διαβήματα διεθνώς, καταγγέλλοντας τις τουρκικές προκλήσεις. Αλλού γράφει ότι στρατιώτης των Βρετανικών βάσεων καταδικάστηκε χθες σε πρόστιμο 750 λιρών για ξυλοδαρμό δυο συμπατριωτών του τουριστών στην Αγία Νάπα, τον περασμένο Αύγουστο.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΓ/ΓΠ)
(Σ.Γ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 14 October 1997 - 6:51:00 UTC