Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-10-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,15/10/1997 (ΚΥΠΕ) Οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη και του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, οι εξελίξεις αναφορικά με την άσκηση "Νικηφόρος" και οι τουρκικές προκλήσεις και η ανεύρεση βυζαντινών εικόνων και τοιχογραφιών στο Μόναχο είναι τα κύρια θέματα στον σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" γράφει στο κύριο του θέμα ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επανέλαβαν χθες την εμμονή τους για προώθηση λύσης του Κυπριακού στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών και στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, η αεροπορική βάση της Πάφου θα είναι επιχειρησιακά έτοιμη από τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι το μήνυμα της χθεσινής κοινής σύσκεψης της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι εντελώς διαφορετικό από το κλίμα έντασης, που είχε προκληθεί στο στρατιωτικό τομέα τις τελευταίες μέρες και παρόλο ότι συνδέεται με θέματα των στρατιωτικών εξοπλισμών είναι καθαρά πολιτικό και ειρηνικό. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο υδατικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος και στο ότι φαίνεται ότι φέτος θα ξαναζήσουμε τον εφιάλτη του 1991 σε ότι αφορά την τραγικότητα της υδατικής μας κατάστασης.

"Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Κοινή πορεία" γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης χαιρέτισαν το θάρρος και την ετοιμότητα που επέδειξε η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, έναντι των τουρκικών προκλήσεων τις τελευταίες μέρες και διακήρυξαν ότι παράλληλα με τις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού θα ενισχύεται το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε συλλογή θρησκευτικών εικόνων του 14ου αιώνα, που κλάπησαν πριν από 23 χρόνια από το μοναστήρι του Αντιφωνητή και την Παναγία της Κανακαριάς στην Καρπασία.

"Η Σημερινή" γράφει ότι οι ουρανοί της Κύπρου καλύφθηκαν χθες από τα φτερά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και γέμισαν με αλεξιπτωτιστές της Εθνικής Φρουράς και των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων, που συμμετείχαν στην άσκηση "Νικηφόρος". Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου χαρακτήρισε χθες ως "εμπλοκή" της Ελλάδας στην προεδρική εκστρατεία την επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας στην Κύπρο.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι η ένταση των τελευταίων ημερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο στρατιωτικό τομέα μεταφέρθηκε και στον πολιτικό τομέα, με εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Προεδρίας, ενώ από ελληνικής πλευράς επαναλήφθηκε η πρόταση για αποστρατικοποίηση. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στην ανεύρεση στο Μόναχο στην κατοχή Τούρκου λαθρέμπορου, ολόκληρου θησαυρού θρησκευτικών εικόνων, τμημάτων μωσαϊκών και 30 βυζαντινών κομματιών τοιχογραφιών, συνολικής αξίας πέραν των 34 εκ. δολαρίων.

Η "Χαραυγή" αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ με την οποία το κόμμα εκτιμά ότι η κατάσταση στο Κυπριακό είναι εξαιρετικά κρίσιμη και ζητεί σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, διότι όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το κύριο καθήκον της στιγμής δεν είναι η ωραιοποίηση της κατάστασης, αλλά ο αγώνας για αποτροπή της οριστικής διχοτόμησης. Αλλού αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, σύμφωνα με τις οποίες το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί με τα όπλα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, για πρώτη φορά μετά από δέκα μήνες τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πετούν πάλι πάνω από την Κύπρο πλήρως εξοπλισμένα, ως αντίποινο για την ελλαδική συμμετοχή στο "Νικηφόρο". Σε άλλο σημείο αναφέρεται στη διάψευση εκ μέρους των βρετανικών Βάσεων, είδησης του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού "Ο Λόγος" προψές, ότι οι Βρετανοί μετέφεραν υπηκόους τους από τη βάση Δεκελείας στη βάση Ακρωτηρίου, φοβούμενοι θερμό επεισόδιο στην Κύπρο.

Η αγγλόφωνη "Financial Mirror" γράφει ότι σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή του Χρηματιστηρίου, λόγω της επικείμενης εφαρμογής προηγμένου συστήματος πληροφορικής στο Χρηματιστήριο, η έκδοση νέων μερικώς πληρωθέντων τίτλων θα σταματήσει. Σε άλλο σημείο γράφει ότι οι ζημιές για φέτος στις Κυπριακές Αερογραμμές αναμένεται να φθάσουν στα έξι με επτά εκ. λίρες, παρόλον ότι η εταιρεία πάει καλύτερα από ό,τι ανεμένετο.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 15 October 1997 - 9:15:36 UTC